Prima spaga din viata mea!

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
duofruo
senior
senior

Postby duofruo » Fri Jun 11, 2004 7:35 pm

lab20 wrote:Quote Duofruo : "De ce sa pleca cand aici are cine sa ma ajute?"
Doamna Radulescu...? :roll:
Pensia pacientilor... :wink:

lab20, te iei tu de mine da te iei aiurea. Daca ai fi citit calumea ai fi vazut ca vreau sa-mi deschid un cabinet propriu si personal si sa nu ma iau de pensia oamenilor, sa pot trai linistit si curat. In anul II am facut o polita de asigurare pe 12 ani. In fiecare an dau o suma rezonabila, iar daca pana la sfarsit nu mor sau nu patesc doamne fereste ceva iau o gramajoara de bani. Pana acum m-a ajutat Dumnezeu si am reusit sa-mi platesc suma anuala, chiar daca uneori la facultate cand colegii mei se duceau la un suc eu ma plimbam de fraier pe coridoare sau ma duceam acasa sa invat [poate mai bine asa :) ] . M-am descurcat io intre timp, ce mi-au dat ai mei, am mai facut un banutz, am mai luat si la spital [ recunosc si sa fiu al naibii daca-mi pare rau, poate doar de prima spaga]. Degeaba urli tu, dar cand vine unu dupa ce-i evacuezi un abces de ex si-ti da ceva " ia ca ai fost finutz cu mine si nu m-a durut deloc sa traiesti etc" ii iau si nu-mi pare rau deloc, pentru ca atunci mi se confirma si faptu ca am lucrat bine. Si daca vine cineva care-l vad ca saracu n-are cu ce se imbraca nu iau si-atat. Traiesc si fara 50 mii ai lui, poate el are mai multa nevoie de ei. Nu sunt chiar monstrul care-ti place tie sa crezi ca sunt.
Daca ma ajuta Dumnezeu o sa am cabinetul meu si n-o sa mai latri tu la mine. Intre timp mi-am mai facut si eu o relatie doua si am atata ambitie sa-mi implinesc visul incat n-o sa-ti vina sa crezi. Insa nu atat de multa cat sa ma faca sa calc pe cadavre. Pentru ca vreau sa traiesc bine fara sa ma murdaresc.
Gaseste-ti si tu alta masa la care sa canti ca la mine canti degeaba. Nu ma judeca, pentru ca nu ma cunosti, te rog eu.

lab20
junior
junior

Postby lab20 » Fri Jun 11, 2004 11:09 pm

Pari cam iritat :)
Duofruo, ai si tu dreptate, mai ales la faptul ca nu te cunosc. Cine stie, poate esti de treaba,... ca toata lumea. Nu fac presupuneri. Dar eu as inlocui ale tale 3 axiome in stiinta spagii cu una singura si anume : NU IEI NIMIC DE LA PACIENT PANA NU-L TRATEZI CU REZULTATE BUNE SI VEDE OMUL CA ARE DE CE SA-TI FIE RECUNOSCATOR ! Despre asta nu zici nimic.
Se poate sa fiu eu prea rigida. Poate fiindca am vazut cum se practica medicina in civilizatie. Aici nu se vorbeste de spaga nici in gluma. Nu cred ca exista ideea de spaga nici in subconstientul doctorilor.
O singura chestie am vazut: o ladita de capsuni in office-ul unei doctorite din SUA, semn de recunostinta de la un pacient, dar DUPA ce fusese tratat si externat. Cu asta sunt foarte de acord. O sa zici, "Sigur ca e asa acolo. Aia sunt platiti bine, deci de ce sa ia spaga." Ei bine, daca astia n-ar fi platiti bine, introduc mana-n foc ca nu ar lua spaga, ci s-ar reprofila, iar tinerii n-ar mai da la medicina. Situatia asta exista in Germania, incat au fost nevoiti sa le dubleze aproape salariul internilor, ca nu mai dadea nemtii la medicina. Ei nu se lasa in grija spagii...Ceea ce nu se prea intampla in Romania. La noi ca la nimeni, facultatile sunt pline.
Eu una, de voi practica in Romania, imi voi da rezidentiatul pe medicina de familie si m-oi duce la bunica-mea in sat, unde am casa si gradina, si ma descurc cu 3 milioane. NU e asta visul meu de-o viata, dar nici sa mor de foame cu stetoscopul la gat in capitala, sau sa sper la pensia pacientilor.
Nu crezi ca-s fraiera ? As putea sa iau rezidentiatul si pe cardio...
Iar chestia asta "aoleu, salariul e mic , viata e grea, multi ani de scoala, multa munca, de ce sa nu luam spaga ? " nu e o scuza. In ciuda acestor adevaruri, nu vad nici un motiv, dar absolut nici unul, ca un medic roman sa ia spaga (adica plata inainte de a face ceva pentru pacient, ca sa-i dea "special treatment" ). M-am instrainat de conceptul de spaga - funadamental romanism - mai ales de cand am vazut si alte meridiane si nu pot sa nu ma scarbesc cand aud de asta.
Hai sa fim seriosi, toti stiam ce salarii de mizerie o sa avem. Dar mai stiam un lucru...la noi se poate conta si pe spaga, ca d-aia au doctorii vile la 50 de ani sau mai devreme. De aia au dat, dau si vor mai da la medicina multi dintre romanii. Dar multi dintre ei zic apoi ca a fost Pasiunea, dorinta de a ajuta...Ipocrita pasiune :roll:
Evident, paragraful de mai sus nu se aplica tuturor, nu fac generalizari.
In final, duofruo, daca tu vroiai de fapt sa zici ca nu ai lua nimic de la pacient decat DUPA ce il ajuti efectiv cu ceva, imi cer scuze ca m-am luat de tine, dar n-ai fost suficient de clar in teoretizari.
Waste of Time is a Waste of Life

