Postby Qvadratus » Tue Nov 16, 2004 8:10 pm
Am un pacient de 25 de ani a carei poveste este pe scurt cam asa: a venit la mine acum 3 luni dupa vreo alte 3 luni de periplu pe la camerele de garda ale diverselor spitale (tipul nu are carte de munca si deci asigurare), in cirje, cu coxita dreapta (nu sunt prea sigur ca nu era de fapt o bursita trohanteriana alaturi de durerea de la sacroileita), artrita de genunchi drept si de articulatie talocrurala dreapta. Toata musculatura membrului inferior drept era hipotrofiata, in special proximal (lucru pe care l-am pus atunci, in urma cu 3 luni pe seama subutilizarii datorata artritelor). Well, in conditiile in care avea radiologic sacroileita dreapta gradul 3 si stinga gradul 1 (anamnestic toata povestea debutase cu o durere aproximativ in zona articulatiei coxofemurale stingi sau poate in dreptul sacroiliacei stingi), o margine discret zimtata a capului femural drept in regiunea inferioara, o conjunctivita si parca parca o jena episodica la urinat de vreo citeva zile dar care disparuse (uroculturi sterile, Addis-Hamburger normal, sediment urinar cu rare hematii, ecografic “poate†microlitiaza renala nu am incredere in ecografistul respectiv), sindromul inflamator era cit casa ,FR (cantitativ) si complement in limite normale, Ig G crescute cu Ig M normale (celelalte Ig nu le-am putut lucra) am luat toata treaba ca pe un Sindrom Reiter (eventual incomplet) cu posibila evolutie ulterioara spre afectare axiala si am dat tratamentul ca atare. La imunologie au iesit Ac anti Chlamydia trachomatis Ig M si Ig G (+), tipul nu relatase diaree in ultimele 6 luni [Ac anti Shigella, Salmonella, Klebsiella, Yersinia (-)], partenerei lui sexuale la secretia vaginala i-a iesit Gardnerella vaginalis, radiologic jonctiunea dorsolombara arata normal, HLA B 27 (+), RPR (-). Nu am avut posibilitatea atunci de a-i face screening pentru HIV.
Cit a stat in spital, i-am dat putina dexametazona, cam asa 1 mg/ kg corp echivalent prednison vreo 5 zile, asociind doxiciclina 100 mg X 2/ zi 3 luni, Sulfasalazina 2 g/ zi a la long si meloxicam 15 mg/ zi a la long cu permisiunea de a renunta la el treptat dupa 1 luna daca baiatului i se parea ca treaba merge si fara el.
Pustiul spunea el de cind s-a internat ca parca il jeneaza ceva la vedere, numai ca oftalmoloaga si eu am pus acest lucru pe seama conjunctivitei care era evidenta. Ce nu prea rima in toata povestea asta era faptul ca lui ii scazuse acuitatea vizuala. Am intrebat-o pe oftalmoloaga daca nu are cumva uveita anterioara, dar ea s-a jurat ca nu (dar nici nu i-a facut alte examinari si in plus nu i-a facut nici F.O., spunind ca probabil baiatul are nevoie de ochelari). La vreo 5 saptamini dupa externare, vine asta la mine cu un fund de ochi si cu o prescriptie de ochelari facute in ambulator la 2 saptamini dupa plecarea din spital. In fundul de ochi era descris edem macular si retinian pe ochiul drept si la concluzii era scris : corioretinita probabil secundara unei spondilartropatii (????) sau unei boli venerice, recomandindu-se tratamentul etiologic al afectiunii de baza. Edemul retinian era destul de important, numai ca pacientul se simtea mult mai bine articular (pastra numai o jena usoara in coxofemurala dreapta si spunea ca vede mai bine, dar purtase si ochelarii intre timp). I-am spus sa revina a doua zi sa-i refac F. O. ca sa vedem cum mai sta treaba la distanta de 3 saptamini de primul, numai ca asta, ca tot romanul impartial care se simte bine, a disparut ca magarul in ceata si nu a mai venit.
La 3 luni si o saptamina de la internare, individul apare din nou, de data asta fara nici un simptom articular, cu vederea imbunatatita evident, fara sindrom inflamator patent (doar un CRP putin crescut peste limita) dar mai slab cu 7 (!!!) kg si cu hipotrofia de musculatura a membrului inferior drept la fel de evidenta si cu aceleasi caractere. Reusesc sa–i repet F. O. care inca mai descrie un discret edem retinian pe ochiul drept (asadar la 2 luni si jumatate de primul F. O. si dupa aproape 3 luni de AINS). Nu reusesc sa-i repet serologia pentru lues, dar ii dau sa-si faca screeningul pentru HIV si VDRL (le va face in citeva zile). I-am scos Doxiciclina, l-am lasat pe Sulfasalazina 2 g si i-am spus din nou ca poate incerca treptat daca vede ca se poate, sa renunte la meloxicam (tipul luase non stop, fiindca in momentul cind injumatatise doza, din primele 24 de ore i se paruse ca simte o usoara redoare posterior de genunchiul drept). Baiatul are o singura adenopatie axilara, mai ferma si de mici dimensiuni, fara alte probleme. Oftalmoloaga mi-a zis sa-i dau vreo 2 saptamini 0,5 mg/ kg corp echivalent Prednison (scazind evident treptat dupa aceea), fiindca este evident ca AINS nu a avut efectul scontat pe edemul macular.
Intrebari:
1) de unde naiba vine scaderea ponderala alarmanta ?
2) de unde vine edemul retinian unilateral, ca iridociclita nu a fost obiectivata ca sa dea secundar asa
ceva ?
3) ce ma fac eu daca ii dau astuia AI steroidian si asta are vreo infectie pe undeva si-l nenorocesc (asa
ca fapt divers, dupa 3 luni baiatul si-a schimbat declaratiile, in sensul ca daca inainte imi spune ca vedea ceva mai prost inca dinainte de a se interna prima data, ulterior a intors-o ca a inceput sa vada mai prost dupa ce s-a externat, adica dupa alea 5 zile de dexametazona). Daca l-am prins pe asta acum 3 luni in fereastra imunologica ?
4) ce cauta o asa de mare hipotrofie musculara unilaterala de MI (declarativ absenta inainte de debutul
afectiunii in urma cu 6 luni) si predominent proximala, daca asta intre timp a putut sa-si foloseasca piciorul si sa mai recupereze teoretic din hipotrofia indusa de imobilizare (CK, LDH normale, din pacate nu m-am gindit sa iau in calcul si un examen neurologic) ?
5) pe de alta parte afectiunea lui merge excelent, asa ca varianta actuala la care m-am gindit este sa
astept VDRL si screeningul HIV si dupa aia, functie de rezultate sa merg mai departe. Inclin sa urmez sfatul oftalmoloagei, numai ca nu sunt prea sigur ca este cea mai buna varianta, nu m-as baga cu AI steroidian pe o afectiune stabila, ca sa o destabilizez la scaderea dozei de Medrol (asta i l-as da, sa zicem). Parca as vedea inca o luna ce mai poate fece AINS (tot Meloxicamul), deoarece modificarile retiniene sunt minime acum