RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29117
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby MumaPadurii » Thu Feb 15, 2018 6:37 pm

Nu cred ca difera doar de la tara la tara, dar si de la situatie la situatie (banuiesc ca intrebarea se refera la sistemul public, nu la cel privat), asa ca eu iti recomand sa comentezi cazul cu colegii tai, superiorul ierarhic sau juristul spitalului, depinzand de situatie, pentru ca poate sa se rezolve simplu, cu programarea la alt medic sau sa fie mai complicat.
E din cauza ta sau din cauza lui?

Mie nu-mi place sa refuz pacienti pe motivul asta, insa cunosc cazuri de refuz de urmarire in cazuri de pacienti care nu urmeaza recomandarea medicala si asta le pune viata in pericol. Si mi s-a recomandat insistent s-o fac si eu in aceasta situatie.
De exemplu: pacienta cu anorexie care refuza internarea, pacient insulinodeficient si descompensat glicemic care refuza insulinizarea, pacienta cu cancer de tiroida care refuza operatia si prefera sa astepte si sa urmeze un tratament naturist..
In ultimul caz e vorba de o relatare indirecta, mi-a spus chiar pacienta ca in sistemul public i-au zis ca daca nu se opereaza, n-are de ce sa mai vina la vizite.
Muma the Puma

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4829
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby alimori » Thu Feb 15, 2018 8:05 pm

a ver, familia are o problema cu toata sectia, drept care in loc sa se duca la alt spital public, s-a dus la un privat si a dat spitalul in judecata (prin avocatul poporului) pt ca nu i-a oferit fiica-sii mai mult tratament. credem ca vrea sa-i plateasca statul tratamentul privat, ne gandim ca asta e scopul.
e o pacienta mostenita de la fosta dr, o am in continuare in fizio, nu e problema mea personala (sau cel putin deocamdata). dar intreb pt ca mi se pare un abuz si o nedreptate ca orice cretin sa poata puna plangeri si sa fte medicul la icre, iar medicul sa trebuiasca sa-i raspunda prin scris, sa se justifice. eu unde ma plang cand vreau sa ma plang? nu as pune nicio reclamatie, l-as da afara din cabinet; dar intrebarea mea e ce resurse legale avem. daca ne ameninta sau ne injura stiu unde sa apelez (desi cand am vrut sa denunt un pacient pt insulte xenofobe formularul era pt agresiuni fizice, nu verbale; dar un coleg a pus pt injuraturi, asa ca o solutie exista, dar n-am aflat-o inca).
asta cu avocatul spitatului sau al colegiului medicilor nu ma satisface, prea mare tambalau cand scopul e sa-i spui nesimtitului ca e nesimtit si sa-si caute alt medic, doar asta, nimic altceva. vreau un birou cu registru, cu reclamatie in 2 copii (una pt mine, una pt administratie), cu nr de registru, deadline pt a primi raspunsul la reclamatie... dar por culo si pierdere de vreme de forma institutionalizata ca poate o sa am nevoie candva, nu se stie.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29117
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby MumaPadurii » Thu Feb 15, 2018 9:02 pm

Pai nu prea ai ce sa faci cu pacientii (sau familiile) astia, atata timp cat nu recurg la violenta verbala sau fizica.
Le raspunzi la intrebari si la indoielile pe care le au in privinta opiniilor tale atat cat consideri tu ca e rezonabil pentru o vizita medicala, iar daca vezi ca ei continua peste limita decentei, le spui direct ca vizita s-a incheiat si ii rogi frumos sa iasa afara si gata.
Nu e nevoie de nicio formalitate ca sa le spui ca asta e o consultatie, nu o discutie intr-un comitet de medici, nici curs de patologie medicala. Si ca fiind o consultatie, ei vin sa te consulte pe tine, sa-ti ceara opinia de profesionist. Ca e dreptul lor sa nu fie de acord cu ea, ca intelegi asta, insa daca nu sunt de acord cu tine si nu vor sa continue planul de tratament conform recomandarilor tale, adica sa colaboreze, ar trebui sa ceara a doua opinie la alt centru.
Asta e, normal, civilizat, lumea are dreptul sa nu fie de acord si sa se duca sa ceara o a doua opinie, e cel mai bine pt toata lumea, nimeni nu e nesimtit, va multumesc, vizita s-a incheiat, la revedere.

