Cea mai deprimanta specialitate a medicinei

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale

Cea mai deprimanta specialitate este :

Anatomia patologica/medicina legala
48
23%
Cardiologia
1
0%
Urgentele
8
4%
Oncologia
100
47%
Geriatria
16
8%
Pediatria
3
1%
Obstetrica/Neonatologia
1
0%
Psihiatria/Neurologia
28
13%
Alta (descrieti)
6
3%

Total votes: 211

grasshopper
elder
elder

Postby grasshopper » Thu Jan 05, 2006 5:13 pm

catalina_ina wrote:Este o specialitate care sta ca o poarta intre viata si moarte si experienta doctorului,doagnosticul precoce influenteaza de multe ori prognosticul!Eu asa percep adevarata medicina...

toate specialitatzile sunt o poarta intre viatza si moarte, altfel n-ar mai fi doctori pe lume.....iar diagnosticul precoce....fleosc! de parca n-ar fi peste tot valabil dg precoce....deschide un picutz ochii

catalina_ina
newbie
newbie

Postby catalina_ina » Thu Jan 05, 2006 5:19 pm

a!si psihiatria mi se pare deprimanta pentru ca multi pacienti reprezinta un pericol public si cand ma gandesc la aceste persoane simt o dezarmare completa-persoana aceea nu percepe realitatea...are o realitate a lui,cum poti tu sa o schimbi?!!??Si cum poti tu sa judeci o persoana ca asta,din moment ce ea nu stie pe ce lume traieste,asta nu e o drama!??!
Si drama reala este ca tu nu poti face nimic si ca toata viata ta iti bati gura degeaba :),la marea maj!

lulutza
senior
senior

Postby lulutza » Thu Jan 05, 2006 5:26 pm

catalina, nu e adevarat ca nu poti face nimic. exista medicamente care tin in frau manifestarile psihotice, astfel incat un procent maricel de bolnavi (schizofrenici) au o viata quasi-normala, au un serviciu, au o familie. e pacat ca inca mai exista conceptii atat de incorecte cu privire la boala psihica. este o boala ca oricare alta, impotriva careia exista remedii si impotriva careia se poate lupta.
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

catalina_ina
newbie
newbie

Postby catalina_ina » Thu Jan 05, 2006 5:29 pm

[quote="grasshopper"][quote="catalina_ina"]Este o specialitate care sta ca o poarta intre viata si moarte si experienta doctorului,doagnosticul precoce influenteaza de multe ori prognosticul!Eu asa percep adevarata medicina...[/quote]

toate specialitatzile sunt o poarta intre viatza si moarte, altfel n-ar mai fi doctori pe lume.....iar diagnosticul precoce....fleosc! de parca n-ar fi peste tot valabil dg precoce....deschide un picutz ochii[/quote]

E o perceptie diferita,usor departata de realiatate!Care e poarta la o specializare de tip laborator(poate daca iti inoculezi ceva...:)),sau la morfopatologie,radiologie..sa nu uitam de medicina legala...stii ca acestea sunt specializari medicale?Si daca vrei exemple de chirurgicale,cu rata minima de mortalitate cred ca e oftalmologia...cunosti multi care au murit de miopie:))?

lulutza
senior
senior

Postby lulutza » Thu Jan 05, 2006 5:41 pm

exista si miopie maligna, dom'ne !!!! stii ce nasol e ?
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

cerbu
elder
elder

Postby cerbu » Thu Jan 05, 2006 7:07 pm

catalina_ina wrote:E o perceptie diferita,usor departata de realiatate!Care e poarta la o specializare de tip laborator(poate daca iti inoculezi ceva...:)),sau la morfopatologie,radiologie..sa nu uitam de medicina legala...stii ca acestea sunt specializari medicale?Si daca vrei exemple de chirurgicale,cu rata minima de mortalitate cred ca e oftalmologia...cunosti multi care au murit de miopie:))?

eu zik sa nu jignim medicii paraclinici, nu au mai putina responsabilitate. un patolog bun poate insemna diferenta dintre viata si moarte. toti suntem medici, si trebuie sa fim constienti pe deplin de responsabilitatea pe care o avem atat pentru chestiile pe care le facem , cat si pentru cele pe care nu le facem.

catalina_ina
newbie
newbie

Postby catalina_ina » Thu Jan 05, 2006 9:01 pm

[quote="cerbu"][quote="catalina_ina"]E o perceptie diferita,usor departata de realiatate!Care e poarta la o specializare de tip laborator(poate daca iti inoculezi ceva...:)),sau la morfopatologie,radiologie..sa nu uitam de medicina legala...stii ca acestea sunt specializari medicale?Si daca vrei exemple de chirurgicale,cu rata minima de mortalitate cred ca e oftalmologia...cunosti multi care au murit de miopie:))?[/quote]

eu zik sa nu jignim medicii paraclinici, nu au mai putina responsabilitate. un patolog bun poate insemna diferenta dintre viata si moarte. toti suntem medici, si trebuie sa fim constienti pe deplin de responsabilitatea pe care o avem atat pentru chestiile pe care le facem , cat si pentru cele pe care nu le facem.[/quote]

