Caini antrenati pentru diagnosticul cancerului

stiri medicale; cazuri clinice
User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29089
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Caini antrenati pentru diagnosticul cancerului

Postby MumaPadurii » Thu Mar 12, 2015 6:25 pm

La congresul international de endocrinologie de la San Diego s-a prezentat un studiu in care cainele Frankie a fost folosit pentru a diagnostica pacientii cu cancer tiroidian.

Of 34 urine samples — 15 with PTC and 19 benign — Frankie's alert matched the final surgical pathology diagnosis in 30 out of 34 cases (88.2% accuracy, two false negatives and two false positives), yielding a sensitivity of 86.6%, specificity of 89.5%, a positive predictive value of 73.3%, and a negative predictive value of 95.3%.

The Kappa coefficient — which accounts for the amount of agreement that could be attributed to chance — was 0.75, indicating "good" agreement, Dr Bodenner said during the press briefing.

http://www.medscape.com/viewarticle/841083

Nu e valabil doar pentru cancerul de tiroida.
Dragut, nu? Banuiesc ca metoda de diagnostic ar fi destul de dog-dependent, daca potaia nu e antrenata bine sau daca are o raceala, ai cam pus-o, dar… de ce nu? In plus, daca exista niste compusi volatili care se elimina prin urina si pe care cainele ii poate mirosi, eventual se pot si descoperi vreodata si astfel simplifica diagnosticul cancerului.
Muma the Puma

User avatar
mihai_525
elite
elite
Posts: 5857
Joined: Sat Aug 02, 2008 12:14 pm

Re: Caini antrenati pentru diagnosticul cancerului

Postby mihai_525 » Thu Mar 12, 2015 9:07 pm

pisicile stiu ca simt daca esti pe stop
dar caini sa simta cancer nu cred
do not go gentle into that good night

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17016
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Caini antrenati pentru diagnosticul cancerului

Postby Phat Skidz » Mon Mar 16, 2015 2:55 pm

MumaPadurii wrote:Nu e valabil doar pentru cancerul de tiroida.

Aici e o bubă. Studiu n-a controlat specificitatea față de alte cancere.
and in the eyes of the jackal i say kaboom

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29089
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Caini antrenati pentru diagnosticul cancerului

Postby MumaPadurii » Mon Mar 16, 2015 3:30 pm

Am citit niste studii despre cancerul de prostata. Problema e ca e un studiu in care au rezultate bune si altul in care cainii cam dau rasol.
Si am citit si un articol in care ziceau ca banuiesc ca ar fi vorba de niste compusi sulfurati volatili fi ca incearca sa-i identifice.

Nu s-a demonstrat ca e specific pt tiroida, dar nu mi se pare ca e o buba prea mare, pt ca:

1. Daca ar avea valoare de predictie negativa ridicata pentru orice tip de cancer, ar fi o metoda folositoare pentru evaluarea nodului tiroidian, o patologie extrem de frecventa si care obliga in multe situatii la mijloace invazive de diagnostic. Cum in putine cazuri nodulul e cancer, un test simplu de analiza a urinei (cu sensibilitate mare, chiar dc nu e specific), ar fi binevenit ca screening (cred ca solutia cu antrenatul cainilor e anecdotica).

2. Poate fi folosit dupa interventia chirurgicala pentru asigura vindecarea si a urmari recurenta. Sigur, exista markeri specifici (in cazul tiroidei e tiroglobulina), dar nu pot fi folositi in toate cazurile. De ex nu poti folosi tiroglobulina ca marker cand: nu ai facut tiroidectomie totala, exista Ac antitiroglobulina sau ai cancere de tiroida putin diferentiate. Dar markerul asta din urina ar putea fi urmarit si ar trage un semn de alarma dc s-ar pozitiviza (fie pt o recurenta, fie pt alt cancer).

4. Chiar si pt pacientii fara noduli tiroidieni, simplul fapt ca exista niste markeri tumorali, chiar daca nespecifici, poate fi folositor. Ramane de vazut relevanta clinica.

5. Nu se stie daca acesti compusi volatili sunt specifici sau nu, dar ar putea foarte bine sa fie, teoria se poate proba foarte usor, amestecand printre subiecti si bolnavi de Ca de prostata, de ex.
Muma the Puma


Return to “Medical news”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests