medicina de familie la rezi 2004

iarba verde de acasa

..in 2004: "practica medicala supravegheata de 3 ani"?

1. sa nu se schimbe nimic fata de 2003
4
8%
2. sa se mentina grupa separata de MF - cu numar f mare de locuri eventual
4
8%
3. rezidentiat pentru toti absolventii de facultate (daca vor, indif de nr de posturi dupa rezi) - cine nu ia "altceva", ia MF
19
36%
4. MF in completarea grupelor de medicala si chirurgicala, ca specialitate ce se poate obtine cu doua tematici diferite
19
36%
5. posibilitatea de efectuare stagiu de 3 ani
6
11%
6. alta(detaliez)/nu stiu
1
2%
 
Total votes: 53

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

medicina de familie la rezi 2004

Postby victor » Thu Feb 12, 2004 6:11 pm

Se tot discuta ce sa se faca - sa se treaca la "practica medicala supravegheata de 3 ani", in baza aparent a unor prevederi UE. (adica ce sa se faca cu stagiul, dreptul de libera practica, mai nou o incercare de "rezidentiat generalizat" pentru toti/cat mai multi absolventi). E scumpa "treaba" pentru stat la cati absolventi exista, poate nici nu se va face, dar se pare ca exista semnalmente din exterior ca Romania "da prea usor" dreptul de libera practica, pentru cei care nu ajung sa faca un rezidentiat - si care incet incet devin majoritari in randul absolventilor.

Daca aveti timp poate urmati linkurile de pe aici:
:arrow: http://www.stetoscop.ro/arhiva/2004/23/ ... opeana.php
:arrow: http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?p=14573#14573

Ce parere aveti? ce ar trebui sa se faca? ceva scenarii - modele?

oricum ar fi - o atare miscare atrage (din cate inteleg eu) automat mutarea posibilitatii de obtinere a dreptului de libera practica la 3 ani dupa terminarea fac, in loc de 1 - cel mai devreme.

Oricum - schemele propuse mai sus implica si o pozitie a CMR - care sper sa o aflam saptamana urmatoare - si ... pe urma apare comunicatul [...] despre rezi 2004.
Last edited by victor on Mon May 03, 2004 1:13 pm, edited 2 times in total.

User avatar
tzukmik
senior
senior
Posts: 309
Joined: Sun Jul 06, 2003 6:34 pm
Location: Cluj

Postby tzukmik » Thu Feb 12, 2004 10:45 pm

nr.4
nu am timp sa argumentez.... :lol:
Whatever

User avatar
Hawkeye
senior
senior
Posts: 131
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:31 am
Contact:

Postby Hawkeye » Fri Feb 13, 2004 12:20 am

Daca se intra pe acest model de 3 ani, in acest interval cat faci MF, poti sa dai Rezi din nou sau esti obligat sa faci toti cei 3 ani?
My lifestyle determines my deathstyle ! :usa

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Feb 13, 2004 12:51 am

Nu ar fi etic, dar ar fi justificat economic - ca si faza cu "a doua facultate se platesteste". Ar fi un posibil side effect - "te rezolva cantitativ" - cum zicea Blanculescu, decompensezi intraga generatie de absolventi, ii faci medici specialisti - si pe urma "ei nu vor sa mearga la tara" - te-ai spalat pe maini de ei. Deocamdata nu e vorba de asta, si in general era totusi vorba sa se mentina "acces liber pe specialitate" - adica dai rezi de cate ori vrei. dar "e vorba", nimic scris inca - ca si discutiile cu ce se intampla cu MF. Iar in conditiile in care nu prea exista bani pentru plata acestor 5000 de "noi" rezidenti - sa mai platesti potential pentru jumatate din acestia inca un rezidentiat... pe alta specialitate... trebuie reglementat cumva si se pot gasi multe portite.

Oricum cu 5000 de medici specialisti se amorseaza o bomba care explodeaza peste 3 ani - cei 5000 de medici de familie nu vor avea cum sa practice medicina -dar macar sunt specialisti. Legea de acum cateva saptamani cu "asigurari private de sanatate" nu e ceea ce pare - din cate am apucat sa inteleg- e vorba de asigurari, nu de "case" de sanatate privata... ceea ce practic nici acum nu creaza un cadru pentru medicina "privata".

Alta scenariu posibil - care deja devine comic - daca se intra pe rezidentiat generalizat - "preparatorii" &co automat iau "rezidentiatului" - si isi aleg specialitatea.


nu stiu - se pot face foarte multe scenarii - pe fiecare versiune in parte. :(

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Feb 13, 2004 2:15 am

victor wrote:Nu ar fi etic, dar ar fi justificat economic - ca si faza cu "a doua facultate se platesteste".

Iar in conditiile in care nu prea exista bani pentru plata acestor 5000 de "noi" rezidenti - sa mai platesti potential pentru jumatate din acestia inca un rezidentiat... pe alta specialitate... trebuie reglementat cumva si se pot gasi multe portite.

Observ un lucru caracteristic doar României : se considera ca ti se face o mare favoare daca esti lasat sa dai rezidentiatul, ar trebui sa platesti daca faci a doua specialitate, de parca stai la coada la cadouri si nu muncesti nimic, astepti câtiva ani sa pice diploma de specialist.

