Nu stiu al cui e, ce e etc., l-am gasit intr-un comentariu pe Realitatea si mi se pare interesanta ideea:
http://www.telemed.ro/forum/
INTRODUCERE:
Primim numeroase mesaje, fie de la medici, fie de la pacienti, care gandesc si isi exprima nemultumirea asupra sistemului de sanatate. Creierul nostru, al oamenilor, cu cei cca 100 miliarde de neuroni care transmit si prelucreaza informatia, secunda de secunda, este probabil cea mai complexa forma organica din univers. De aceea, cand avem nevoie de servicii medicale vrem sa fim tratati ca fiinte umane. De cele mai multe ori nu se intampla asa in Romania. Decidentii stiu acest lucru dar sunt incapabili sa aduca imbunatatri reale.
Anul trecut, prin toamna, am fost numit prin ordin de ministru intr-un grup de lucru al Ministerului Sanatatii Publice pentru realizarea unei strategii a MSP in domeniul informatic. Au venit alegerile si s-a ales praful de acea initiativa. Din nefericire, am vazut ce se intampla real - creierul celor care au luat si iau decizii, in sistemul de sanatate din Romania nu este altceva decat o incarnare a superficialitatii, incompetentei si dezinteresului pentru cel mai important sistem al calitatii vietii noastre, fie atunci cand lucram in el, fie cand avem nevoie de el. Creierul decidentilor este preprogramat pentru a beneficia doar de privilegii pentru ei si gasca lor.
Va propun un vehicol de dezbatere, un forum IT, conceput sub forma unui proiect virtual, gratis, “Cerintele Sistemului de Sanatate din Romania”. De ce aceasta modesta initiativa? Pentru ca realitatea ne arata ca autoritatile nu reusesc sa gestioneze eficient sistemul de sanatate. De aceea, este nevoie de ajutorul medicilor si pacientilor, actorii principali si cei mai in masura sa radiografieze, fara indulgenta, sistemul.
Puteti contribui - fara indulgenta - cu cei 100 miliarde de neuroni, aici in acest proiect virtual DESCHIS prin simple comentarii sau pe rol de moderatori ai unor obiective specifice. Este preferabil sa va autentificati cu numele si prenumele reale deoarece, cred ca nu risc prea mult sa gresesc spunand ca numai asa putem face ceva spre binele nostrum si a zeci, sute, mii si milioane de oameni!
Medicii sunt criticati, in cea mai mare masura pe nedrept, din cauza unui sistem medical corupt, ineficient si birocratic. Medicii tineri si asistentele medicale pleaca temporar sau definitiv in alte tari. Tot mai multi pacienti sunt nemultumiti de organizarea sănătăţii, de diagnostic si tratament precum si de mizeria din spitale. Frecvent sunt mediatizate cazuri de malpraxix.
Lansam acest forum cu scopul de a dezvolta - sub forma unui proiect virtual deschis - o radiografiere a Sistemului de Sanatate pentru definirea cerintelor reale ale acestuia. Consideram ca medicii si pacientii, actorii principali ai sistemului de sanatate, sunt cei in masura sa radiografieze, fara indulgenta, sistemul de sanatate. Scopul este de a identifica solutiile pentru o reformarea reala, bazata pe cunoastere, a sistemului sanitar.
Am ales sa facem acest forum sub forma de proiect deoarece dorim ca eforturile noastre sa fie structurate intr-un proiect deschis ce trebuie pus in practica spre beneficiul a mlioane de oameni. Acest proiect ar trebui sa se dezvolte ca un centru de competenta si consultanta, pe termen lung, pentru reforma sistemului de sanatate din Romania fiind rodul unei radiografii a cerintelor sistemului de sanatate.
NOTA: Acest proiect virtual este un vehicol pentru dezbatere, nu este un proiect finantat in nici un fel.
Initiat de Simion Pruna, PhD, cercetator st.pr.1, Email
TITLUL PROIECTULUI: Cerintele Sistemului de Sanatate
ACRONIM: CSS
Obiectivul principal:
Cresterea calitatii ingrijirii medicale si a calitatii vietii la locul de munca a personalului medical. In acest scop este necesara o reforma reala bazata pe o dezbatere interactiva intre medici, cercetatori, asistente medicale, laboranti - pe de o parte, si pacienti - pe de alta parte.
Numai cei ce sunt implicati nemijlocit, zi de zi, in practica din sistem pot radiografia, fara indulgenta, sistemul de sanatate din tara noastra si pot evidentia ce este bun dar, indeosebi, ce este rau. Ajutorul lor este esential si indispensabil in a fi gasite solutii realiste si transparente pentru imbunatatirea situatiei actuale. Media ar putea avea un rol important in materializarea acestui proiect.
Obiectivele punctuale:
Realizarea acestora trebuie sa se bazeze pe evidenta datelor si pe analiza opiniilor partenerilor principali, pacient-medic, ai sistemului de sanatate
A. Informarea cetatenilor asigurati daca CNAS foloseste banii contribuabililor in mod corespunzator si transparent? Daca NU, ce masuri ar trebui luate in acest sens de catre organele in drept ?
B. Imbunatatirea informarii cetatenilor asigurati cu explicatii clare, asupra sistemului de sanatate de catre Colegiul Medicilor si de catre Asociatia Medicala Romana (AMR - asociatia profesionala a medicilor din Romania).
C. Identificarea si remedierea cauzelor pentru care medicii tineri pleaca din sistem.
D. Identificarea si remedierea cauzelor pentru care sunt cozi mari mari la cabinetele medicale si aglomeratie in spitale.
E. Electronificarea inregistrarii informatiei medicale astfel ca medicii si pacientii sa beneficieze de servicii eHealth securizate pentru accesul imediat al medicilor la informatie medicala completa despre pacient, indiferent unde si de ce se afla acesta in Europa sau in alta tara (turism, la munca, studii, misiuni externe).
Mai jos sunt pachetele de lucru (PL1, PL2, etc.) corespunzatoare acestor obiective propuse. In functie de interesul manifestat si de competente, vom autoriza unul sau mai multi moderatori pentru dezvoltarea fiecarui pachet de lucru specificat mai jos. Mentionez ca aceasta propunere de obiective si pachete de lucru este o prima versiune. Ea se va completa si imbunatati in functie de contributia altor co-autori la acest proiect deschis care se va dezvolta si va functiona pe principiul Open Source din IT. 0 Subiecte 0 Mesaje Niciun mesaj
Cerintele sistemului medical din Romania
- b3
- elite
Cerintele sistemului medical din Romania
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
-
Re: Cerintele sistemului medical din Romania
buna idee, dar cred ca ar trebui o munca mai organizata decat doar asa pe un forum