Alsta
junior
junior

Postby Alsta » Sat Jun 12, 2004 12:55 am

ndsimona wrote:Raspunsul pe care il sugereaza Almitroi este de-a dreptul tragic! In lipsa de alt criteriu , folosim criteriul spaga! Dai banu', ai o sansa, nu ai ....
Si daca ar fi o ruda de-a ta sau chiar tu in una din situatii si nu ai avea de unde sa scoti, ce-ai face, ce-ai gandi atunci? Asa din curiozitate...
Asa cum a zis Lab20, de multe ori pacientii ajung sa-si "negocieze" propria existenta! Sunt de-a dreptul mandra de aceasta meserie!

PS Raspunsul cel mai corect: nu administrezi sangele nici unuia, o dai cuiva care are sanse reale de supravietuire in timp.

Eventual,da-mi si o batista. Sunt absolut impesionata.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

cerbu
elder
elder

Postby cerbu » Sat Jun 12, 2004 4:37 am

na ca am luat si eu spaga! mi-a adus o pacienta la cabinet niste hainute si niste paturici pentru mateutza. . nici prin cap nu mi-a trecut sa refuz. as fi jignit-o. asa ca i-am multumit foarte frumos. sincer, mi-a facut mare placere.

ndsimona
elder
elder

Postby ndsimona » Sat Jun 12, 2004 8:06 am

Almitroi wrote:

Eventual,da-mi si o batista. Sunt absolut impesionata.

Sunt convinsa. Cat despre batiste, ia-ti si tu un pachet din viitoarea spaga.

lab20
junior
junior

Postby lab20 » Sat Jun 12, 2004 7:13 pm

Cerbu wrote:
na ca am luat si eu spaga! mi-a adus o pacienta la cabinet niste hainute si niste paturici pentru mateutza. . nici prin cap nu mi-a trecut sa refuz. as fi jignit-o. asa ca i-am multumit foarte frumos. sincer, mi-a facut mare placere.

Mie asta nu mi se pare spaga. Presupun ca pacienta te cunostea (din moment ce stia si de Mateutza ), ma gandesc ca esti doctorul ei de ceva timp...In cazul asta as interpreta gestul ei ca recunostinta, sau pur si simplu bun simt.
Dar daca vine un pacient nou la tine si iti indeasa 200$ in buzunar din senin (asa...ca sa ai grija speciala de el ), inainte sa-l intrebi "How are you today ?" nu cred ca ai multumi frumos si ti-ar face placere. Cred ca iti dai seama ca sunt situatii diferite.
Cred ca Mateutza e fetita ta... ? Sa va traiasca !

duofruo
senior
senior

Postby duofruo » Sat Jun 12, 2004 9:49 pm

lab20 wrote:Pari cam iritat :)
Duofruo, ai si tu dreptate, mai ales la faptul ca nu te cunosc. Cine stie, poate esti de treaba,... ca toata lumea. Nu fac presupuneri. Dar eu as inlocui ale tale 3 axiome in stiinta spagii cu una singura si anume : NU IEI NIMIC DE LA PACIENT PANA NU-L TRATEZI CU REZULTATE BUNE SI VEDE OMUL CA ARE DE CE SA-TI FIE RECUNOSCATOR ! Despre asta nu zici nimic.

Imi pare rau, tu ai mare dreptate, nu am specificat, nici n-am fost atent la definitia spagii. Eu includeam in "spaga" si banii luati dupa efectuarea actului medical. Imi pare rau ca neatentia mea a dus la confuzia asta si ne-am paruit pe forum. Ti-am spus, singura atentie de care-mi pare rau a fost prima, am povestit, atunci am fost luat prea tare sa mai reactionez. Scuze daca ti-am vorbit urat, mare parte din neintelegere s-a iscat din vina mea. Nu mai am timp sa scriu acum, poate alta data. Asta mi s-a spus si mie cand am intrebat atunci, la inceput, pe altii mai batrani: "nu accepti nimic pana nu rezolvi pacientul".

cerbu
elder
elder

Postby cerbu » Sat Jun 12, 2004 9:57 pm

da, nu prea e spaga. pacienta e established, in plus ii tratez cam toata familia.
am mai primit, tot de la pacienti vechi bomboane sau alcool(cointreau, vin) sau chiar si rosii si ardei( unii sunt mai de la tara) dar nu in loc de asigurare, ci pentru ca le face lor placere.

