Pachetul REZIDENT Banca Transilvania

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
Melania
addicted
addicted

Re: Pachetul REZIDENT Banca Transilvania

Postby Melania » Sun Apr 26, 2009 10:14 am

Eu am card de credit. L-am facut acum vreo patru ani si recunosc, e un instrument al diavolului. M-as lipsi oricand de el dar e util atunci cand faci cumparaturi pe net, te scuteste de o gramada de drumuri. Nu l-am folosit niciodata pentru alte plati. Pentru credite imobiliare parerea mea e ca ar fi mai potrivit sa nu discutati cu banca direct ci prin intermediul unui broker de exemplu.

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Sun Apr 26, 2009 4:46 pm

pai pentru cumparaturi pe net eu folosesc unul de debit.

cel mai distractiv e ca pe la anumite carciumi mai spalate unde se accepta plata cu cardul au indicatie de la banci sa le accepte numai pe alea de credit. (ceea ce e putin ilegal). cand ma asez la masa intreb daca se accepta plata cu cardul (si daca ospatarul respectiv nu e pe faza sa imi spuna ca da, dar numai cele de credit) cand vine nota e f amuzant. ei zic ca nu mi-l primesc pe ala, pe mine ma doare la bascheti, ca am intrebat daca pot sa platesc cu cardul, cash nu am, e misto.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

b3
elite
elite

Postby b3 » Sun Apr 26, 2009 6:25 pm

si nu te pun sa te duci pana la bancomat afara "ca e aproape, treceti strada" si sa le platesti ? :lol:

mi-a zis o prietena care locuieste in vest de mult timp ca pe acolo fara card de credit nu existi, in sensul ca daca vrei abonament la mobil, daca vrei sa inchiriezi un apartament, cam pentru orice contract te intreaba daca ai card de credit. pentru ca in ordinea lucrurilor de acolo, toata lumea are card de credit, ca asa li se pare normal, cum avem noi de debit, si singurii care n-au sunt cei care nu sunt eligibili (n-au destui bani, nu-si platesc ratele / facturile, au probleme d-astea). am intrebat ce se intampla daca pur si simplu nu vrei sa-ti faci card de credit, ca si eu zic ca kooksee in cazul asta, si mi-a zis ca nu se poate, daca nu-ti faci nu poti sa inchiriezi apartament, nu poti sa faci nimic. La noi nu poti sa cumperi de la Tarom si de la British Airways de pe site fara card de credit :-s
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

swiss
elite
elite

Postby swiss » Sun Apr 26, 2009 9:41 pm

b3 wrote:si nu te pun sa te duci pana la bancomat afara "ca e aproape, treceti strada" si sa le platesti ? :lol:

Dar am auzit ca poti scapa daca speli toata ziua vase si pe jos 8)

Cardurile de credit sunt cele mai profitabile pentru banci...ca te pun dup-aia sa platesti la dobanzi si comisioane...

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Apr 27, 2009 12:08 am

b3 wrote:mi-a zis o prietena care locuieste in vest de mult timp ca pe acolo fara card de credit nu existi, in sensul ca daca vrei abonament la mobil, daca vrei sa inchiriezi un apartament, cam pentru orice contract te intreaba daca ai card de credit. pentru ca in ordinea lucrurilor de acolo, toata lumea are card de credit, ca asa li se pare normal, cum avem noi de debit, si singurii care n-au sunt cei care nu sunt eligibili (n-au destui bani, nu-si platesc ratele / facturile, au probleme d-astea). am intrebat ce se intampla daca pur si simplu nu vrei sa-ti faci card de credit, ca si eu zic ca kooksee in cazul asta, si mi-a zis ca nu se poate, daca nu-ti faci nu poti sa inchiriezi apartament, nu poti sa faci nimic. La noi nu poti sa cumperi de la Tarom si de la British Airways de pe site fara card de credit :-s

Câte legende urbane prost întelese pe rând patrat ... :?

Totul pleaca de la necunoasterea definitiilor tipurilor de carduri. Se confunda un card de debit international VISA/Master/etc. eventual cuplat cu autorizatie de depasire (care e o particularitate a contului curent, nu a cardului), cu un card de credit, care permite plati pe credit, mai sofisticate.

