Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

care ne mananca zilele
swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby swiss » Fri Apr 03, 2009 5:39 pm

Cum sa faci un protest…Fara sa fii in nici o organizatie studenteasca, fara nici un ajutor, cu o gramada de nopti nedormite, bani pierduti pe tren, taxiuri, mancare, toate cu scopul de a face ceva.
Daca vreti cu adevarat se poate.
Iata povestea mea, un absolvent obisnuit la Medicina Generala Cluj-Napoca promotia 2008.

Era ziua 03/10/2008 12:53. Ministrul tocmai anuntase cu aproximativ o ora inainte numarul de locuri la rezidentiatul din noiembrie 2008.
Fiind ownerul grupului absolventilor de Medicina Cluj Napoca, promotia 2008, si avand acces online la multi dintre colegii mei, am dat un mesaj de disperare :

« Dragi colegi medici din intreaga tara, Va propun sa ne cerem drepturile prin semnarea acestei petitii!!!
Poate vreti locuri la rezi mai multe.... sa aveti unde sa lucrati!!!
Poate vreti GARZI PLATITE, ZI LIBERA DUPA GARDA, SERVICII MEDICALE GRATUITE atat pentru voi, cat si pentru familiile voastre, salarii minime nete de 2000 RON si DECONTAREA CHIRIEI (asa cum fac cei din M Ap N ).
Profesia de medic ar trebui respectata si bine platita de Ministerul Sanatatii, sa stimuleze tinerii medici sa ramana in tara...nu sa plece cat vad cu ochii...
Eu zic ca acum ar fi momentul sa luam si noi atitudine ca nu ne pica din cer nimic... Sa ne cerem drepturile pe care in mod normal ar trebui sa le avem intr-o tara din Uniunea Europeana!!!
Cine nu ne sustine, inseamna ca este multumit, ca atata merita !!!!
»

In cateva minute, mi-a fost umplut desktopul de replay-uri…toti erau disperati…cu o luna inaintea examenului abia, ministrul sanatatii pe vremea aia Eugen Nicolaescu, ne-a comunicat locurile si posturile la examenul de rezidentiat…care erau cam 1900 in total. (mai putin de 900 de locuri, cu cele de MF, restul de 1000 fiind pe post la tara...)

Am zis ca ar trebui sa fac totusi ceva, nu puteam sta cu mana in san…toti comentau, dar nimeni nu facea nimic.
Asadar am facut o petitie online, tremurand de nervi, dupa ore de invatat la rezi…

In mare parte, ideea era simpla, sa vad cati semneaza, nu credeam ca o sa aiba un impact asa de mare… Am facut-o in graba, « se mai merita sa faci medicina »
http://www.petitieonline.ro/petitie/se_ ... 91056.html
dupa cum stiti, pentru care am fost criticat si inca mai sunt, ca nu am remarcat greseala de la inceputul ei… ”se mai merita ” … decat la 4-5 ore dupa postare, si neputand sa o editez, nu am mai facut-o pentru ca se stransesera peste 700 de semnaturi, iar in ziua urmatoare aveam peste 1500… si am decis ca nu are sens sa fac alta…
Oricum, initial la cate observatii am primit de la fostii sefi de serie, sau ma rog de an, ca oricum nu se va rezolva nimic, ce imi pierd eu timpul pentru altii, in loc sa invat, nici nu i-am dat prea mare importanta, doar am trimis-o mai departe...
Citeam si-mi dadeau sperante comentariile semnaturilor (bine mai erau si unii insi care aberau)...

Nu am realizat si nu am prevazut ce impact o sa aiba, ca atunci poate o faceam mai cu cap…dar la stresul in care eram atunci, ma mir ca am mai stiut sa scriu (oricum e usor sa critici de pe margine pe cineva care incearca sa faca ceva).

Ati retinut data ??? 03-oct…2008, in 3 zile de la petitie, a avut loc primul protest in Cluj-Napoca, nu are rost sa mai dau nume, pentru ca se stiu cei care au initiat protestul acolo…
http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-2 ... RhKzIxMjI1

Ce stiti voi (si aici ma refer la cei care tot comenteaza aiurea pe imed) cate nopti nedormite urmat din seara zilei de 3 oct ?