Mateutza este ( romanian) short from Matthew, noul membru al familiei noastre, are 2 saptamani maine. Rikutza( Riku) e short from Erik.

lab20
junior
junior

Postby lab20 » Sun Jun 13, 2004 12:26 am

Cerbule,

Nu cred ca ne-am paruit si nici nu mi-ai vorbit urat (cel putin eu nu-mi amintesc), deci n-are rost sa te scuzi.
In schimb mie imi pare rau ca am facut presupuneri in legatura cu Mateutza. Nu m-am gandit ca ultima litera din nume e de fapt un "a" cu caciulita. Let's start new :Sa-ti traiasca baiatelul ! :P

tapirul
elite
elite

Postby tapirul » Sun Jun 13, 2004 12:28 am

si cerbu e short for golden stag, ta-taratata-ta-ta-taaa.
Prima spaga in viata mea am luat-o in anul de postliceala (am mai spus undeva ca n-am intrat de prima data la medecina, si m-am inscris un an la postliceala la asistente medicale). Eram cu un coleg (singurii baieti intr-o clasa de 37) la practica in spital si am fost rugati de o sora sa ducem o pacienta inapoi in slaon de la raze. Era ora de plecare, pe Traian il astepta prietena (de fapt asistenta il rugase pe el nu pe mine) si tot incerca sa ma convinga in fata liftului sa ma duc eu cu pacienta iin salon, hai ma ca-ti dau o bere ... Saraca mamaie a crezut ca ne certam de'adevaratelea, cand s-a vazut in salon (am dus-o, of course), mi-a bagat o moneda de 20 lei in buzunarul de la halat. It made my day, bani de trei tigari la bucata or so.

Ultima spaga s-a intamplat ieri la Child Development Center unde lucrez... E un preschool lab, nu spital (nu am licenta inca), si a fost ultima zi de scoala, majoritatea copiilor se duc la scoala la anu deci nu o sa ii mai vad, asa ca multi mi-au dat felicitari facute de ei, cafea (imi stiu slabiciunea) si niste coastere (suport de pahare) tare faine din Korea. Sa fi refuzat? Erau scrise cu litere stangace de prescolar "For Teacher Cris"

duofruo
senior
senior

Postby duofruo » Mon Jun 14, 2004 11:19 am

lab20, cu mine te-ai paruit, nu cu cerbu. Inca o data imi pare rau ca n-am fo destul d clar si am iscat discutii.

sixtyne
senior
senior

Postby sixtyne » Mon Jun 14, 2004 10:33 pm

Parerea mea e ca in Romania nici un salariu decent pentru medici...fie ei rezidenti sau de oricare...nu ar rezolva problema spagii. Stiti cum se spune...cu cat ai mai mult cu atat cheltui mai mult.E adevarat ca acum daca nu te intelegi bine cu parintii sau daca nu te casatoresti cu o persoana care face bani esti cam muritor de foame. Dar sa zicem ca salariul ar acoperi toate nevoile de baza..atunci ai vrea si ru sa iti cumperi masina, sa te duci in strainatate inplimbari...adica asteptarile cresc, vrei tot timpul mai mult..C-asa-i omu--perfid.
Cred ca un sistem privat ar face o selectie pe baza competentei...ca nu-si permite nici un boss sa angajeze niste tampiti care nu stiu sa dea un tratament corect . Si asa nici spaga nu mai poti lua, ca nu iti mai da nimeni.Si daca ai luat ai cam zburat. Stiu ca toti suntem mandri ...nimeni nu ar accepta un boss care sa ii spuna ce sa faca.Dar ganditi-va in contextul unor spitale conduse sau detinute de bussiness men-i care nu au treaba cu medicina dar stiu foarte bine sa faca afaceri.Astia nu si-ar permite sa vina sa te bata la cap ca nu stiu ce nu ii convine. Si asa ajungi sa iti faci meseria si sa iei si un ban bun...ca daca nu te plateste cat vrei sau daca nu iti convine ceva te duci la alt spital privat..
Sunt constienta ca or mai trece ani buni pana cand asa ceva sa fie posibil in Romania...azi ca sa iti deschizi spital iti trebuie ani de zile...spagi peste spagi.Dar cred ca se tinde spre asa ceva.
Parerea mea :wink:

vollhard

Postby vollhard » Wed Jan 19, 2005 3:56 pm

Se mai poarta spagile in natura? Bautura, tigari si alte produse alimentare?
Keep walking...