Aici exista si in sistemul public posibilitatea de a cere a doua opinie, am vazut cand eram rezidenta pacienti care apartineau ca zona de alt centru, insa cerusera sa fie derivati la spitalul unde lucram eu pentru "a doua opinie". Banuiesc ca si in orasul tau exista aceasta posibilitate, ii spui pacientului s-o faca si gata, nu te intinzi pe mii de explicatii.

Daca vor sa dea pe cineva in judecata, e treaba spitalului sa se ocupe de asta, nu vad de ce sa te stresezi. Dar chestia asta n-ai cum s-o eviti oricum; orice pacient, cretin sau nu, are dreptul sa dea medicul sau spitalul in judecata.

Daca vrea el sa se duca la alt spital, ai scapat, dar daca nu, nu prea ai ce face. Nu mi se pare ok sa-i spui secretarei sa-l programeze cu alt medic, adica sa-i pasezi un marron altui coleg. Eventual daca ai pe cineva care-ti datoreaza vreo favoare de viata si de moarte, poate atunci poti sa-i ceri sa-ti ia pacientul de pe cap.
Muma the Puma

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4829
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby alimori » Fri Feb 16, 2018 9:30 am

Nu e o discutie despre cazul asta concret, astia au dat in judecata spitalul, nu pe mine, nu ma stresez pt ca nu e treaba mea si nu m-a chemat nimeni luni la intalnirea cu avocatii, nici nu mi-a cerut explicatii in scris. Dar pornind de la asta am zis ca trebuie sa ma interesez la colegiul medicilor cum se face legal. De ex cum au facut colegii tai cand au refuzat sa vada pacienti care nu respectau tratamentul? Pacientul poate cere o programare cu cine vrea, cum faci sa nu nimereasca inca o data cu tine?
Sau daca e o problema etica pt tine? Daca refuzi sa faci ce iti cere din motive etice sau convingeri personale?
Sau daca vezi ca e un diliu caruia ii place darte por culo?
N-ai idee ce reclamatii cretine am primit eu si a trebuit sa pierd vremea sa le raspund (asta ma seaca, ca eu sunt obligata sa ma port intr-un anumit fel si daca nu le place mutra mea trebuie sa ma justific, in schimb orice bou care iti intra pe usa are dreptul de a-ti vorbi in orice fel, doar sa nu te ameninte, si cand iese din cabinet iti mai pune si o reclamatie). Pe mine m-au reclamat pt ca am ras in timpul consultatiei, pt ca n-am vrut sa imprim o proba ceruta de al specialist (desi i-am spus rezultatul), ca n-am stiut ce are desi nici altu specialisti nu stiau si probele erau normale (obrazul gros, asta avea), ca am scris intr-un bilet pt salvare ca are 37 C dupa termometrul asistentei si 38 zice familia (ca cica asta cu "zice familia" suna a minciuna, imi explica fiica pacientei pt ca "nu vorbim aceeasi limba si eu nu prind subtilitatile limbajului", desi i-am explicat ca eu nu semnez ce zice familia, semnez ce zice asistenta si cu 37 nu o transfer nicaieri, daca vrea sa ajunga la urgenta tb sa apara 38,3, dar eu nu semnez ceva ce nu am vazut cu ochii mei sau nevazut de niciun cadru medical).
De reclamatiile făcute cu cap nu ma plang, dar sunt cate unii care par ca doar vor sa calce pe bataturi.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17020
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby Phat Skidz » Fri Feb 16, 2018 12:31 pm