Nu asta era intentia mea:(!
ca morfopatolog sau ca radiolog ai mare responsabilitate si de diagnosticul tau depind multe,dar nu intri in contact asa mult cu bolnavul ca un oncolog,psihiatru(noi vorbeam de impactul psihologic al unui medic in anumite ramuri ale medicinii)...Discutia asta a degenerat din cauza ca unele persoane se leaga de anumite fraze care luate separat genereaza un nou 'debate' dar luate impreuna cu celelate fraze contureaza o singura idee:)!
Cat despre miopie...nici macar miopia degenerativa(maligna) nu duce la moarte:),sunt convinsa ca e groaznica,intrucat stiu multe de ea(am sustinut un examen la oftalmologie si chiar acest subiect l-am avut:)),dar despre asta era vb...sa nu interpretam gresit ce se zice!

cerbu
elder
elder

Postby cerbu » Fri Jan 06, 2006 4:37 am

ok, am inteles eu gresit.

lulutzo, pe ce te bazezi cand spui ca etica difera in Europa( in Ro stiu klar ka difera, de fapt nu prea exista-cu foarte mici exceptii)?

un simplu google search pe " european union patient rights" da, printre altele, urmatorul link:

http://home.online.no/~wkeim/files/european_charter.htm

akolo sunt listate neste drepturi, printre ele dreptul la privacy si la acces deplin la fisa. nu prea vad cum difera asta fata de USA in principiu. poate difera masurile punitive pentru nerespectare, iar noi suntem( din pacate) celebri pentru semnatul hartiilor cu manutza si bagatul ulterior al piciorutzelor( sau kopitelor, dupa kaz)

lulutza
senior
senior

Postby lulutza » Fri Jan 06, 2006 12:59 pm

cerbu, am spus ca difera strict in acest caz. modul de abordare a problemei in cauza, adica felul in care unui pacient ii este transmisa vestea ca are o boala incurabila. din cate am invatat noi la etica medicala, in Europa medicul poate sa ii transmita vestea in mod treptat si inca se poate comporta hipocratic. legile/drepturile nu difera. difera putin modul de abordare. si daca ne gandim bine, este firesc sa fie asa, luand in considerare faptul Europa si America (State Unite, in speta) sunt diferite in conceptie, in istoria medicinii si a eticii . nu zic ca e mai bine la ei sau mai bine la noi. e doar diferit. si important e faptul ca atat un medic american cat si un medic european, in principiu, respecta, comportandu-se conform cutumelor locale, dreptul pacientului de a fi informat. despre Ro inca nu se poate vorbi in termenii astia. dar intr-un viitor apropiat....cat mai apropiat, speram :)

alimori
elite
elite

Postby alimori » Fri Jan 06, 2006 6:07 pm

Catalina, ma ingrozesc mesajele tale, unul mai sinistru ca altul. Pt tine e important numai sa nu-ti moara pacientul; ca se chinuie (cu dureri sau cu teama mortii), ca ramane orb, paralizat... toate astea pt tine conteaza mai putin decat moartea?

Cerbu, Lulutza, Danhia: exista o lege in Ro care apara dreptul pacientului de a fi informat cu privire la boala sa, dreptul la confidentialitate... Nu-i spui mai intai familiei, nu spui reporterilor tv care vin la spital... (legea 46 din 21 ian 2003):
"Art. 7. - Pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă.
Art. 9. - Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat şi de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
Art. 10. - Rudele şi prietenii pacientului pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament, cu acordul pacientului.
Art. 21. - Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.
Art. 22. - Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
Art. 24. - Pacientul are acces la datele medicale personale. "
(numai eu am vazut cum pacientii care trag cu ochiul in foaie sunt apostrofati?)

catalina_ina
newbie
newbie

Postby catalina_ina » Fri Jan 06, 2006 6:39 pm

Catalina, ma ingrozesc mesajele tale, unul mai sinistru ca altul. Pt tine e important numai sa nu-ti moara pacientul; ca se chinuie (cu dureri sau cu teama mortii), ca ramane orb, paralizat... toate astea pt tine conteaza mai putin decat moartea?[quote]
Nu imi dau bine seama ce ai vrut sa spui!Eu am ales neuro -psihiatrie la poll si apoi am explicat de ce mi se pare mai deprimanta pt medic decat oncologia(e o parere proprie,nu toata lumea e la fel...asta ma deprima pe mine)...si anume pt ca mi se pare super deprimant sa vad un om paralizat si dependent intrutotul de ceilalti,respectiv un bolnav mintal fara sansa de recuperare care pe deasupra mai reprezinta si un pericol public si eu ca medic nu pot decat sa observ situatia si oricat m-as lupta rezultatul e acelasi...pe cand la oncologie,daca nu e vb de un cancer ca cel de stomac,poti spera pana in ultimul moment ca pacientul acela se va recupera,poti spera la tratamente noi,descoperiri noi si repet satisfactia ca oncolog este mare cand salveaza pe cineva din ghearele mortii!Si la noi pacat ca nu se merge pe ideea unei educatii mai riguroase a pacientilor si a familiei,de ex in cancerul bronho-pulmonar cauzat de fumat ar putea sa se explice rudelor de gradul 1 ca riscul lor e mai mare decat la pop generala si daca sunt fumatori sa se lase si sa mearga mai des la control...Eu personal vad oncologia si din alt punct de vedere si din unghiul din care o vad eu mi se pare mai mult provocatoare decat deprimanta!Imi pare rau daca asta tii se pare sinistru!

Return to “Viata in spital”