Accident vascular cerebral

stiri medicale; cazuri clinice
caius
Posts: 2
Joined: Sun Dec 11, 2005 1:31 pm
Contact:

Accident vascular cerebral

Postby caius » Sun Dec 11, 2005 2:12 pm

Problema este cu tatăl meu în vârstă de 64 de ani care în urma unei lovituri la cap (a căzut din pat) a suferit un accident vascular cerebral. ÃŽn urma accidentului (accidentul s-a petrecut miercuri dimineaţă,pe data de 7 dec), mâna dreaptă i-a rămas inertă ca şi piciorul drept; nu mai gândeşte coerent (deşi de multe dă răspunsuri corecte la întrebări), i s-a strâmbat nasul, gura... Menţionez că a fost internat la spitalul Colentina, secţia Neurologie şi doctorul ce ar trebui să-l aibă-n grijă se numeşte Frăsineanu. Totuşi de când a fost internat nu i s-a administrat nici un tratament.. afară de perfuzii nu i s-a dat altceva. Doctorul a spus că creierul i-a fost invadat de sânge şi o operaţie ar fi foarte riscantă dat fiind faptul că tata a fost alcoolic...Ambulanţa a fost chemată la aproximativ 6 ore de la incident.
ÃŽntrebarea mea ar fi ce medic recomandaţi pentru acest tip de operaţie? Care este medicul care are cea mai mare experienţă în aces gen de cazuri? Credeţi că mai există vreo şansă ca tata să-şi revină şi din pt de vedere mintal? Care este costul aproximativ al unei operaţii dee acest gen?... şi la care spital ar primi cea mai bună îngrijire (unde se află acum, este foarte neglijat de asistente şi în special de doctor).. am auzit cum că la spitalul militar ar fi cei mai mulţi specialişti... mărturisesc că banii nu ar fi o problemă... vă rog să mă ajutaţi !

User avatar
lulutza
senior
senior
Posts: 352
Joined: Wed Aug 24, 2005 10:46 pm

Postby lulutza » Sun Dec 11, 2005 2:22 pm

Eu stiu ca sunt foarte buni specialisti la Institutul de Boli Cerebro-Vasculare "Vlad Voiculescu" , din incinta Spitalului 9, Bucuresti. Acolo veti gasi raspuns la intrebarile dvs. Totul este sa obtineti un transfer. Multa sanatate !
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Sun Dec 11, 2005 3:55 pm

inteleg ca are hemoragie intracraniana( sunt mai multe tipuri, totusi). in afara de chirurgie in cazuri selectionate, nu prea exista alt tratament, asa ca "perfuziile" sunt OK. decizia de a opera sau nu opera se ia de catre medicul neurochirurg( si nu neurolog), in functie de localizarea hemoragiei( din cate descrieti acolo, ori e superficiala si foarte mare, ori e mai mica, dar mai in profunzime, si deci mai greu sau imposibil de operat) si cat de stabila e, de asemenea, in functie de evolutia pacientului. alcoolismul NU este o contraindicatie absoluta.

daca hemoragia nu evolueaza, intotdeauna sunt sanse de recuperare, cel putin partiala.

concluzie: cereti consult neurochirurgie sau transfer.

caius
Posts: 2
Joined: Sun Dec 11, 2005 1:31 pm
Contact:

Postby caius » Mon Dec 12, 2005 3:27 pm

Se pare totuşi că nu a avut loc nici un fel de hemoragie. Problema este cu o arteră principală care s-a înfundat, drept urmare 70% din partea stângă a creierului nu funcţionează.. Medicul a spus că operaţia este exclusă întrucât acest gen de cazuri nu a fost vindecat niciodată... mama a fost cea care a vorbit cu medicul însă a uitat denumirea exactă a maladiei astfel că nu vă pot spune exact..

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Mon Dec 12, 2005 4:04 pm

pai atunci chiar ca nu e de operat. ai de a face cu un accident vascular cerebral ischemic( spre deosebire de hemoragic), si singurul tratament cu sanse de recuperare completa( si cu riscuri destul de mari) este tratamentul trombolitic( medicamente intravenoase care dizolva cheagul de sange) care se face numai in primele 3 ore, in cazuri foarte bine selectionate.

nici un tratament acum nu poate rezolva leziunea, scopul tratamentului este sa limitezi aria cu leziune( adica sa mentii tensiunea arteriala suficient de ridicata-de aici perfuziile alea) si sa astepti sa vezi daca recupereaza ceva( initial, din cauza faptului ca tesutul sanatos din jur sufera din cauza edemului, poate aparea mai rau).

din cate spuneti, leziunea este destul de extinsa si trebuie monitorizat foarte atent pentru semne de crestere a presiunii intracraniene( ceea ce e de rau).

daca supravietuieste, va fi probabil invalid pe termen lung( si cu probleme de vorbire daca este dreptaci), desi asta nu ar trebui sa previna o tentativa de reabilitare agresiva.

in plus, trebuie determinata cauza accidentului( adica excluse cauze embolice-verificate carotidele si inima ca surse) si tratat pentru a scadea riscul unui nou accident( anticoagulante, tratament agresiv al colesterolului, diabetului, tensiunii)

cam atat.


Return to “Medical news”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests