Problema lipsei locurilor de munca eu zic ca incepe inca din facultate. Faptul ca majoritatea care intra la o facultate, dupa 6 ani, ies licentiati, fara o triere mai drastica este, zic eu, primul motiv pentru care sunt atatia licentiati in medicina fara un loc de munca. De acord, ca examenul de admitere este o triere, dar si acela e un examen la care se mai intampla sa intre si cei cu mai putine aptitudini de medic. Dar faptul ca examenele se trec cum se trec, de catre unii, examenele de licenta se dau cum se dau... de aici incepe "buba". Nu cred ca sunt lucruri noi, le stiti si voi foarte bine. Cred ca solutia de inceput ar fi desfiintarea locurilor cu plata si o situatie actualizata a conducerilor universitatilor asupra puterii de absorbtie a sistemului sanitar al viitorilor medici. Mai multe locuri de munca in viitorul apropiat nu vor fi pentru ca sistemul si asa este pe punctul de a se prabusi, de aceea cred ca trebuie redus numarul celor care termina facultatea. Si pentru asta exista 2 moduri. Fie, intra cine poate, iese cine poate... fie se reduc numarul de locuri.
Si as mai avea o propunere, daca tot va fi acolo si dl. prof. Popa, incercati sa ii explicati faptul ca examenul de rezidentiat doar o data pe an nu este cea mai buna metoda. De ce... Pentru pregatirea unui astfel de examen, consider ca e nevoie de aprox. 5-6 luni. Orice angajator care stie ca tu vei da examen de rezidentiat peste un an nu te angajeaza pentru ca nu vrea ca dupa un an de zile, dupa ce ti-a platit training si mai stiu ce sa-si piarda toata investitia asta. Cred ca si din aceasta cauza sunt multi someri. Multi nu isi cauta de munca, in speranta ca la anul vor lua rezi. De aceea consider ca rezi ar trebui planificat de 2 ori pe an. In felul asta, in decurs de 1 an jumate poti da o data, de 2 ori si daca nici a treia oara nu l-ai luat te reprofilezi si iti vei de treaba si alte sisteme vor absorbi acesti licentiati.
Mai mult decat atat, cred ca ar trebui gasite metode alternative la Rezidentiat. Adica, problema e ca acest examen este singura solutie de a te afirma ca si medic. Pai daca lucrurile stau asa, poate ca acest examen ar trebui considerat de fapt, examenul care iti da licenta de medic, la fel cu USMLE din state. Si in plus, ce face ministerul, organizeaza un examen, alege vreo 2000 de "norocosi" si ii plaseaza prin clinici, unde, de fapt, nu sunt doriti si nu fac altceva decat sa faca anamneza si sa completeze foi de observatie. Cred ca ar trebui sa existe programe de rezidentiat conduse de medicii doritori, cu adevarat, sa invete pe altii si nu doar sa mai aiba un ban in plus pe statul de plata. Iar acest examen, asa cum am inteles ca se doreste pe viitor, intr-adevar sa evalueze candidatul nu doar din prisma unei grile si doar a 4 ore de completat buline ci si aptitudine si flerul viitorului rezident.
Hai ca am zis prea multe si sper sa nu se inteleaga prea putin. Ma opresc aici.
P.S. Daca eram in Bucuresti veneam negresit. Sper sa ne spuneti si noua ce s-a discutat.