Pickv
newbie
newbie

Postby Pickv » Wed Jan 19, 2005 4:53 pm

Se poarta orice. Nici nu-ti imaginezi cate le pot trece prin cap pacientilor!
De la covaore la gaini (uneori omorate in bataie, alteori invelire in ziare, cu toata cerneala pe gaina), oua, peste, nuci, camasi, costume, etc. Culmea e ca nu le cere nimeni dar la unii le-a intrat bine in cap ideea ca daca nu ii duci ceva doctorului, nici nu se uita la tine.De obicei sunt oameni saraci si probabil ca acele lucruri le-ar folosi mai mult decat doctorului, dar ce sa-i faci ?

asdf1
newbie
newbie

prima spaga...uiltima spaga

Postby asdf1 » Fri Jan 21, 2005 1:07 pm

eh....deja a cam trecut ceva tim pde la prima ;)
nu au fost chiar asa de dese incat sa nu le pot tine minte insa in cativa ani tot m-am mai intalnit cu fenomenul.

asadar..ultima spaga (sa tot fie vreo 5 luni de atunci)
nu mai detaliez (ce prost m-am simtit, cum nu am stiu ce sa fac sa ma ascund mai iute, etc).

Partea buna e ca in ziua aia nu mai aveam nici macar bani de tigari asa ca ... a picat bine.

Poate nu este moral, etic, frumos, etc (ziceti-i cum vreti) insa... a venit la fix.

Partea rea(de fapt partile)
1. ca nu au mai urmat si altele
2. ca nenorocirea de salariu nu imi permite sa refuz si sa zic " nu am nevoie, nu vreau sa iau spaga"
3. ca intre timp m-am apucat si de alte qestii din care fac mai multi bani decat din medicina si ... asa se duce dreq o frumoasa cariera de medic

vollhard

Postby vollhard » Mon Jan 24, 2005 3:58 pm

Marfa! Deci spaga "naturala" nu a murit... :D Dar oare la aceasta metoda nu apeleaza pacientul sarman, sarac si vai de capul lui? Mi se pare trist. Am patit si eu cu o mamaie ca vai de ea care m-a urmarit pe coridoare pana m-a convins sa-i accept jumatatea de tuica...Adevarul este ca se simt jigniti daca refuzi. Lasi impresia unei discriminari sociale. Parerea mea sincera este ca marea problema nu vine din acceptarea spagii ca atare ci din conditionarea actului medical. Atunci intervine reala problema a eticii medicale. Si am intalnit destule cazuri. Nu pot sa zic dacat ca este o mare rusine...Parol!!!
Keep walking...

soricelul_trist
newbie
newbie

Postby soricelul_trist » Sat Feb 19, 2005 1:12 am

Am primit 50.000 lei de la fiica unui pacient....pt ca i-am pus pacientului o sonda urinara (cu care am venit de acasa, folosisem mai de mult cu cineva din familie si mi-au ramas citeva). La urmatoarea sonda, la acelasi pacient am refuzat..."iar 50.000?" mi-am zis...pt atita nu merita nici macar efortul dar timpul pierdut si alergatura(telefoane, paratelefoane, excursiuni prin spital ca sa gasesc o sonda foley...toata dimineatza pierduta). Baieti asta este situatia in care profesam...ori ti se rupe si nu mai te agiti pt nimeni (ca asa e in spiotal...nu ai de unde), ori te agitit si primesti 50.000.
Nu va mai simt ce prost m-am simtit cu banii aia in buzunar cu care mi-am cumparat 4 strudele cu mar.

Qvadratus
senior
senior

Postby Qvadratus » Sun Feb 20, 2005 3:57 pm

Cite sentimente morale ....... 8)
Cum ne mai vaitam toti........ :roll:

Reaktor
elder
elder

Postby Reaktor » Mon Feb 21, 2005 12:56 am

E o adevarata o dilema:
sa ii cer sau sa ii iau?
"If freedom is short of weapons, we must compensate with willpower."

Adna
junior
junior

Postby Adna » Wed Mar 09, 2005 6:29 pm

Am primit si eu "prima spaga" :oops:
Suna parca prea dur sa-i spun spaga...am primit un pachet de cafea de la o pacienta in ziua cand o externam.Dimineata cand i-am luat tensiunea a scos pachetelul de sub perna si m-a rugat sa-l iau.M-am simtit tare prost,si fara sa vreau am spus zambind bine cunoscuta replica "multumesc,dar nu trebuia".Si nu l-am luat.Peste ceva timp m-am dus sa-i dau biletul si reteta si sa-i explic exact cum sa-si ia medicatia.De data asta l-am luat,la insistentele ei "Haideti domnisoara doctor,ca stiti ca sunt cu inima si daca ma suparati acum,iar o sa-mi fie rau.Vreti sa-mi fie rau?"Adevarul este ca mi-a placut de ea,avea simtul umorului si...era simpatica in felul ei.
Ce vreau sa spun este ca mi-am dat seama ca s-ar fi simtit jignita daca nu-l luam.Despre cum m-am simtit eu plecand pe furis cu pachetelul sa-l ascund repede...n-are rost sa povestesc...pe scurt:groaznic.Gestul m-a facut sa ma simt ciudat...iar cafeaua am s-o beau cu placere.

