Aids in ro

stiri medicale; cazuri clinice
User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Aids in ro

Postby victor » Thu Jul 10, 2003 11:02 pm

Raport cutremurator al Bancii Mondiale
In Romania, dezastrul SIDA abia acum incepe
Numarul celor care folosesc droguri injectabile a crescut de 12,5 ori in ultimii 5 ani

In cativa ani, 1 la suta dintre romani ar putea fi purtatori ai virusului SIDA, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Studiul de caz realizat de specialistii Bancii compara politicile sociale si rezultatele lor in combaterea flagelului din trei tari: Romania, Bulgaria si Croatia. Rata medie de contaminare cu HIV a adultilor (15-49 de ani) in regiune este de 0,7 la suta. Calea principala de raspandire a epidemiei o constituie relatiile sexuale "normale", neprotejate. Homosexualii reprezinta, in Romania, doar 5 procente din numarul seropozitivilor, in vreme ce heterosexualii dau 57 la suta din cazuri. Banca Mondiala avertizeaza ca in zona epidemia este abia la inceput si ca urmeaza sa ne confruntam cu ce e mai rau in urmatorii 5-10 ani. Toate cele trei tari sufera din cauza saraciei, lipsei educatiei sexuale in scoli, a mentalitatii adultilor, care refuza folosirea prezervativului sau a unor atitudini publice ostile seropozitivilor, care ii face pe oameni sa amane testarea. Romania se afla intr-o situatie mai dificila, din cauza unor probleme specifice. Dintre copiii infectati in timpul regimului Ceausescu, 7.500 au supravietuit, ajungand la varsta activitatii sexuale. Muncitorii romani care au plecat in strainatate, ca si prostituatele care lucreaza afara, vor furniza noi cazuri. Incidenta sifilisului a crescut de 7 ori in ultimii 5 ani, in timp ce in tarile din jur bolile cu transmitere sexuala au scazut. Acest lucru demonstreaza lipsa de igiena si autoprotectie, un comportament sexual de risc pentru infectarea cu HIV. Numarul utilizatorilor de droguri injectabile a crescut de 12,5 ori in acelasi interval, depasind 10.000 de persoane. Cei 12.559 de romani depistati seropozitivi, sunt doar varful unui aisberg, de 8-10 ori mai mare. Majoritatea deceselor se produc la 5 luni dupa depistare, ceea ce arata esecul sistemului de supraveghere, bolnavii ajungand prima data la medic in stadiile terminale ale bolii. Pe langa dramele personale traite de cei afectati de maladie, Banca Mondiala atrage atentia si asupra implicatiilor economice. Numarul in crestere al seropozitivilor va crea probleme sistemului public de sanatate, sporind nevoia unor terapii pentru bolile asociate SIDA (infectii, cancere etc.). Comunitatile de tigani, refractare la informatii, si cei 5.000 de copii ai strazii vor fi de asemenea puternic afectate de epidemia de SIDA, oferind la randul lor ocazia diseminarii virusului. Publicul are si el o mare raspundere, se arata in raportul bancii. Discriminarile si stigmatizarea seropozitivilor ii fac pe oameni sa se teama de testare sau tratament. Si sa continue raspandirea bolii.

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? ... e_id=44849

User avatar
md31174
senior
senior
Posts: 360
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:05 pm
Location: Romanica....
Contact:

Postby md31174 » Thu Jul 10, 2003 11:57 pm

no, si? care-i baiul?
Suma inteligentei pe planeta este constanta, insa populatia se afla intr-o continua crestere.

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3194
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Fri Jul 11, 2003 5:00 am

md31174 wrote:no, si? care-i baiul?


Tu chiar vorbesti serios, fata draga? Ma cutremur. Zici ca esti la medicina, nu? What for?

User avatar
originaltup
elder
elder
Posts: 1749
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:52 am
Location: Ohio

Postby originaltup » Fri Jul 11, 2003 11:23 am

Cam acelasi lucru scrisesem si eu dar vad ca a fost sters. Stie cineva ceva?
Adica una dintre probleme e ca tu va trebui sa-i tratezi si vei si si tu expusa riscului intre altele si ca pot sa iti mai spun inca cateva "baiuri" daca nu esti multumita macar cu asta.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Jul 11, 2003 8:31 pm

MINISTERUL SANATATII

BIROUL DE PRESA

Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti

Tel: +04 021307.25.14, 314.19.12; Fax: 307.25.13

Bucuresti, 11.07.2003

COMUNICAT DE PRESA

Spre difuzare imediata



Ministerul Sanatatii a luat la cunostinta raportul Bancii Mondiale privind situatia cazurilor de infectie HIV/SIDA.