Deci : a face un rezidentiat în orasul X în spitalul Y pe sectia Z, înseamna sa muncesti pe acea sectie, sa ocupi o mica parte din angrenajul sistemului national de sanatate. Daca postul acela exista, înseamna ca este nevoie si de un om pe el. Un om care sa munceasca. Deci nu e nici o favoare, e absolut firesc sa muncesti si sa primesti bani pentru asta.

Acum daca eu fac al treilea rezidentiat, nu-l fac uitându-ma acasa la meciuri de fotbal, ci tot muncind pe un post oficial al sistemului national de sanatate. Mi se pare aberant sa pui problema platii de catre rezident al acelui post, când el munceste pe el, iar postul apartine oficial sistemului sanitar, si s-a intrat pe el prin concurs national.

Treziti-va, mai scuturati-va de mentalitatea de sclavi cu care v-a îndobitocit sistemul. Un post de medic, indiferent ca e rezident, specialist, primar, reprezinta nevoia de a avea un om care sa tina pe umeri o mica parte din sistem. Daca eu sunt mai harnic si reusesc sa tin pe umeri 5 posturi unul dupa altul, statul nu poate decât sa se bucure de harnicia mea si sa ma plateasca pentru fiecare dintre ele. Sa platesti tu "ca sa te lase sa faci rezi" mi se pare o chestie absurda, o parodie.

Daca idiotii din minister nu sunt capabili sa scoata la bataie posturi cât e necesarul de medici, nu înseamna ca si voi trebuie sa le copiati idiotenia. Strângeti-i cu usa, luat ca reper normalitatea si nu tembelismul lor, un post de rezident fie ca e primul fie ca e al treilea, se plateste dupa munca depusa si nu dupa alte inventii, ca nu ti se face o favoare, nici tu nu le faci o favoare, e un contract de munca absolut obisnuit, în care ambele parti sunt multumite : statul e bucuros ca are oameni ca sa functioneze sistemul santiar, iar tu esti bucuros ca muncesti ce ai dorit si câstigi banii cuveniti. Iar apropo de favoruri, cred ca rezidentul face favoruri mai multe sistemului si tembelilor din minister, acceptând sa munceasca pe parodia aia de "salariu".

Deci munca = bani, existenta unui job = necesitate, ar fi cazul sa va tineti de aceste repere si nu de altceva, daca vreti sa traiti vreodata mai bine.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Feb 13, 2004 3:08 am

foarte bine zis, IM - multumesc.

Ce incercam sa spun era nu sa imi exprim recunostinta, ci speculatiile in legatura cu ce se intampla dupa 3 ani - caci cei aprox 5000 de MF de dupa aceasta "oferta" nu vor avea posturi reale de incadrare. Nr de posturi de medici e in cadere libera, atat ca numar, cat si ca finantare/medic. (era un raport de sanatate pe http://www.mie.ro care arata cum a scazut nr de medici/locuitori in Romania in ultimii ani, nu il mai caut acum). Oricum - impreuna cu un numerus clausus introdus acum, ar putea sa fie mai bine cu solutia asta - altceva mai bun nu stiu ce s-ar poate face.

o perceptie personala: unul din motivele pentru care nu a iesit pana acum rezidentiatul cu plata a fost ca e "cumva" inclus la invatamant medical, iar daca cineva a intrat pe invatamant de stat gratuit - terminarea studiilor pana la nivel de medic specialist ar trebui sa fie tot gratuit facuta. Daca s-ar fi introdus rezidentiatul cu plata pana acum, cel putin din punctul acesta de vedere - ar fi fost un abuz, inclusiv dpv UE, al treilea ciclu etc (nu poti face doua cicluri gratuite, si al treilea cu plata). [E parca pe undeva in conventia de la Bologna/Berlin ca Romania s-a angajat sa asigure invatamant superior gratuit complet]. Nu cred ca s-ar putea face "al doilea rezidentiat" platit, desi prea multe motive in afara de asta nu vad de ce nu ar fi altfel. Cumva rezidentul si "consuma", nu doar "produce" - ca un medic specialist de pilda... depinde de unde privesti finantarea lui, cred.

User avatar
seb
senior
senior
Posts: 128
Joined: Fri Jul 11, 2003 1:56 am
Location: Virginia
Contact:

manipularea e in floare

Postby seb » Fri Feb 13, 2004 3:15 pm

Nu va lasati va rog manipulati de sloganuri: "trebuie sa ne aliniem la standarde UE"

Iata linkul cu standardele UE in ceea ce priveste problema:
http://www.uems.be/d-0048-e.htm

Se pune problema doar pentru a fi GP de a avea 2 ani "mai mult de practica decat de teorie".

Pentru celelalte nu trebuie altceva decat minimum 6 ANI DE FAC DE MEDICINA SAU 5500 DE ORE DE PREGATIRE PRACTICA SI TEORETICA!

Formal requirements needed to practise as a doctor in any state in the EU
In general, applicants wishing to work in a foreign EU member state must produce the following documents to the competent authority of the host state:


Recognition of diploma.

Attested photocopy of the original diploma.

Attested photocopy of the document that accredits the nationality.