Pai eu nu inteleg, astia mai sunt pacientii tai? Vor reveni la tine sa ii ingrijesti?
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4829
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby alimori » Fri Feb 16, 2018 1:25 pm

da, aia care a dat toata sectia in judecata e pacienta mea; nici eu nu inteleg de ce in 3 ani in care a pus o gramada de reclamatii nu s-a dus la alt spital public.
ala care m-a facut in toate felurile pt ca eran romanca era internat la mine pe sectie si eram singura de recuperare, n-aveam cui sa-l trimit, desi imi venea sa vomit cand m-am dus dupa tot scandalul sa-l mai vad o data ca sa-i fac biletul de externare.
aia cu febra imaginara nu s-a intors, nu stiu daca a supravietuit, ca avea o gramada de alte chestii.
ala care m-a reclamat pt c-am ras era in cadrul unei consultatii unice (pt grad de hándicap, nu il tratam).
majoritatea alora care pun reclamatii vor sa obtina ceva, nu pun ca sa nu aiba viitorii paciente de suferit sau ca medicul care i-a raspuns nasol sa se corecteze si sa aiba grija cu urmatorii. nu. pun ca sa le dai tratamentul pe care ei il considera corect, ca sa ii vezi la control desi le-ai zis ca nu e nevoie. iar unii cred ca reclama de-ai dracu´.
sunt cate unii, putini, pe care n-o sa-i mai vad niciodata care au reclamat cu cap si fara sa aiba nimic de castigat.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17020
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby Phat Skidz » Fri Feb 16, 2018 3:40 pm

Poți să zici atunci că te recuzi din calitatea de medic curant. Că ai îndoieli legate de propria ta competență și obiectivitate, că relația cu pacientul e disfuncțională și deci dăunătoare pacientului. Eu așa fac.
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29117
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby MumaPadurii » Fri Feb 16, 2018 4:45 pm

Si daca e internat la tine pe sectie cum te recuzi, iti rogi un coleg sa-ti faca vizitele cand e internat pacientul respectiv, ii spui ambulantei sa nu-l mai aduca in spitalul unde lucrezi tu?

Pentru consultatii in ambulatoriu e mai usor, ca poti sa-l pasezi altui coleg din sectie cu motivul asta, dar sa pasezi un pacient dificil unui medic pe care il cunosti e o situatie delicata din punct de vedere al relatiilor intercolegiale (indiferent daca folosesti scuza ca e inspre binele pacientului sau esti sincer si ii spui ca n-ai chef sa te fte ala la cap cu plangeri).

Si oricum, rezolva problema doar in cazul in care pacientul are o problema personala cu tine, nu daca problema e pacientul dificil. Daca e dificil nu faci decat sa-l fti pe coleg. Si data viitoare poti fi tu colegul care s-a pricopsit cu cadoul de la altii si sa nu mai ai cui sa-l pasezi, pentru ca cineva tot trebuie sa il vada.
Eu nu am mai auzit (si nici nu mi se pare normal) ca un spital public sa refuze unui bolnav asistenta medicala cu motivul ca a depus o plangere (sau mai multe plangeri). Daca face asta, e ca si cum ai anula dreptul pacientului de a depune plangere atunci cand considera ca e neindreptatit.

O eventuala solutie poate fi sa fie pasat in agenda de consultatii a rezidentului, ca asta se schimba oricum in fiecare an, asa ca n-o sa sufere prea mult.
Muma the Puma

User avatar
alimori
elite
elite
Posts: 4829
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:21 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby alimori » Fri Feb 16, 2018 4:56 pm

MumaPadurii wrote:Eu nu am mai auzit (si nici nu mi se pare normal) ca un spital public sa refuze unui bolnav asistenta medicala cu motivul ca a depus o plangere (sau mai multe plangeri). Daca face asta, e ca si cum ai anula dreptul pacientului de a depune plangere atunci cand considera ca e neindreptatit.