Stiti un singur lucru (de cand am intrat eu pe forum, pe 7 oct., si va ceream sa iesiti in strada sa facem proteste sa avem amploare mai mare, sa ne facem auziti, SA INCERCAM SA SCHIMBAM CEVA, NU NUMAI PENTRU EXAMENUL DE REZIDENTIAT) si anume acela de a sta relaxat in fata calculatorului si a cauta greseli de gramatica si a face bascalie pe seama asta, altceva nu stiti. (aici ma refer la anumiti useri care au fost editati ca sa nu mai fie cearta :) [mod] ) Eu abia dupa 6 luni de imed mi-am dat seama ca pentru ei e doar distractie sa-ti bati joc de useri, si de cine incearca sa faca ceva, oricat de mic…)

In fine, apoi au aparut colegi la televiziuni, am dat interviuri, era evident ca se sesizase mass media, doar era un punct dureros.

Pe 8 oct a aparut petitia la realitatea tv

http://www.realitatea.net/absolventii-d ... 61426.html

Apoi au inceput demersurile pentru un protest mare la Cluj.(ca sa stie toata lumea, in caz ca erau informati gresit, ca de aici a inceput tot).

Eu tot incercam as conving si lumea din Bucuresti ca ar fi bine sa faca si ei proteste… Dar primeam numai comentarii negative.


Apoi dezbaterea de la realitatea Cluj cu rectorul de atunci prof.dr.Marius Bojita si Mihai Bucur (colegul meu din Cluj) reprezentat OSM care iarasi a facut valuri de speranta intre randurile tinerilor absolventi.
Apoi am inaintat prefecturii Cluj Napoca, impreuna cu 3 dintre colegii mei, un memoriu, mult mai coerent decat petitia in sine, pentru ca stiam ce facem atunci, nu mai incercam marea cu degetul, memoriu care il gasiti aici :

viewtopic.php?f=31&t=7319&hilit=memoriu

Tot atunci s-a sesizat si SSMB (ceva organizatie la UMF Bucuresti, eu inca nu i-am inteles nici acum statutul, trimitand o scrisoare deschisa, MS, primind drept raspuns de la secratara de atunci a MS-ului ca s-au dat locuri atat cat e nevoie).

In 10 oct aveam deja aprobarea pentru protestul din 15 oct din Cluj Napoca…ideea era sa nu iesim singuri la protest, sa mai iasa si alte orase…au urmat, apoi Iasiul, apoi Brasovul. (va povestec apoi ca cei din Bucuresti au iesit in strada, dar mult mai tarziu, si numai 20 de persoane cu mine cu tot, si cu kooksee…care venise in trecere, va spun mai pe la sfarsitul postului de ce..)

Apoi s-a sesizat si presedintele Colegiului Medicilor, prof.dr. Astarastoaie (totodata si rectorul de la Iasi) si rectorul de la Bucuresti (prof.dr. Florian) totodata presedintele Centrului National de
Perfectionare in Domeniul Sanitar, si s-au gasit aprox. 150 de locuri.
In 11 oct aveam prima suplimentare :

http://www.ziare.com/Prea_putine_locuri ... 30640.html

Apoi a urmat protestul din Cluj, in 15 octombrie…aproxim 500 de persoane, (peste 400 de persoane au si semnat, inca mai am listele cu semnaturi), unde am manifestat pasnic, apoi am fost primiti de catre Prefectul Clujului sa-i inmanam memoriul, facut impreuna cu colegii mei din Cluj, ce-i era adresat Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu :

Memoriu Prefectura.doc


Apoi au urmat stirile, din care tvr-ul a transmis deplorabil, 100 de halate au protestat azi la Cluj…(eram de 5 ori mai mult) in fine, au minimizat pe cat se poate impactul protestului.

http://www.clujeanul.ro/cluj/haos-la-re ... 09-3287761

protest.jpg
DSC00143.JPG
resize-of-dsc09656.jpg


Mentionez ca eram in Bucuresti si am mers la Cluj in noaptea dinaintea protestului, si am ajuns dupa 13 ore de mers (3 ore si ceva am stat undeva prin Brasov in tren, inghetand de frig, ca era pana de curent) in fine…am ajuns dimineata in Cluj, intalnindu-ma cu colegii mei de acolo, mergand cu Mihai Bucur prin camine, facand afise impreuna cu alti 3 colegi, sperand ca va veni cineva la protest. Pana sa ajung eu in Cluj, pregatirea si anuntarea protestului s-a facut prin grupurile de discutii, forumuri, sute de afise lipite prin camine, multa munca, timp pierdut…ore nedormite…drumuri la prefectura pentru aprobare (ca orice om are dreptul de a protesta, dar legal, nu asa de capul lui), tin minte ca 3-4 din bannerele afisate la protest eu le-am "desenat".