Original certificate issued by the competent authorities, stating that the diploma meets the requirements demanded by the current EC Directive.

Be registered at the professional organisation in the place they are going to practise, in accordance with each country's laws.

Personal application filed at the Police Station or equivalent, for Residence Permit, whenever the stay is longer than three months.
While language competence is an ethical requirement in the interest of doctor-patient communication, it is not a formal requirement: Authorities may not impose any language tests as a condition for registration, as these are held to be barriers to free movement. However, doctors with insufficient language abilities are unlikely to be given a post by an employer. Even if it is planned to practise in holiday resorts such as in Spain and to treat only tourists one still has to liaise with hospitals etc., so language skills are certainly a must.

Minimum training requirements in the EU leading to basic medical qualification
The Directives not only provide for each state to recognise the diplomas, certificates and other evidence of formal qualification awarded to nationals from other member states, but also guarantee that graduates have acquired suitable skills (6 years of professional experience or 5500 hours of theoretical and practical training, given in a University).
The specific name of the diplomas, certificates and other evidence of formal qualification valid in each Member State and which comply with the required training period are listed in Article 3 of Directive 93/16/EEC.


Stiu ca sunteti romani dar nu va mai dati cu tesla in c...! Astia vor sa-si bata joc de noi cu mana noastra. Adica sa semnam ca suntem de acord..

Seb

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Feb 13, 2004 4:54 pm

foarte bun site-ul, mai usor de citit si urmarit decat textul directivei UE pentru ceea ce inseamna "must do"- si din cate am vazut are mai mult decat atat.

sinfulu'
senior
senior
Posts: 120
Joined: Thu Sep 25, 2003 10:11 am

Postby sinfulu' » Mon Feb 16, 2004 9:01 pm

1) daca se face facultate cu taxa, exista medici specialisti si primari care lucreaza in privat, de ce se "tine cu dintii" ca sa nu se faca si rezidentiat in privat/ cu taxa?
- din cei 5000 de "looser"-i, vor fi 2-3000 care isi vor deschide cabinete, iar conform liberei concurente, ar putea sa se autodesfiinteze, prin faliment, sau ar reusi sa devina medici cu vad si castiguri

2) de ce nu se aplica legea 899/2002; a trecut un an si jumatate si normele de aplicare nu au aparut.

3) numerus clausus nu mi se pare o idee stralucita; am scapat de dictatura si vrem piata libera, sau poate ma insel eu? noi cand am dat la facultate nu am avut parte de numerus clausus, sau gresesc?

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Mon Feb 16, 2004 11:32 pm

2) de ce nu se aplica legea 899/2002;


din cate stiu se lucreaza la o propunere de modificare a HG 899, care sta la baza legii; concret ce se vrea de la aceasta modificare nu stiu, nu mi s-a dat textul cand l-am cerut, am auzit ca ar contine multe chestii hot - da' pana nu vad mai bine nu zic nimic. Nici voci "din sistem" ziceau ca saptamana trecuta a fost pe masa guvernului si nu s-a ajuns la ea sa fie "votata", dar ca urmeaza cu siguranta sa... (ar pica si necesitatea pl160 se zice - s-ar include aici "the thing" - etc)

And
senior
senior
Posts: 154
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:44 am

Postby And » Tue Feb 17, 2004 12:14 am

victor wrote:
multe chestii hot - da' pana nu vad mai bine nu zic nimic.


De ce ne fierbi la foc mocnit Victore?Ce suntem noi, gaini batrane? :D.Mie poti sa-mi spui la ureche.

sinfulu'
senior
senior
Posts: 120
Joined: Thu Sep 25, 2003 10:11 am

Postby sinfulu' » Wed Feb 18, 2004 9:13 pm

-pe cine ar trebui sa "bombardam" pentru a afla daca se aplica sau nu legea asta? cine ar fi raspunzator de neaplicarea acestei legi?
-de ce pe site-ul ministerului sanatatii nu mai exista nici o persoana de contact? (prietenii stiu de ce :wink: )

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Thu Feb 19, 2004 4:28 pm

daca se face facultate cu taxa, exista medici specialisti si primari care lucreaza in privat, de ce se "tine cu dintii" ca sa nu se faca si rezidentiat in privat/ cu taxa?