Eu unul folosesc doar card de debit si în 7 ani de cules capsuni prin UE nu am avut nici cea mai mic problema, inclusiv în Ro. Si nu sunt singurul care traieste normal fara sa se prinda ca ar fi o problema. Noroc cu tine ca ne-ai atras atentia. De fapt nu cu tine, ci cu prietena ta (care a aflat si ea de la alta prietena a prietenei ..... :lol: )
Singura durere suportabilă e durerea altora.

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Apr 27, 2009 10:35 am

b3 wrote:fara card de credit nu existi

Daca prietena ta se limita la "fara card nu existi", ar fi avut dreptate.

b3
elite
elite

Postby b3 » Mon Apr 27, 2009 5:54 pm

Nu este nici o confuzie, stim amandoua diferenta intre card de debit, valabil international, cu autorizatie de depasire etc. si card de credit. Si ea zicea, traind acolo si lovindu-se de asta, ca atunci cand vrei sa faci un contract, si daduse exemplu contractul pt inchirierea unei locuinte, esti intrebat de cardul de credit. Logica fiind ca in spatele aprobarii pentru un card de credit (sau si debit cu depasire, dar vorbeam de debit simplu in propozitie) banca iti face o verificare, sa vada daca esti bun-platnic. Si daca ai card de credit cel cu care vrei sa faci contract pt inchiriere nu-si face probleme ca s-ar putea sa nu-i platesti chiria, de exemplu, ca stie ca te-a verificat banca, deci esti ok.

La cardul de debit nu e valabila logica asta, pentru ca acolo nu conteaza daca esti bun sau rau platnic, ala e mai mult un cont de economii, bancii putin ii pasa daca pui 10 lei sau 100,000 euro in el, cand ai ajuns pe 0 nu mai ai ce bani sa scoti :D

Ma rog, o fi fost o exagerare exprimarea "in occident", poate e ceva din anumite zone/tari chestia cu cardul de credit (si debit cu depasire) care garanteaza ca esti bun platnic si iti permite sa inchei contracte, habar n-am.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.

ssss
elder
elder

Postby ssss » Mon Apr 27, 2009 6:44 pm

Eu cred ca ce incearca sa spuna b3 este ca avand un credit card ai credit history si iti construiesi o reputatie reflectata de un scor. In lumea civilizata exista agentii care se ocupa de informatiile astea( equifax, experian, transunion si or mai fi si altele) si care vand informatia potentialilor creditori. Ai scor bun, iei credit mai mult si mai avantajos. Cea mai usoara modalitate de a incepe un credit history este creditul auto, unde masina e asigurata si este si garantia creditului. Repet, in lumea civilizata.

Credit cardul e minunat daca il folosesti pe post de debit. Adica nu pentru imprumutat bani ci ca o modalitate convenabila de plata, mai ales cele care dau rebate sau mile. Trebuie platit integral la sfarsitul lunii.
Reality is an illusion due to lack of wine

Im
elite
elite

Postby Im » Mon Apr 27, 2009 8:55 pm

De la "fara card de credit nu existi" la "un card de credit îti construieste credit history" (în unele tari) e cale lunga.

Ii recomand colegei sa fie mai selectiva cu informarea prin prietene.

b3
elite
elite

Postby b3 » Mon Apr 27, 2009 9:51 pm

ssss, nu e important acest credit history si cand inchieriezi o casa sau faci abonament la mobil ? La modul ca daca n-ai credit history te verifica mai mult sau chiar nu vor sa te lase sa inchei contract ?

b3
elite
elite

Postby b3 » Mon Apr 27, 2009 10:23 pm

uite, Im:

Credit history usually applies to only one country. Even within the same credit card network, information is not shared between different countries. For example, if a person has been living in Canada for many years and then moves to the United States, when they apply for credit cards or a mortgage in the U.S., they would usually not be approved because of a lack of credit history, even if they had an excellent credit rating in their home country and even if they had a very high salary in their home country.

An immigrant must establish a credit history from scratch in the new country. Therefore, it is usually very difficult for immigrants to obtain credit cards and mortgages until after they have worked in the new country with a stable income for several years.