Conform statisticilor MS, la 31 martie 2003, se inregistrau in Romania aprox. 10.000 de cazuri de infectie HIV/SIDA, majoritatea acestora (75%) fiind copii infectati in urma cu 12-14 ani. Cifra de aprox. 13.000 de cazuri, prezentata in raportul Bancii Mondiale si in alte rapoarte de acest gen, include si numarul decedatilor (3.473 pax.), fiind vorba de totalul cumulativ.

In vederea prevenirii raspandirii bolii, Ministerul Sanatatii desfasoara un amplu program de „Supraveghere si control al infectiilor HIV/SIDA” in valoare de aprox. 1.000 de miliarde lei, care are drept obiective identificarea si supravegherea epidemiologica a cazurilor existente de infectie HIV/SIDA, promovarea comportamentelor sexuale sanatoase, evitarea transmiterii parenterale a infectiei, reducerea numarului de decese la persoanele bolnave etc.

La nivel teritorial, exista 9 Centre Regionale HIV/SIDA, unde diagnosticul si tratamentul infectiei este stabilit de catre specialisti in boli infectioase. Aceste Centre sunt constituite la nivelul Centrelor Universitare din tara noastra, ceea ce le confera calitatea de competenta si responsabilitate in ingrijirea si terapia pacientilor.

De asemenea, la inceputul lunii iulie a.c., Ministerul Sanatatii si Fondul Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, TBC si Malarie au semnat un protocol pentru acordarea a doua credite nerambursabile in valoare totala de 38,67 milioane de dolari in scopul derularii Proiectelor privind combaterea HIV/SIDA si TBC in Romania.

Astfel, pe o perioada de 2 ani, vor fi finantate doua proiecte distincte privind HIV/SIDA si TBC, proiecte ce vor fi gestionate de Ministerul Sanatatii.

Proiectul pentru domeniul HIV/SIDA are o valoare de 21,8 milioane de dolari. Principalele obiective ale acestui proiect sunt:

- derularea unor programe sustinute pentru a reduce transmiterea infectiei HIV/SIDA;

- intarirea serviciilor nationale de sanatate pentru HIV/SIDA si a serviciilor psihosociale de sprijin pentru a reduce impactul asupra persoanelor afectate si vulnerabile;

- intarirea sistemului de monitorizare si supraveghere pentru HIV/SIDA si a comportamentelor de risc.



Biroul de presa, http://www.ms.ro/r_ms/ms.htm


ca si in droguri, in sida e rost de bani frumosi :twisted:

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Wed Sep 03, 2003 11:40 pm

victor wrote:In vederea prevenirii raspandirii bolii, Ministerul Sanatatii desfasoara un amplu program de „Supraveghere si control al infectiilor HIV/SIDA” in valoare de aprox. 1.000 de miliarde lei...

Stie cineva unde as putea gasi "Programul National de Supraveghere si control al infectiilor HIV/SIDA"? Stiu ca il pot lua de la DSP, dar sincer nu m-as duce sa-mi pierd timpul pe acolo. Exista vreo sursa pe net?
Multumesc anticipat.

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Wed Sep 03, 2003 11:55 pm

victor wrote:In vederea prevenirii raspandirii bolii, Ministerul Sanatatii desfasoara un amplu program de „Supraveghere si control al infectiilor HIV/SIDA” in valoare de aprox. 1.000 de miliarde lei, care are drept obiective identificarea si supravegherea epidemiologica a cazurilor existente de infectie HIV/SIDA, promovarea comportamentelor sexuale sanatoase, evitarea transmiterii parenterale a infectiei, reducerea numarului de decese la persoanele bolnave etc.

Din datele furnizate de DSP catre MS, rezulta ca s-au cheltuit in anul 2002, pentru toate programele nationale, doar 4,8 miliarde lei. Asta inseamna ca cei 1.000 miliarde lei ar ajunge cam pentru urmatorii 200 ani. :D Sa fie chiar asa? Pentru cei mai putin "creduli" atasez si fisierul furnizat MS de catre DSP...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Return to “Medical news”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 71 guests