Nu sunt de acord cu locuri cu taxa la rezidentiat deoarece:
- ar insemna promovarea multora care stiu mai putin, dar au bani, in detrimentul altora care au invatat mai mult si stiu mai mult, dar nu au bani
- cine are bani sa plateasca 3-7 ani de rezidentiat evident va avea bani sa-si plateasca si un post intr-un spital (cu alte cuvinte ceea ce se practica in mod destul de des se va practica si mai frecvent avand in vedere ca vor termina mai multi rezidenti 'cu bani'; si nu ma luati ca va prefera sa-si deschida cabinet particular; de fapt poate le va face pe amandoua, nu? si post in spital si cabinet particular, ca si-asa e la moda); cine va avea de suferit? tot cei fara bani multi...
- faptul ca se lucreaza si in sistem privat, cabinete particulare, etc. nu constituie nici pe departe un motiv pentru un rezi cu taxa si nu au nici o legatura una cu alta;
- cei care termina facultatile in regim de taxa trebuie sa dea acelasi examen de rezi ca si cei care termina la stat -> cine invata mai bine intra (teoretic). Dupa rezi, examenul de specialitate nu e pe baza de concurs. Cica postul ar fi pe baza de concurs, dar de (prea) multe ori este promovat numai de cei care au bani si/sau pile grele...
- daca statul ar putea crea mai multe locuri de specialisti (acolo unde sunt necesare) sau daca sistemul privat ar avea nevoie de mai multi medici, sunt convins ca nu ar fi o problema pentru stat sa plateasca mai multi rezidenti; de altfel daca sistemul privat ar avea nevoie asa disperata de medici -> ar putea finanta posturi de rezidenti (evident nenominale) pe specialitatile unde "are nevoie" (astfel incat statul sa pregateasca mai multi rezidenti care atunci cand vor termina sa poata ocupa fie post la stat fie in sistemul privat, in functie de optiunile proprii); dar sistemul privat ar trebui sa se oblige in acest caz sa ofere (prin concurs, dupa perioada de rezi) atatea posturi de medic specialist cate posturi de rezidenti a finantat

din cei 5000 de "looser"-i, vor fi 2-3000 care isi vor deschide cabinete, iar conform liberei concurente, ar putea sa se autodesfiinteze, prin faliment, sau ar reusi sa devina medici cu vad si castiguri

- 2-3000 de noi cabinete particulare deschise in fiecare an??? pai va dati seama ce-ar insemna asta? Si dupa cativa ani cam cate cabinete ar incepe sa dea faliment in fiecare an? Cati oameni (din tara noastra...) in cautare de servicii medicale crezi ca putea aduce venituri de supravietuire pentru 2-3000 de noi cabinete particulare in fiecare an (+cele vechi)?

numerus clausus nu mi se pare o idee stralucita; am scapat de dictatura si vrem piata libera, sau poate ma insel eu? noi cand am dat la facultate nu am avut parte de numerus clausus, sau gresesc?

- deci in Franta e dictatura sa inteleg? tu ce intelegi de fapt prin piata libera? fiecare sa faca ce vrea si cum il taie capul? Sa intre cati vor la facultate, sa intre cati vor in rezidentiat, sa intre cati vor in orice specialitate?
- o piata libera asa cum o vezi tu ar inseamna o piata monopolizata (si mai mult) de cei cu bani si de incompetenta, si totodata o gramada de cabinete falimentare
- nu, evident ca atunci cand am dat la facultate nu am avut parte de numerus clausus


In concluzie mi se pare absurda ideea de a munci si a plati ca sa muncesti (vezi si postul lui Im de mai sus); iar pentru cei care au destui bani sa se autointretina si sa mai plateasca si mii de euro/dolari pentru rezidentiate -> sunt destule organizatii de caritate care ar putea beneficia de ajutorul vostru (sau poate orgoliul de a fi medic, chiar daca e nevoie sa platesti pentru asta, este mult prea mare?)

PS: mai exista pe undeva in lume rezidentiat in care medicul sa plateasca statului bani ca sa munceasca?
A man is only as big as the dreams he dares to live!

sinfulu'
senior
senior
Posts: 120
Joined: Thu Sep 25, 2003 10:11 am

Postby sinfulu' » Sat Feb 21, 2004 12:51 pm

- ar insemna promovarea multora care stiu mai putin, dar au bani, in detrimentul altora care au invatat mai mult si stiu mai mult, dar nu au bani
nu e vorba de asta, locurile vor fi separate; dar ti-ai pus intrebarea asta de ce este asa acum la admiterea in facultati si apoi, post-specialitae, poti profesa in privat?
- cine are bani sa plateasca 3-7 ani de rezidentiat evident va avea bani sa-si plateasca si un post intr-un spital
tu vezi numai lucrul in spitale si clinici universitare in Bucuresti; gandeste-te cati ar fi fericiti sa lucreze intr-o clinica privata sau sa isi deschida propriile clinici si sa le poata da peste bot celor cu bani ff multi si rubedenii de-ale profesorilor care lucreaza in marile spitale
- cei care termina facultatile in regim de taxa trebuie sa dea acelasi examen de rezi ca si cei care termina la stat -> cine invata mai bine intra (teoretic). Dupa rezi, examenul de specialitate nu e pe baza de concurs. Cica postul ar fi pe baza de concurs, dar de (prea) multe ori este promovat numai de cei care au bani si/sau pile grele...
daca ai reusi sa demonstrezi asta, ar fi grozav, dar ma indoiesc; exista suspiciuni...
- daca statul ar putea crea mai multe locuri de specialisti (acolo unde sunt necesare)
de ce tot astepti ca statul sa iti dea; nu vezi ca nu iti da nimic; daca te duci la consultatii ca orice muritor te trateaza cu stat la cozi, sictir, impertinenta si iti mai zice sa vii si cu medicamentele de acasa
sau daca sistemul privat ar avea nevoie de mai multi medici, sunt convins ca nu ar fi o problema pentru stat sa plateasca mai multi rezidenti;
in sistemul privat e libera concurenta, nimeni nu iti spune ca sunt prea multi sau prea putini, in afara de cei care la ora actuala detin monopolul si tin cu tot dinadinsul sa nu il piarda; in plus, eu nu cer salariu de rezident de la stat, desi ar fi ff greu financiar sa ma descurc
dar sistemul privat ar trebui sa se oblige in acest caz sa ofere (prin
- 2-3000 de noi cabinete particulare deschise in fiecare an???
nu in fiecare an, acum sunt 5000 de oameni care stau in afara rezidentiatului, deci ai statului ; care nu se descurca, vor da faliment, dar tu daca nu vrei sa lucrezi in domeniul privat si vrei tot sa iti dea statul, cred ca nu te-ar interesa problema asta; lasa-i pe ei sa judece
Sa intre cati vor la facultate, sa intre cati vor in rezidentiat, sa intre cati vor in orice specialitate?
exact, daca se descurca mai departe, bine; daca nu, vor fi obligati sa abandoneze; dar au o "alternativa"(inainte de '89 aveam doar un partid, acum avem tot unul, dar macar traiesti cu speranta ca se vor mai ridica si altele, exceptand extremistii) :)
- o piata libera asa cum o vezi tu ar inseamna o piata monopolizata (si mai mult) de cei cu bani si de incompetenta,
lasa-i tu pe aia, ca aia oricum se vor descurca; noi ne dam unul in capul altuia, si vorba unei tiganci, la ginecolog:degeaba ai invatat atata carte, ca tot la cu... meu stai; trebuie sa ii contracaram pe acestia, sa venim cu o alternativa privata sigura; locurile la stat in spitalele bune sunt cam acoperite de copii de stabi, in mare parte
- nu, evident ca atunci cand am dat la facultate nu am avut parte de numerus clausus
bravo
In concluzie mi se pare absurda ideea de a munci si a plati ca sa muncesti
ai auzit probabil si tu de taxe de protectie si in societate, si in spitale si de fonduri catre partidul de guvernamant etc.
- daca ai solutii concrete, iti stau cu mare placere la dispozitie