Nici n-am zis asta. Aia cu avocatul poporului e de 3 ani in tratament continuu timp in care a pus o caruta de reclamatii.
Alteia (dependenta de reclamatii) i s-a sugerat in raspunsul oficial in scris cam ce a zis Phat si ca are dreptul sa ceara schimb de medic. Si a cerut. Si colega ne-a avertizat de ce o sa ne pice pe cap (dar n-am luat-o ca pe-un marrón direct in mecla). Mi-a picat mie, deocamdata n-am nicio plangere (dar ma cunostea pt ca ii tratam fiul cel mare, acum il tratez si p-ala mic).

Mumo, raspunde mai bine la ce ziceam
De ex cum au facut colegii tai cand au refuzat sa vada pacienti care nu respectau tratamentul? Pacientul poate cere o programare cu cine vrea, cum faci sa nu nimereasca inca o data cu tine?
Sau daca e o problema etica pt tine? Daca refuzi sa faci ce iti cere din motive etice sau convingeri personale?
Sau daca vezi ca e un diliu caruia ii place darte por culo?

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29117
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby MumaPadurii » Fri Feb 16, 2018 5:50 pm

Pai in sistemul privat e simplu, ii spui direct sa nu mai vina si ii spui si motivul, colegii mei nu procedeaza intr-un mod special in cazurile astea.

Si in spital e la fel, in acele cazuri in care se pacientul a refuzat tratamentul propus si din cauza asta nu poti sa-l ajuti in patologia lui (cum era cazul pacientei cu cancer care nu voia sa se opereze), poti sa-i spui direct ca n-are rost sa se mai vada cu tine, pentru ca aceste vizite nu-i mai aduc niciun beneficiu. Si i se da alta la medicul de familie, cu un rezumat al situatiei unde se mentioneaza clar motivul. Iar secretarei ii spui ca ii dai "alta" si sa nu-l mai programeze.
Ca pana la urma si medicul de familie poate sa-i ceara ecografii ca sa vada cum progreseaza cancerul cu tratamentul homeopatic.
Sigur, nu stiu daca asta se poate aplica in patologia ta.

Pentru probleme etice sau convingeri personale se pare ca exista o scapare legala, legata de la ley de objeción a conciencia.
Dupa cate inteleg, aici intra dreptul tau de a refuza urmarirea un pacient atunci cand ti se pare ca refuzul lui de a-ti urma indicatiile (indiferent daca o face din motive religioase sau ca a inteles gresit sau ca e ingorant), ii poate aduce un prejudiciu starii de sanatate si, in consecinta, contravine eticii profesionale sa-i continui urmarirea.
Dar nu cred ca poti s-o aplici in orice conditii, de exmplu nu se poate aplica daca pacientul n-are alternativa unde sa se duca si prin refuzul tau ii este pusa viata in pericol, daca nu e responsabil etc.
Nu stiu daca faptul ca depune niste plangeri e un motiv suficient, atata timp cat urmareste in general planul de tratament pe care i l-ai indicat. Mai ales ca inteleg ca aici e vorba de familia pacientului.

De-aia spuneam sa te interesezi la juristul spitalului; el poate sa-ti spuna in ce conditii poti apela la objeción a conciencia, ca de-aia ia un salariu.
Muma the Puma

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23539
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: RELATIA MEDIC-PACIENT (in memoriam)

Postby Chingachgook » Mon Feb 19, 2018 12:09 pm

eu as face-o sa nu mai vina
documentez tot in foaie si enervez pacienta prin calm si incapatanare.
nu va mai speriati de procese, e o experienta interesanta (daca stii ca nu ai facut nimic grav)
citeam un articol in care se previziona ca medicii vor ajunge sa mearga la tribunal la fel de des cum merg la congrese.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...


Return to “Viata in spital”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests