nu cred ca am inteles totul pana acum - dar versiunea pe care am reusit sa o pun cap la cap legata de cum va arata modificarea organizarii rezidentiatului e urmatoarea (dar repet, poate am inteles-o gresit (am un pic tendinta de a "innegura" lucrurile) va rog verificati si din alte surse inainte de a "gandi" pe baza a ce zic mai jos):
- rezidentii nu vor mai fi medici decat dupa ce termina;
- rezidentii cu noul statut vor putea sa semneze direct contract cu casa de sanatate pentru prestarea de servicii sanitare in timpul rezidentitului; asociatia aia creatza a platitorilor de asigurari de sanatate de care vorbeste articolul chiar se impotriveste platii de catre casa a rezidentilor, intrucat deh - ar fi banul contribuabilului si ar trebui sa mearga la medici, nu la rezidenti.
- contractul cu casa poate include orice clauze contractuale - inclusiv "legarea de glie" = contract pentru o anumita amplasare (tara de pilda)pe o perioada de timp, clauze contractuale (renunti? platesti) sau ca sa plateste pentru pregatirea ta in rezidentiat (ar putea deveni obligatoriu ca cineva sa plateasca pentru pregatirea ta in rezidentiat - si acesta ar putea fi statul (casa, care te si foloseste cum vrea si are nevoie) - sau daca nu iti gasesti tu pe cineva sa plateasca pentru tine; contractele vor fi evident diferite de cele pentru medici;
- nu toti rezidentii vor putea semna aceste contracte, ci in functie de necesarul casei/ministerului/local (al primariilor), probabil rezultate la examenul de rezidentiat (care nu mai ramane concurs, ci se transforma in examen-concurs - adica numai primii aleg, restul -daca vor- mf) etc
- unii rezidenti vor plati pentru pregatirea in rezidentiat (probabil pe specialitati, clar al doilea rezidentiat); se separa astfel cele doua notiuni - pregatirea educationala(de ucenicie) - care ar depinde fie de centrul de pregatire postuniversitara, fie direct de universitati care se vor dezvolta pe postuniversitar - de cea de prestare servicii sanitare (care ar deveni - din cate am inteles, mai ales fara drept de libera practica) nu obligatorie.
- in afara de casa, vor putea plati pentru pregatirea lor (si eventual alte servicii sanitare) banci, sponsori, anagajatori, doritori, diverse mecenate etc.
- al doilea rezidentiat se va plati, numai primul intra in schema de mai sus;
In esenta insa ideea cea mare e ca toti vor putea intra in rezidentiat (proabil care iau un minim 5 la examenul de rezidentiat), daca vor dori, iar rezidentiatul nu va mai avea acelasi inteles ca si pana acum.
Ar trebui cineva sa vorbeasca cu tovarasul ala de la asociatia aia care cere tot felul de absurditati legate de rezidentiat. Mai mult timp sa pun cap la cap hartie langa hartie ca sa vad daca inteleg bine nu am avut, acestea sunt doar impresiile pe care mi le-am format si ce am inteles din discutii in fuga pe la ministerul sanatatii, centrul de perfectionare, umf, colegiul medicilor etc. Sper sa nu induc in eroare si poate cineva vine cu ceva mai verificabil.
am incercat sa fac si o discutie aici (la viata in spital)
http://www.imed.ro/forum/viewtopic.php?t=1506
topicul asta devine despre rezidentiat 2005