cu multumiri pentru opiniile tale si cu speranta unei conlucrari pozitive, al tau coleg din ciberspace, sinfulu'

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

Postby Doftoroiu` » Mon Feb 23, 2004 2:31 pm

Eu am facut MF (care, repet, se ia foarte lejer la rezi) ca sa nu pierd vremea, adica sa am "gap-uri" intre stagiatura si rezi. Asta dupa ce am fost sfatuit in asa fel de un medic din Bucuresti (nu spui cine, persoana importanta! :lol: ) , care m-a sfatuit astfel.Daca as fi dat pe Chirurgie (visul meu era/este Oftalmo) nu sunt foarte sigur ca n-as fi stat si azi doar cu titlul de Medic Medicina Generala. Vreau sa va spun ca titlul de medic specialist, chiar pe MF, iti ofera alte posibilitati de angajare, care conteaza, fie si numai pana cand incepi un nou rezidentziat.
Oricum, bine ar fi sa se dea un singur rezi national, cu toate specialitatile, medicale sau chirurgicale la un loc.Asta fiindca stiu colegi capabili, care nu au nici un rezi dupa 4-5 ani de la terminarea facultatii, in schimb e plin targu` de medici specialisti MF care erau, in studentie, oligofrenii seriei. :cry:

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Mon Feb 23, 2004 5:18 pm

nu e vorba de asta, locurile vor fi separate; dar ti-ai pus intrebarea asta de ce este asa acum la admiterea in facultati si apoi, post-specialitae, poti profesa in privat?
tu vezi numai lucrul in spitale si clinici universitare in Bucuresti; gandeste-te cati ar fi fericiti sa lucreze intr-o clinica privata sau sa isi deschida propriile clinici si sa le poata da peste bot celor cu bani ff multi si rubedenii de-ale profesorilor care lucreaza in marile spitale

Nu vad nici o legatura intre invatamantul privat (facultatile particulare) si profesatul "in privat". Adica daca inveti la stat esti obligat sa lucrezi numai la stat? Sau daca ai face rezi 'cu plata' sau 'in privat' esti obligat sa lucrezi numai in privat???
Cat despre lucratul in clinici private -> cauta posturi de medici libere in clinicile private existente si tare imi este ca nu vei gasi prea multe. Iar despre deschiderea a atator mii de cabinete/clinici particulare -> de unde crezi tu ca se vor gasi atatia oameni cu atatia bani care sa indrazneasca sa calce pragul acestor clinici astfel incat aceste clinici sa poata supravietui? Altfel spus, tu ai idee cam care-s preturile serviciilor medicale in sistemul privat?
Sunt convins ca e loc de mai mult in sistemul privat din tara noastra, dar nici asa, cu mii de noi clinici (nu pentru ca as fi eu impotriva, ci pur si simplu pentru ca majoritatea oamenilor nu si-ar permite sa plateasca serviciile acestor clinici)...
de ce tot astepti ca statul sa iti dea; nu vezi ca nu iti da nimic;

Pentru ca fiecare salariat contribuie din plin la fondul de asigurari de sanatate. DAR eu nu sustin ca statul sa dea un post de rezident la fiecare, ci numai atat cat este necesar, iar preparatorii (si doctoranzii) sa fie selectati prin concurs numai din randul specialistilor.
daca te duci la consultatii ca orice muritor te trateaza cu stat la cozi, sictir, impertinenta si iti mai zice sa vii si cu medicamentele de acasa

