Pari cam iritat
Duofruo, ai si tu dreptate, mai ales la faptul ca nu te cunosc. Cine stie, poate esti de treaba,... ca toata lumea. Nu fac presupuneri. Dar eu as inlocui ale tale 3 axiome in stiinta spagii cu una singura si anume : NU IEI NIMIC DE LA PACIENT PANA NU-L TRATEZI CU REZULTATE BUNE SI VEDE OMUL CA ARE DE CE SA-TI FIE RECUNOSCATOR ! Despre asta nu zici nimic.
Se poate sa fiu eu prea rigida. Poate fiindca am vazut cum se practica medicina in civilizatie. Aici nu se vorbeste de spaga nici in gluma. Nu cred ca exista ideea de spaga nici in subconstientul doctorilor.
O singura chestie am vazut: o ladita de capsuni in office-ul unei doctorite din SUA, semn de recunostinta de la un pacient, dar DUPA ce fusese tratat si externat. Cu asta sunt foarte de acord. O sa zici, "Sigur ca e asa acolo. Aia sunt platiti bine, deci de ce sa ia spaga." Ei bine, daca astia n-ar fi platiti bine, introduc mana-n foc ca nu ar lua spaga, ci s-ar reprofila, iar tinerii n-ar mai da la medicina. Situatia asta exista in Germania, incat au fost nevoiti sa le dubleze aproape salariul internilor, ca nu mai dadea nemtii la medicina. Ei nu se lasa in grija spagii...Ceea ce nu se prea intampla in Romania. La noi ca la nimeni, facultatile sunt pline.
Eu una, de voi practica in Romania, imi voi da rezidentiatul pe medicina de familie si m-oi duce la bunica-mea in sat, unde am casa si gradina, si ma descurc cu 3 milioane. NU e asta visul meu de-o viata, dar nici sa mor de foame cu stetoscopul la gat in capitala, sau sa sper la pensia pacientilor.
Nu crezi ca-s fraiera ? As putea sa iau rezidentiatul si pe cardio...
Iar chestia asta "aoleu, salariul e mic , viata e grea, multi ani de scoala, multa munca, de ce sa nu luam spaga ? " nu e o scuza. In ciuda acestor adevaruri, nu vad nici un motiv, dar absolut nici unul, ca un medic roman sa ia spaga (adica plata inainte de a face ceva pentru pacient, ca sa-i dea "special treatment" ). M-am instrainat de conceptul de spaga - funadamental romanism - mai ales de cand am vazut si alte meridiane si nu pot sa nu ma scarbesc cand aud de asta.
Hai sa fim seriosi, toti stiam ce salarii de mizerie o sa avem. Dar mai stiam un lucru...la noi se poate conta si pe spaga, ca d-aia au doctorii vile la 50 de ani sau mai devreme. De aia au dat, dau si vor mai da la medicina multi dintre romanii. Dar multi dintre ei zic apoi ca a fost Pasiunea, dorinta de a ajuta...Ipocrita pasiune
Evident, paragraful de mai sus nu se aplica tuturor, nu fac generalizari.
In final, duofruo, daca tu vroiai de fapt sa zici ca nu ai lua nimic de la pacient decat DUPA ce il ajuti efectiv cu ceva, imi cer scuze ca m-am luat de tine, dar n-ai fost suficient de clar in teoretizari.