Blue flower

Postby Blue flower » Wed Mar 30, 2005 10:57 am

Eram in vacanta de vara, inainte sa incep primul an de facultate. Mergeam dimineata la spitatul Budimex unde mai faceam si eu una alta,(de ex. dus analize la laborator :oops: ).intr-o zi a venit un barbat cu doi copii, si in timp ce eu imi faceam de lucru pe langa cabinetul asistentelor a venit la mine si mi-a bagat in buzunar 100.000 si m-a rugat sa ma mai uit si la copii lui.......M-am inrosit , i-am dat banii inapoi dar omul nu vroia sa-i primeasca :lol: .In fine i-am dat unui copil de-al lui si am plecat cu un gust amar...
Can't turn back the years

dr ana
newbie
newbie

Postby dr ana » Wed Apr 13, 2005 5:26 pm

prima spaga : rezident an I luna a 2 a medicina de urgente, stagiu de cardiologie. pacientul profului de examinat, facut foaie, explorat, un fel de internare de zi - pacient curat, spalat, educat, care isi dorea o scurta perioada de concediu, oricum ii faceam hartogaraia ca asa aveam ordin de sus.inainte de externare, chiar de 8 martie, eram pe sala, printre asistente, infirmiere, doctori si-mi baga in buzunar un plic. a fost singura data cand nu am putut sa dau banii inapoi. nu judec. sunt oarecum favorizata intrucat fac rezi acasa. dar nu iau spaga.

Carpantier
senior
senior

Postby Carpantier » Wed Apr 13, 2005 9:14 pm

Si cam cat a fost?Doar era pacientul profului.

dr ana
newbie
newbie

Postby dr ana » Sat Apr 16, 2005 8:44 am

100 000 lei :P

Carpantier
senior
senior

Postby Carpantier » Sat Apr 16, 2005 3:17 pm

Cred ca pe topicu asta sunteti numai de pe medicala.Pe chirurgie se ia mai mult si mai des(nu asa de nici nu-ti mai aduci aminte cand ai luat ultima oara).

Costin78
newbie
newbie

Postby Costin78 » Tue Apr 19, 2005 1:07 pm

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol§ion_id=10&article_id=125358
Ziarul Adevarul a preluat informatii din forum, dar numai ce au vrut ei, problemele medicilor !!!!!!!! vedeti ce vorbiti ca se monitorizeaza si se interpreteaza
thanks.

elfstone
senior
senior

Postby elfstone » Tue Apr 19, 2005 2:11 pm

Ete fâs! Adevarul e un tabloid de doua parale, nu te lasa inselat de formatul efectiv al ziarului. Vitzica aia de Florentina nu face decat sa respecte politica de vanatoare de spectaculos si "gazatărism" facil. A ajuns fata intr-un moment de plictiseala pe forum aici si s-a proptit tocmai pe topicul asta ca i-a mirosit mai intens. Monitorizare! Ce cuvant speriat! Nu ti se pare penibil ca, in loc sa faca o ancheta, sa isi miste fundu` la facultate, sa ia interviuri, sa se plimbe prin spitale, sa evalueze si sa emita opinii fundamentate, sa critice ce e de criticat in mod obiectiv si, mai ales, concret, citeaza nickuri virtuale de pe un forum?... Si mare brânză ce a scormonit vitzica! Toata lumea stie ca se ia si ca se da spaga la doctor. A consumat hartia, cerneala si timpul cititorilor degeaba. Faza cu forumul ar fi fost excelenta intr-o caseta "ornamentala" pentru un articol serios, dar atat. Mai bine copia cateva din analizele pertinente si complexe facute de unii si altii aici (in alte topice) sau pe tapiria (ma refer, in special, la cele ale lui Qvadratus).

Da, Florentina, fata tatii, nu esti jurnalist. Bleah!

(Nu stiu de ce, poate din cauza de prea multa lectura a presei straine, dar ma surprinde mereu cand un articol dintr-un ditai cotidianul national nu are nici valoarea intrinseca sau macar coerenta majoritatii posturilor de pe forumul asta :( )
"I'd much rather be happy than right, any day" (name not important)

Get firefox

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue Apr 19, 2005 2:28 pm

agreez in totalitate cu elfstone, (mai putin faza cu tabloidul, dar asta n-are a face oricum e in shimbare si asemenea si parerea mea despre el-despre ziar vbesc).

cert e ca ete asha se denigreaza medicul, iti dai seama, maica, se invatza de mici la shpaga..
:-? de parca ar fi ceva rau