Tu ai facut vreo zi de practica la camera de garda a vreunui spital? Sau poate ai trecut pe la o policlinica? Daca da atunci trebuie sa fi remarcat conditia oamenilor care formeaza acele cozi. Nu cred ca majoritatea lor sunt oameni cu bani care si-ar permite sa plateasca servicii medicale particulare. Cei cu bani fie se duc deja la clinicile particulare fie intra "pe usa din spate" la medicul specialist (doar pentru acestia din urma ar mai fi loc in sistemul privat). Cu alte cuvinte, cam cati dintre acei "orice muritor" crezi tu ca si-ar permite sa calce intr-o clinica privata?

daca ai reusi sa demonstrezi asta, ar fi grozav, dar ma indoiesc; exista suspiciuni...

Daca sustii ca exista suspiciuni asupra faptului ca foarte multe posturi se obtin pe bani si/sau pile atunci inseamna ca esti departe de adevar si de realitatea care te inconjoara.

2-3000 de noi cabinete particulare deschise in fiecare an???
nu in fiecare an, acum sunt 5000 de oameni care stau in afara rezidentiatului, deci ai statului ; care nu se descurca, vor da faliment, dar tu daca nu vrei sa lucrezi in domeniul privat si vrei tot sa iti dea statul, cred ca nu te-ar interesa problema asta; lasa-i pe ei sa judece

Din ce zici rezulta ca te intereseaza doar cei de-acum. Cu restul ce vor veni apoi ce ai de gand sa faci? Revenim la sistemul de acum? Sau... "sa trec eu ca ce-o fi apoi nu mai conteaza".
Nu ma lua cu unde vreau eu sa lucrez, la stat sau la particular. Nu despre asta e discutia. Dar ca sa te lamuresc, toti ar dori sa lucreze intr-un loc curat, placut, fara aglomeratie si sa fie si bine platiti fara sa mai fie nevoiti sa primeasca pliculetzul, deci evident in particular. Dar asta nu e posibil. Si repet inca o data: nu vad de ce ar trebui sa faci rezi cu plata ca sa poti lucra in privat.

Sa intre cati vor la facultate, sa intre cati vor in rezidentiat, sa intre cati vor in orice specialitate?
exact, daca se descurca mai departe, bine; daca nu, vor fi obligati sa abandoneze;

Pai daca ar fi dupa tine ne-am face cu totii direct medici specialisti in "ce vrea muschii nostri", si daca gasim fraierul sa ne dea bani ca sa-l 'tratam' supravietuim, daca nu, nu. Si cum s-ar desfasura treburile in concurenta: castiga ala care are mai putini pacienti tratati aiurea/gresit? Ca de, toti ajungem specialisti. Nu confunda pacientii=oameni cu electrocasnice, masini etc. sau medicina cu un service auto sau firma de reparatii. Nu mai vorbim ca asa o sa avem si mai multi someri, oamenii isi vor pierde si mai multi ani din viata alergand prin facultati si rezidentiate fara ca apoi sa aibe unde munci sau lucreaza cateva luni pentru ca apoi sa dea faliment (asta dupa 10 ani sau mai mult de invatamant medical) etc.

daca ai solutii concrete, iti stau cu mare placere la dispozitie

Singura solutie (macar partiala) ce-mi vine in momentul asta (si care nu-mi apartine), este introducerea numerus clausus la admiterea in universitatile de stat.
Cat despre sistemul privat -> daca va avea nevoie va absorbi cu usurinta mai multi medici specialisti/primari (atragandu-i cu salarii bune). Sau acesti medici isi pot deschide ei insisi, in particular sau prin asociere, cabinete/clinici, ei cunoscand destul de bine "piata" si posibilitatile existente (ceea ce se si intampla, si nu cred ca un medic care abia a terminat rezidentiatul si isi deschide un cabinet particular ar avea vreo sansa in fata unui medic experimentat, care lucreaza in spital sau a lucrat o perioada destul de lunga, deci are o clientela formata si care isi deschide un cabinet in acelasi timp). Iar statul va fi nevoit sa deschida mai multe locuri la rezi pentru a-si acoperi golurile.

Eu sunt convins ca ceea ce gandesc si ceea ce am scris nu e 100% corect si ca "nu vad" o mare parte din ceea ce se intampla de fapt, sau poate vad gresit anumite lucruri. Eu incerc insa sa fiu cat mai obiectiv si corect in ceea ce sustin.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Mon Feb 23, 2004 7:21 pm

Wizzy wrote: Iar despre deschiderea a atator mii de cabinete/clinici particulare -> de unde crezi tu ca se vor gasi atatia oameni cu atatia bani care sa indrazneasca sa calce pragul acestor clinici astfel incat aceste clinici sa poata supravietui? Altfel spus, tu ai idee cam care-s preturile serviciilor medicale in sistemul privat?