Te-ai luat doar de partea cu "fara cc nu existi", eu am nuantat afirmatia inca din primul post. Normal ca "existi" si fara cc, homelessii ce sa zica ? :D dar iti faci viata mai grea cand vrei casa, masina (pe credit). Nu ca viata ar fi usoara cu cc, din alte puncte de vedere :D De parte cu abonamentul la mobil nu stiu ce sa zic, asa imi zisese prietena si avea sens, daca zice si ssss ca nu e asa, ok, o sa o trag de urechi :p

Im
elite
elite

Postby Im » Tue Apr 28, 2009 8:58 am

Vestul asta nu se reduce la SUA sau Canada.
E amuzant ca esti în Ro si explici altora din vest cum e de fapt viata si cum nu pot exista.
De altfel cliseul fantasmagoric e complet cu "mi-a zis o prietena".
b3 wrote:mi-a zis o prietena care locuieste in vest de mult timp ca pe acolo fara card de credit nu existi

b3
elite
elite

Postby b3 » Tue Apr 28, 2009 1:30 pm

Mda, am incheiat subiectul din partea mea atunci. Te legi de detalii, continui sa citezi aceeasi fraza.

Im
elite
elite

Postby Im » Tue Apr 28, 2009 1:37 pm

Mda, acelasi pattern
- arunci bolovanul în mlastina, marea revelatie care eradicheaza futilul si repune lucrurile la locul lor
- lumea îsi pune mâinile pe cap
- dai 15-25-175 de disclaimere, asa e când lumea nu e suficient de fina cât sa înteleaga nuantele subtile
- la sfârsit tot tu esti cu coada pe sus
:D

b3
elite
elite

Postby b3 » Tue Apr 28, 2009 5:27 pm

Si pattern-ul chibiţului, cârcotaşului, Gică-contra cum e ?

ssss
elder
elder

Postby ssss » Tue Apr 28, 2009 6:16 pm

Pentru mobil nu e important, nu platesti, il taie. Pentru inchiriat, nu e asa de important creditul cat o sursa stabila de venit si, uneori, referinte de la locurile pe unde ai mai stat.

Credit history e important daca vrei sa cumperi orice fara sa ai banii jos.

Un televizor de 3-5000 il poti lua cu banii jos, dar daca magazinul e disperat si ofera credit dobanda zero pe 24 de luni, de ce ai plati banii jos, cand ii poti investi( si pierde) la bursa?

O investitie imobiliara e alta treaba si aici incepe avantajul creditului. Poti cumpara o locuinta pe care sa o inchiriezi cu mai mult decat rata la banca unuia fara credit history sau care nu vrea sa cumpere. Cu alte cuvinte, se plateste singura. Nu-ti convine sa dai banii jos( decat daca esti becali, dar becali nu are nevoie de credit) si daca nu ai credit bun, nu iei o dobanda buna desi teoretic casa e garantia imprumutului.

Im, be mai gentle, am vazut oameni din Ro cu credit care nu inteleg cum merge. Ea macar incearca.

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Tue Apr 28, 2009 7:05 pm

Im, ce să faci, în România, Vestul e încă Acolo. Probabil pentru dumneata, care ai plecat demult, senzaţia asta s-a diluat, eşti deja un vestic. Sunteţi nişte oameni înalţi, frumoşi şi bronzaţi, şi fericiţi. La noi însă nu e aşa, şi nici n-o să fie, încă multă vreme.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Tue Apr 28, 2009 8:46 pm

Ideea era ca în vestul apropiat, învecinat, de pe acelasi cotinent, poti trai normal daca nu ai card(uri) de credit.
E drept ca pe alte continente mai financiarizate, situatia poate fi altfel (nu neaparat mai buna sau mai normala).

Revenind la Ro, bancile românesti practica la greu datul cu tunul, daca preturile în general la produse si servicii sunt comparative cu alte tari vestice, la costul chiriei banilor (creditele) firul se rupe, e halucinant ce tzepe pot bancile sa scoata din ele.

ssss
elder
elder

Postby ssss » Tue Apr 28, 2009 10:58 pm

Ca sa o citez pe b3, mi-a zis un prieten care locuieste in Ro ca pe el il costa sa aiba credit card. Si debit card.

