bai, chiar exista medici care nu primesc spaga, voila: o dra cu care mai fac eu garzi, trecuta de 50 ani, fara copii, genul care tine posturile, nu se machiaza decat cu ruj, vine a piedi la spital, nu consuma dulciuri, nu bea cafea- nu primeste nimic, ba uneori trimite pacientii acasa si cu florile, si se cearta cu ei ca a da spaga e o manevra prin care jignesti medicul, ca de aia a invatat ea atata carte si si-a sacrificat viata pt medicina sa vina un oarecare sa ii bage in buzunar ca la ultimul muritor de foame- chestii de genul. parerea mea e ca e cam apucata asa. intr0-o garda a dat 20 ron unei babute sa aiba cu ce sa isi plateasca transportul spre casa. sau le da pacientilor medicamente si unguente din proviziile proprii, primite de la reprezentanti- asta nu e cine stie ce sacrificiu. ok, asta nu e cel mai bun exemplu, ca asta o fi pocaita sau cu capul, dar am vazut destui medici care refuza, sau isi selecteaza de la care sa primeasca.
eu mai am o strangere de inima care ma face reticent in privinta spagii: vine omul sa il rezolv, sunt singur, ii fac ce ii fac, medicul al mare nu apuca sa il vada ca e cu cazuri mai grave sau doarme, si poate imi si da ceva pacientul. ei, raman asa cu o temere: oare am facut bine ce am facut? daca se intampla nu stiu ce si vine asta a 2a zi si incepe sa urle ca nebunul: "m-a vazut cutare incompetent si i-am dat si bani si nu m-a rezolvat/ uite ce complicatie mi-a aparut". am asistat la o astefl de patanie a unui medic primar cu >20 ani experienta, pacientul aparand dupa 2 luni cu nemultumirea, jignind si spunand in toate partile cat i-a dat pt operatie si sa ii dea banii inapoi ca vine si cu presa si tv-ul si ii face reclamatie.
deci cand sunt sigur pe ce am facut si vad omul multumit, ok. sau poate nu ofera nimic cand vine prima data, dar vine la control si e bine-mersi si vrea omul sa multumeasca, apoi s-o faca, sa fie si el impacat