Ma uitam la "Romania mea" cu un domn profesor mare-mare!, dintr-ala de flirteaza cu camera si apare la stiri mai des decit spune ceva. Un ex-coleg de-al meu povestea ca acest profesor a deschis pe cineva, constient ca nu ii poate face nimic (cancer hepatic mare-mare), si i-a luat 10 milioane de-gea-ba.
Tot la acel profesor in sectie, un pacient s-a dus sa moara acasa pentru ca nu avea bani de acea interventie; a intrebat in stinga si in dreapta, prin salon cit il costa (mult-mult), nu a mai stat sa il intrebe si pe profesor. S-a dus acasa sa moara. Cel care povestea ridea si mie imi venea sa scuip pe televizor.
Oare o fi mai scump la particular?
Unele din variantele din chestionar sint comice. Ce are in comun tematica de chirurgie cu practica de medicina de familie, doar Blanculescu a stiut, dar se pare ca unii il mai iau in serios.
Sa faca bine sa bage un stagiu de 3 ani si sa iasa toti, dupa stagiu, medici de familie. In UE nu e asa?
Daca nu e asa, va amintesc ca "modelul romanesc" mai are si niste "particularitati": 1. fara specializare, macar in MF, esti somer cu diploma, numai bun de angajat ca secretara la imobilare; 2. la ce activitate de profilaxie si preventie desfasoara medicii de familie, am putea sa ii inlocuim si cu saint-bernarzi dresati.
Si oricum ati alege, la MF se duc tot aia care NU vor sa faca medicina, atit timp cit rolul lor e de a lua shpaga pe stampilatul unor retete si scutiri. Sa schimbe ei sistemul, ca dupa aia vor putea sa pastreze rezidentiatul pe MF asa cu era stabilit pentru anul trecut, vor avea concurenta si andidati ca lumea.
Cit de curind o sa cititi prin unele "amintiri din copilarie" ca pe vecinul Ion al Smaranditei, care facuse UMFul, l-au luat la medicina de familie cu arcanul, iar mama-sa plingea de-i sarea camasa de pe ea.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Feb 23, 2004 8:21 pm

Wizzy wrote:Singura solutie (macar partiala) ce-mi vine in momentul asta (si care nu-mi apartine), este introducerea numerus clausus la admiterea in universitatile de stat.

Trebuie introdus si pentru cele particulare, pentru ca degeaba pui numerus clausus (dupa paruieli si conflicte) la stat daca particularele se apuca sa suplineasca "economia" facuta. Aici o sa fie paruieli si conflicte la patrat, pentru ca nicaieri nu e prevazut în lege ca facultatile particulare de medicina trebuie sa stea drepti în fata ministerului, ca în alte parti.

sl0bizz wrote:]Sa faca bine sa bage un stagiu de 3 ani si sa iasa toti, dupa stagiu, medici de familie. In UE nu e asa?

In Franta asa a fost pâna în 2003, acum au bagat MG/MF în rând cu celelalte specialitati si toata lumea trebuie sa dea concursul de internat.

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

Postby Doftoroiu` » Tue Feb 24, 2004 1:42 pm

sl0bizz wrote:Daca nu e asa, va amintesc ca "modelul romanesc" mai are si niste "particularitati": 1. fara specializare, macar in MF, esti somer cu diploma, numai bun de angajat ca secretara la imobilare; 2. la ce activitate de profilaxie si preventie desfasoara medicii de familie, am putea sa ii inlocuim si cu saint-bernarzi dresati.
Si oricum ati alege, la MF se duc tot aia care NU vor sa faca medicina, atit timp cit rolul lor e de a lua shpaga pe stampilatul unor retete si scutiri. Sa schimbe ei sistemul, ca dupa aia vor putea sa pastreze rezidentiatul pe MF asa cu era stabilit pentru anul trecut, vor avea concurenta si andidati ca lumea.
Cit de curind o sa cititi prin unele "amintiri din copilarie" ca pe vecinul Ion al Smaranditei, care facuse UMFul, l-au luat la medicina de familie cu arcanul, iar mama-sa plingea de-i sarea camasa de pe ea.


Slobizz, cred ca exagerezi :

- Ca medic MG poti obtine un post chiar in spital, la Unitatea Primire Urgente. Asta e valabil chiar si pentru spitalele universitare, sa nu mai vorbim de cele judetene. E drept, activitatea ta e foarte restransa, si salariul e minuscul, insa nu poti spune ca nu practici medicina.O practici la nivelul profesional la care te gasesti in momentul respectiv.Totul este sa cauti locurile, atunci cand sunt publicate la concurs in "Viata Medicala". Stiu cativa medici MG (adica fara rezi) care chiar au luat "pe bune" locurile alea.

- stiu cel putin 5 medici de familie care fac si preventie si medicina, desi li se impune sa faca si multa hartogaraie. Unii din ei se duc chiar in spital sa-si vada pacientii, riscand chiar conflicte cu specialistii de acolo.

- in ceea ce priveste competenta medicala : am vazut si MF care au trimis la spital pacienti cu "TC prin deficit de Vitamina C" ( in loc de "deficit de proteina C"), insa am vazut si pacienti "salvati" de MF, pentru ca venisera din spital cu reteta de Enalapril 2x20mg/zi pentru HTA, si ei aveau ureea 70 si creatinina 2.