Reaktor
elder
elder

Postby Reaktor » Tue Apr 19, 2005 10:11 pm

Eu nu m-as pronunta in legatura cu profesionalismul ei dupa cum nici mie nu mi-ar placea ca un gazetar sa imi spuna ca sunt incompetent si ca nu imi fac teaba cum ar trebui. Pana la urma articolul nu are decat citate din ceea ce s-a scris aici si foarte putin din opinia 'vitzicii' fata de posturi (se stie ca un gazetar informeaza sau ar trebui sa se rezume la a informa si ai putin a emite opinii subiective pe marginea informatiilor culese).
Vreti sa vorbeasca despre salariile medicilor, ca sunt mici si ca din cauza asta iau spaga si altele? Asta cititorii stiu deja, Oprescu si-a facut treaba foarte bine la TV. Fara nici o legatura: cunosc cazul unei jurnaliste destul de cunoscuta de le Evenimentul zilei (politica externa) care avea salariul de 3500000 (anul trecut).
Iarasi nu as critica sursa de informatii a respectivei gazetaritze; daca eram in locul ei tot de aici m-as fi informat, sunt opinii scrise la cald si la adapostul relativ al anonimatului de aceea sansa de a fi niste ganduri adevarate si sincere este destul de mare ; nu cred ca daca se informa la SSMB ar fi aflat acelasi lucru; mai mult, eu cred ca trebuie felicitata pt ca a gasit o sursa de informatii valoroasa in imed (sau sora mai mica si mai vioaie http://www.tapiria.tk). Nici un ziarist nu este obligat sa se duca la facultatea de medicina si sa se intereseze de problemele studentilor sau absolventilor. Vremea reportajelor infieratoare a trecut, mie mi se pare un articol echidistant care informeaza, care nu judeca si nu pune la zid pe nimeni. Eu ma bucur ca forumul are o audienta in randul gazetarilor, sansa ca acestia sa capteze si sa expuna un subiect care ne-ar putea interesa pe noi toti creste si prin intermediul lor problemele expuse aici ar putea fi auzite si de publicul larg nu numai de comunitatea de internauti medicinisti. Rekunosk, Adevarul incepe sa semene cu Libertatea (ce nume pretentioase pt niste 'tabloide') de cand CTP a plecat dar asta e, un ziar trebuie sa se vada nu numai la abonatii vechi si fideli ci si pe strada.
Eu spun sa nu cadem in aceeasi oala cu Iliescu si Basescu care incrimineaza ziaristii. Vreti nu vreti in spitale se ia spaga si mai rau se cer bani de la pacienti; nu putem ascunde gunoiul sub covor, trebuie sa facem curatenie la noi in casa si mai apoi vom putea sa ne dam cu parerea despre ce fac altii si chiar sa fim luati in serios.
"If freedom is short of weapons, we must compensate with willpower."

Qvadratus
senior
senior

Postby Qvadratus » Wed Apr 20, 2005 2:10 am

Apropo de "se monitorizeaza":

In general e bine sa tineti cont cei care nu ati facut-o pina acum, ca ceea ce spuneti pe un forum este public, astfel ca va poate citi oricine si poate sa va interpreteze spusele in diverse moduri.
In acelasi sens e bine sa tineti cont ca anonimatul nu e chiar anonimat, pentru cine e interesat sa dea deoparte acesta cortina, in cazul altora.
O discutie despre acest lucru puteti gasi aici

adi
elder
elder

Postby adi » Wed Apr 20, 2005 5:01 am

Reaktor wrote:Nici un ziarist nu este obligat sa se duca la facultatea de medicina si sa se intereseze de problemele studentilor sau absolventilor. Vremea reportajelor infieratoare a trecut, mie mi se pare un articol echidistant care informeaza, care nu judeca si nu pune la zid pe nimeni.

ba eu cred ca un ziarist este obligat sa prezinte toate aspectele problemei daca doreste sa fie impartial. ceea ce a facut a fost sa prezinte doar o parte din adevar. ca se mai intampla ca unii, din jena sau alte motive, sa accepte spaga. nu spune nicaieri ca pentru un student la medicina fara "banii lui tata" este poate un lux sa iasa cu prietena/prietenul la o amarata de pizza, ca mai ales studentii astia sunt complet sictiriti de lipsa unui viitor in Romania, ca au in fata exemple de medici lipsiti de scrupule etc etc. din articolul ala am inteles ca tinerii viitori medici incep sa se rodeze in a-si extirpa incet-incet orice urma de moralitate si a deveni niste viitori spagari pentru care pacientul e o vaca de muls. exact opinia generala despre medici pe care o gasesti intre fetesti si ciulnita in rapidul de la ora 2.
sunteti -era cat p-aci sa zic suntem :lol: - platiti ca maturatorii, acceptati sa dati examenele lor ptr retardati, acceptati sa se poarte oricine --de la brancardieri la nurse si mai sus-- cu voi ca si cu ultimii oameni... in concluzie aia are dreptate sa scrie ce vrea despre voi--- nici nu stiu la care "voi" ma refer, ptr ca fara efortul laudabil al unui singur om- Victor- de a va aduna nu exista nici un "voi". si da, fiecare dintre voi cei care va plangeti este vinovat ptr starea asta ptr ca v-au facut niste prosti si niste incapabili sa credeti ca nu puteti sa realizati mai mult decat va flutura ei prin fata... lasati naibii Romania in urma, altfel o sa ajungeti sa regretati "eroismul" ieftin de a ramane. fiecare aveti dreptul si datoria de a incerca sa reusiti la capacitatea voastra maxima si sa primiti cu demnitate banii care de fapt vi se cuvin ptr anii de studiu si munca depusa.
"Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I just beat people up." Muhammad Ali