Daca la prima oarecum inteleg un anual fee( pe care eu personal nu il accept) nu inteleg finance charge daca platesti integral la sfasitul lunii si el despre asta vorbea. La debit, cata vreme iei de la bancomatul bancii cash sau folosesti pentru cumparaturi la magazin/net, iar nu inteleg de ce sa te taxeze si senzatia mea a fost ca in Ro asa e.

La asta te referi, Im?

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Wed Apr 29, 2009 12:16 am

lasati ma fata in pace.
vesticilor.

in alta ordine de idei stiti de taxa aia belea de la unele banci daca faci vreo plata cu monede?
nu e mult vreo cateva zeci de bani, dar gestul conteaza :)
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

b3
elite
elite

Postby b3 » Wed Apr 29, 2009 12:54 am

1st: Pfoai de mine, mi-a luat kooksee apararea ! :D

Multumesc pentru lamuriri, ssss ! O sa mai chestionez prietena, incep sa cred ca ori n-am inteles eu ce zicea, ori vorbea ea prostii, desi ma mira pentru ca lucreaza in domeniul bancar si a trait prin mai multe tari din Vestul apropiat si departat. Dar oricum mi-e clar acum ca nu e chiar asa esential credit cardul "in Vest". Asa ca, Im, ai avut dreptate, insa tot puteai sa folosesti alt ton sau sa-mi explici, ca ssss.

Chestia cu credit history e si in Romania de cativa ani, ii zice Biroul de credit parca. Si ai foarte mari sanse sa apari restant in evidentele Biroului de credit, chiar daca n-ai luat nici un credit (nici macar credit card sau debit cu overdraft) neam de neamul tau. Sa explic: iti deschizi un cont curent la banca, sa pui bani in el, sa faci economii (pe vremuri era o bataie de joc crunta, contul la vedere avea dobanda 0.5%, acum ajunge si la 14% ca e foame de lichiditati). Contul are taxa de administrare, sa zicem 2 lei (50 eurocenti) pe luna. Te enerveaza banca si te duci sa inchizi contul. Inchizi contul, buna ziua, buna ziua. La sfarsitul anului primesti scrisorica acasa de la banca pt ca nu mai ai nici un leu in cont de cateva luni (de cand l-ai inchis, logic, pentru tine), si ei n-au avut de unde sa-si ia cei 2 lei/luna, asa ca esti restant cu sa zicem 10 lei si esti trecut si in Biroul de credit. Doar pt ca cineva de la banca nu ti-a inchis de fapt contul :-s

Mai e si varianta cand iei credit si rata platita lunar pe care tu ai senzatia ca o pui direct in contul in care trebuie platita rata este de fapt virata de banca intr-un cont deschis de ei pe numele tau fara sa te intrebe nimic si de acolo virat la o data cand li se falfaie lor in contul in care trebuie. Contul ala are si el taxa de administrare lunara si cum n-are bani in el te trezesti iar restant. Povestile astea erau valabile acum cativa ani, sper ca intre timp au mai facut si altii reclamatii si s-au rezolvat.

Iar cardul de debit intr-adevar costa: taxa de deschidere cont atasat cardului, taxa de administrare anuala cont, taxa de administrare anuala card, comision de retragere bani de la bancomatul bancii (0.1-0.5%), comision de retragere bani de la bancomatul altei banci (0.5%+2.5 lei) ETC. . Plata la comerciant/net in tara si strainatate si blocarea cardului sunt gratuite, macar atat. Si mai sunt toate astea gratuite si pt studenti la unele banci.

Si sa nu mai vorbim de sistemul de dobanzi la credite despre care o prietena care a lucrat in banca in Romania si o alta care e auditor intr-un Big4 au zis ca pana si lor le e greu sa-l inteleaga si sa nu-si ia tzeapa.

kooksee: cred ca e ilegala taxa de plata cu monede. A fost recent un articol in ziar ca un nene s-a suparat rau pt o amenda si a platit nu stiu ce suma cu cateva galeti de monede, de s-a crucit tanti de la ghiseu (la o institutie a statului). Si scria ca e legal si n-au ce sa-i faca.

Return to “Viata in spital”