- nici eu nu am vrut in mod deosebit sa fac MF, dar nici nu m-am mutat intre specialitati si nici n-am abandonat rezi pe MF ca sa dau din nou rezidentiatul. Si nu l-am facut avand ca scop sa NU fac medicina. Si nu m-am considerat prea bun pentru MF, astfel incat sa-i privesc cu dispret pe rezidentii sau medicii de familie (desi multi din ei sunt sub orice critica).
Atata timp cat chirurgicalele si Internele / MF au fost in grupe separate, mi se pare corect sa ai o optiune bine definita si sa nu suspini ulterior dupa un post de rezident MF pe care l-ai refuzat initial, alegand sa concurezi pe chirurgie. Oricum, daca vrei cu tot dinadinsul chirurgie, inseamna ca faci degeaba rezidentiatul pe MF, nu?

Ideal ar fi sa existe un singur rezidentiat pentru toate specialitatile, medicale, chirurgicale, MF ( doar laboratorul, stomatologia si farmacia sa fie separate), intrucat nu cred ca trebuie programe diferite, patologia chirurgicala fiind necesara si internistilor si vitavercea.

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Tue Feb 24, 2004 1:53 pm

Doftoroiu` wrote:Ca medic MG poti obtine un post chiar in spital, la Unitatea Primire Urgente. Asta e valabil chiar si pentru spitalele universitare, sa nu mai vorbim de cele judetene. E drept, activitatea ta e foarte restransa, si salariul e minuscul, insa nu poti spune ca nu practici medicina.O practici la nivelul profesional la care te gasesti in momentul respectiv.Totul este sa cauti locurile, atunci cand sunt publicate la concurs in "Viata Medicala". Stiu cativa medici MG (adica fara rezi) care chiar au luat "pe bune" locurile alea.

Am aflat ca exista aceasta portita, o alta porcarie a sistemului. Faci 5 ani la UPU, esti specialist in urgente, iar faptul ca ti-ai luat loc din timp in acel spital ii face pe rezidenti sa plece, pentru ca se pare ca sint mai putin pregatiti. E exact diferenta dintre cei de la facultatea de stat si cei de la particulara: in timp ce unii fac o selectie, macar formala , ceilalti se vor strecura fara nici un simulacru de fitru.
Apropos de portitze si de MF, cei de la militara care lucreaza ca generalisti timp de 3 (sau 5?) ani devin specialisti in MF. Vi se pare OK? Mie nu, dar probabil e una din modalitatile de a umple tara de medici de familie, cind nimeni nu vrea sa faca MF.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

BB
Posts: 1
Joined: Mon Mar 22, 2004 6:50 pm

5. posibilitatea de efectuare stagiu de 3 ani

Postby BB » Mon Mar 22, 2004 9:35 pm

5. posibilitatea de efectuare stagiu de 3 ani

User avatar
md31174
senior
senior
Posts: 360
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:05 pm
Location: Romanica....
Contact:

Postby md31174 » Tue Mar 23, 2004 7:59 am

sl0bizz wrote:Am aflat ca exista aceasta portita, o alta porcarie a sistemului. Faci 5 ani la UPU, esti specialist in urgente, iar faptul ca ti-ai luat loc din timp in acel spital ii face pe rezidenti sa plece, pentru ca se pare ca sint mai putin pregatiti. E exact diferenta dintre cei de la facultatea de stat si cei de la particulara: in timp ce unii fac o selectie, macar formala , ceilalti se vor strecura fara nici un simulacru de fitru.
Apropos de portitze si de MF, cei de la militara care lucreaza ca generalisti timp de 3 (sau 5?) ani devin specialisti in MF. Vi se pare OK? Mie nu, dar probabil e una din modalitatile de a umple tara de medici de familie, cind nimeni nu vrea sa faca MF.


este adevarat ca se poate lucra, ca MG intr-o unitate primire urgente...
dar de obicei se cere o competenta in medicina de urgenta, salariul este ala minimu' pe economie, iar la garzi esti dublura....adica nu ai chiar asa de multe facilitati.....
dar, ai sansa sa faci cu adevarat medicina si nu te plafonezi la taranoaia...

cit de medicina de familie....
treburile sint incurcate!
nu ai nevoie de 4 ani de rezidentiat ca sa stii sa completezi o reteta sau sa iei o tensiune, nici macar de 3 ani de supraveghere....ca oricum mare medicina nu faci. sint suficiente vreo 6 luni de practica la un cabinet de medicina de familie ca sa te obisnuiesti cu hirtogaraia si cu birocratia caselor de asigurari...
de ce nu e cautata?
pentru ca medicina de familie papa multi bani, din banii tai: salarii, medicamente, investitii, diverse furtisaguri ale caselor de asigurari...caci, dupa ce ca iti dau putini bani se mai trezesc ocazional ca au ramas fara bani la investitii sau mai stiu io unde si de unde credeti ca ii iau? de la medicii de familie... adaugam la asta imensele teancuri de hirtoage si marea birocratie si e de ajuns sa fuga marea majoritate....

ca si concluzie: eu am trecut prin amindoua ..... si nu m-as intoarce la medicina de famnilie nici daca m-ar primi cu surle si trimbite....
Suma inteligentei pe planeta este constanta, insa populatia se afla intr-o continua crestere.


Return to “Rezidentiat 2004”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 75 guests