elfstone
senior
senior

Postby elfstone » Wed Apr 20, 2005 1:53 pm

OK, Adi. Nu am nimic de comentat. Nu stiu daca stii, insa, ca articolasul nu a aparut chiar din senin. Ministerul ambaleaza zgomotos motorul anti-coruptiei si sunt tare temator ca Blitzkrieg-ul ce va urma va face multe victime tocmai printre doctoreii astia tineri si incasatori de spagi minore. Ca asa e viata. Deja forumistii de la Adevarul par sa fi gasit, in Zad si Bakardo, simbolurile si radacinile coruptiei din Romania... O sa fim surprinsi (oare!), dar modul in care gandesc pacientii, aia datatori de spaga si vaicariciosi, nu se combina in nici un fel cu sistemul ideal-liberal propus de minister. De fapt, oamenilor le place asa, cu spaga. Ei sunt victime, medicii sunt hoti, dar ei, oamenii, primesc, pana la urma, servicii medicale mult mai scumpe decat acopera plicul. Daca, Doamne fereste, vor afla cum e corect de fapt, or sa se deprime groaznic :twisted:

Oricum ar fi, vi / li se pregateste ceva :)

Uite aicio mica nota informativa scrisa de un jurnalist de-adevarat, (in ciuda ziarului) si in limitele tolerabilului, anyway.

Get firefox

Khaos
senior
senior

Postby Khaos » Wed Apr 20, 2005 4:59 pm

Ieri suna cineva la usa si cine credeti ca era (asa s-a prezentat el)..."florica, gunoierul de la blocul nostru..e ziua gunoiului, am spalat la ghena si acum string cheta din usa in usa". Avea inmina citeva hirtii de 50 si 100.000 si mi le numara in fata ca sa vad la cit se ridica cheta. M-am enrvat cumplit pe asa nesimtire si am inceput sa urlu la el. S-a facut micut si mi-a explicat ca la salariul lui....si sa stea in gunoi toata ziua. M-am enervat si mai tare si l-am intrebat cit are salariu (chiar eram curios): raspunsul? 5,5 milionae. La treaba asta m-am enervat si mai tare si i-am zis ca eu sint medic si nu iau banii astia in mina si am facut si 18 ani de scoala si la 25 de ani mai trag de mine si printr-un rezidentiat. Iar alt intelectual care sa stea cu mina in caca nu am mai vazut....Stiti ce a facut Florica? Si-a scos caciula si mi-a zis ca pe mine ma intelege si de la mine nu mai cere nimik. Am simtit ca m-a inteles si pe mine cineva.
Mai acum citeva zile mare greva mare: posta romana si greva, toate expeditiile prin posta paraliozate. Si de ce? Pt ca salariul lor minim pe regie de 5,3 milioane este prea mic. Adica un factor postal (absolvent de 8 clase) sau un functionar(liceu de telecomunicatii) cistiga aproape de 2 ori mai mult ca un medic. Si asta in conditiile in care posta functioneaza jalnic, cumplit exemplu de ineficienta! Si poftim nesimtire! Ei fac greva si chiar li se si maresc salariile! Si noi? Noi ce ar trebui sa facem?

PS: Fum alb! fum alb!
כי העולם הוא רק תחנה של זמן
את מחפשת סודותיו בכל פינה
ומתפללת שתגלי אותם
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.

bulina
senior
senior

Postby bulina » Wed Apr 20, 2005 5:50 pm

gunoieri???....sau postasi??? :idea: :idea: :idea:
"cind stai pe marginea prapastiei totul e sa nu stranuti"

elfstone
senior
senior

Postby elfstone » Wed Apr 20, 2005 5:51 pm

Daca vrei, iti explica tot nenea Valcu de ce nu faci tu greva :) Razi tu razi Harap Alb, da` tot "ai nostri" ne-o trag, nu ceilalti. Postasii au fost in stare sa faca greva si asta ar trebui sa admiri si sa zici: "facuram noi multa scoala, da` se pare ca ne-a cauzat la cerebrel"... Uita-te si la aia de se screm de doua luni sa faca o petitie politicoasa. In rezumat "va rugam, va imploram, cu respect si cu mare plecaciune sa nu ne-o trageti pe la spate ca de obicei". Foarte frumos din partea lor, admirabil (pe bune), dar drama pe care or sa o traiasca ei e alta: or sa isi dea seama ca totul se negociaza si ca ei, in particular, nu au moneda de schimb, nu au parghie de negociere (i.e. cu ce putem ameninta? ca nu se duce nimeni la rezidentiat? ca fac greva studentii, stagiarii si rezidentii? ca iese cu auto-sechestrare in blocurile operatorii? ha-ha!)

