tess wrote:ce bine ne-ar sade cu un salar european de numa 2000 euro..
dap, numa ca intr-o economie ca a noastra, cu o crestere artificiala nesustentabila de productie un salariu mai amre ar crea un deficit de cont curent si mai amre ca acum ca toti banii s-ar duce pe produse de import, si toata cresterea de pana acum , aia juamte-jumate investitii-capsunari s-ar duce de rapa; mia- zis mie un unchesh de la tzara faza asta, incercand sa-mi demonstreze ca ar fi cea mai mare aberatie ca banii din taxa de viciu sa se duca pe salarii, asa ca e logic ca se duce pe investitii; cam asta zicea mosu ca ar fi motorul unei economii asa care sa creasca mai sanatos, si mai zicea ca mare bafta avem ca inca mai e loc de investit, altfel se ducea chiar la funt totu. el mai zicea ca am duce-o mai bine daca guvernul ar avea o strategie monetara pe termen macar mediu, daca nu s-ar lupta cu benereul la amrele greu, creshte tari def de cont mai se vede nevoita bnr-u sa majoreze dobanda de interventie si tot asa; si tot unchesu asta avea el o vorba , cum ca daca poporu voteaza circ e si culmea sa se mai astepte la altceva, dar eu nu ma introduc in politica si zic ca o shti el ce zice, d'ale lui de batran.. si ami abera ceva despre majorarea depozitelor in valuta oblig ale bancilor, despre scumpirea creditelor si lupta acerba de a da cat mai multe credite de consum, cum ca a scazut creditul iportecar drastic si in schimb in ultimele 4 luni s-a dublat aproape creditul de consum, cum ca dobanzile la banci sunt real negative si astfel imprumuturile bancilor al populatie sunt un dezastru pt aceasta din urma, si ca conform legii lui Levi economisirea cunoscuta ca un lux, cu ca mai mare venitul cu atat mai mare consumul, nu si cresterea proportionala a economiilor populatiei, supuse si asa unui risc valutar mare, bun pt speculatori dezastruos pt economie in genere, cica lumea se bucura ca se apreciaza leul da habar n-au ca de fapt faza asta omoara exportul, asa ca de unde motor dragutz la economie.. dupa ce mi-am terminat tuica a inceput sa-mi zica ca toate aste as-ar mai rezolva aorecum, daca ar exista cadrul ala legislativ ok pt investitoru strain care in afara de speculator la bursa si grabnic iesitor cand banca federala majoreaza a saptea oara dobanzile altceva nu e.. si ciac unii la el in sat zice ca-i rau cu ue ca am trai mai prost, da primaru shtie el ce shtie si zice ca macar s-ar mai insanatosi putin treburile ca altfel picajul ar fi iminent.. n-am ami stat sa aud si restul ,... deh, tampenii de mos zevzec
mai traiti?
bine!