Ne uitam picati in fund la Vestul Occidental (sic!) dar uitam o treaba: drepturile civile si cele de breasla s-au castigat prin lupta, nu prin asteptarea smerita a iluminarii celor de sus.

PS: eu tot nu ma prind care ar trebui sa fie legatura aia dintre numarul de clase si venituri...

Get firefox

Qvadratus
senior
senior

Postby Qvadratus » Wed Apr 20, 2005 8:06 pm

adi wrote:da, fiecare dintre voi cei care va plangeti este vinovat ptr starea asta ptr ca v-au facut niste prosti si niste incapabili sa credeti ca nu puteti sa realizati mai mult decat va flutura ei prin fata....... fiecare aveti dreptul si datoria de a incerca sa reusiti la capacitatea voastra maxima ....

De ce oare oi fi eu intru totul de acord cu cele de mai sus ?

HornySkunk
senior
senior

Postby HornySkunk » Wed Apr 20, 2005 8:19 pm

Poate ca asta e problema. Toata lumea e de acord cu asta dar toti asteapta ceva de la ceilalti.
Ne lipseste un soc, cred ca numai asta ne poate da un impuls. Un adevarat sut in kur nu numai bobarnace. Medicii si studentii, rezidentii cred se vor trezi, uni si protesta la modul serios si cu cojones atunci cand salariul se va mentine la nivelul la care este acum dar in schimb vom avea arestari cu mascati plus dosare de coruptie pentru o cutie de bomboane. Altfel nu cred ca se trezeste nimeni sa isi ceara drepturile.

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Wed Apr 20, 2005 8:47 pm

elfstone wrote:... Uita-te si la aia de se screm de doua luni sa faca o petitie politicoasa. In rezumat "va rugam, va imploram, cu respect si cu mare plecaciune sa nu ne-o trageti pe la spate ca de obicei". Foarte frumos din partea lor, admirabil (pe bune), dar drama pe care or sa o traiasca ei e alta: or sa isi dea seama ca totul se negociaza si ca ei, in particular, nu au moneda de schimb, nu au parghie de negociere (i.e. cu ce putem ameninta? ca nu se duce nimeni la rezidentiat? ca fac greva studentii, stagiarii si rezidentii? ca iese cu auto-sechestrare in blocurile operatorii? ha-ha!)

Ne uitam picati in fund la Vestul Occidental (sic!) dar uitam o treaba: drepturile civile si cele de breasla s-au castigat prin lupta, nu prin asteptarea smerita a iluminarii celor de sus....

Interesanta optica! Din scremutul nostru s-ar putea sa beneficiezi si tu. Uite ca eu nu am sabii prin casa sa ma duc sa le tai gatul, si nici marfuri de schimb poate ca nu am. Dar fac ceva. Fac cat pot. Fa tu mai mult. Vorbaraia ta nu valoreaza doua parale (nu e constructiva). Crezi ca nu stiam ceea ce ai spus? Si daca stiam ce era sa fac? Sa ma uit la stele? Sau sa frec creierii altora (ca tine)? - poate maine vii sa ne bati, pe astia de ne scremem cu petitia...Asta cred eu ca trebuie facut, asta fac. Dar fac ceva (oricat de nesemnificativ iti pare tie, sau altcuiva). Poate nu iese, dar stiu ca am incercat.
In loc sa ne critici pe la spate, mai bine ne-ai da o mana de ajutor.

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Wed Apr 20, 2005 8:52 pm

Si ce ti se pare tie exagerat de politicos in petitia noastra? Ne-am straduit ca petitia sa nu fie lingatoare, dar nici jignitoare (daca iti trimit o scrisoare in care te ofensez si apoi iti cer ceva, mai ai chef sa-mi dai ce-ti cer? cred ca nu....). Ar trebui sa-l injuram poate pe ministru ca sa fii tu satisfacut ? Te-as ruga sa detaliezi faza cu politetea, fiindca eu sunt sincer nedumerita. Poate ai argumente solide si nu le vad eu...

Mamma-bear
junior
junior

Postby Mamma-bear » Thu Apr 21, 2005 9:55 am

Atata vreme cat rezidentii nu vor fi sustinuti de specialisti si primari, nici o petitie politicoasa sau agresiva nu va rezolva nimic...vom fi pocniti peste bot chiar de ai nostri...Nu vi se pare cunoscuta replica "lasa, ca toata lumea a trecut prin asta....si n-a vazut nimeni pana acum un doctor mort de foame.."?

Return to “Viata in spital”