Ne-au sprijinit enorm si studentii , colegii nostrii mai mici care erau in Cluj, majoritatea absolventilor fiind la casele lor, invatand pentru rezidentiat, prea putini obosindu-se sa vina pentru protest, insa au venit multi din studentii de anul 6, care o sa aiba rezidentiatul in 2009.
Dar au fost cazuri in care au venit absolventi si din Valcea, Sibiu, Alba, Maramures, Satu Mare, Oradea etc..(sa ma scuze cei pe care am uitat sa-i mentionez )

Apoi, in ziua urmatoare a fost prima runda de negocieri cu Ministerul Sanatatii, fiind prezenti numai cei din Bucuresti(cei din organizatiile studentesti de acolo FASMR sau SSMB, sincer eu nu prea stiu care e diferenta pentru ca nu m-a interesat), nu pot sa-mi aduc aminte exact, ce si cum, dar nu s-a stabilit mare lucru pentru ca nu puteau semna pentru toate centrele universitare… cred ca doar amanarea rezidentiatului cu o saptamana parca si asta fiind o cursa intinsa de ministru pentru a ne dezbina, de a castiga MS timp ca urmau alegerile si era campanie, deh....sa nu dea rau la prostime...
Asa ca MS da urmatorul comunicat :

http://www.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=1437%20[17/10/2008%2011:54

Ministrul chemandu-ne a doua zi, la Bucuresti (eu eram in Cluj, altii pe la casele lor) la o noua runda de negocieri.
In fine, a urmat isteria cu cine merge, pe cine trimitem reprezentant, evident ca cei care au fost in pozitii de “conducere” in timpul facultatii, respective sefi de serie, sefi de ani, etc. probabil au fost sfatuiti sa stea sa invete, nu-i condamn, a fost decizia lor, si poate bine au facut, singurul lucru care m-a deranjat era ca majoritatea (desi nu erau implicati deloc) ziceau ca nu se va rezolva nimic, au recurs (anumite persoane) si la jigniri, dar asta e, cand iti propui sa faci ceva, nu te mai intereseaza ce zic ceilalti. Si bineinteles ca am facut un poll pe grupul anului, in care am rugat sa voteze.
Si singurul lucru care m-a motivat , a fost ca am primit toate voturile celor care si-au exprimat dorinta de a vota. Nici unul impotriva.

Asadar, urmatoarea zi, la Bucuresti la Ministru.(Iarasi tren, ore nedormite, bani cheltuiti, certuri cu parintii, bine ca nu aveam nevasta si copii…)

Ne intalnim toti acolo, Ministrul vine cu zambetul pe buze, isi incepe discursul de 15-20 de min, la care nu a vrut sa fie intrerupt, am fost nevoiti totusi sa-l oprim ca abera, si sa trecem la subiect…(bineinteles ca dadeau vina unii pe altii, ca ba e de vina ministrului invatamantului ca sunt prea multi studenti la cele 12 facultati de Medicina , ba ca ar avea bani MS sa pregateasca mult mai multi rezidenti, dar ca nu au nevoie, ca aduc medici din China, etc.), ba ca nu afla decat din ziare (si se uita la mine) ca in Cluj se fac proteste... L-am calmat frumos si i-am spus ca de aia am venit la negocieri, sa vedem ce putem face mai bine, "sa facem sa fie mai bine" -slogan PNL-ist pe vremea aia

Ne-a ascultat, ne-a mai propus inca o suplimentare cu doar 78 de locuri(penibil,incerca sa ne "cumpere" pe noi aia 10 care eram prezenti acoll) si ma rog, alte promisiuni, pentru viitoarea negociere, numai ca sa se amane protestul din Bucuresti ce
era programat.
Scopul lui si-l indeplinise, ne-a mai bagat pastila ca daca vrem sa se amane rezidentiatul, trebuie sa semnam toti, pe raspunderea noastra (cica, ne-a si intimidat , doar eram reprezentantii centrele universitare mari - nu raspundeam noi personal), si apoi a plecat lasandu-ne sa vb intre noi daca se amana sau nu…

Desi ultimul comunicat de presa zicea ca rezidentiatul se amanase deja cu o sapt.
Nu l-am amanat mai mult, ca am hotarat ca e de ajuns, oricum timpul pierdut nu-l mai puteam recupera, si chiar daca-l recuperam noi, ceilalti absolventi aveau timp in plus sa invete mai mult.

http://www.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=1438


http://www.realitatea.net/video_501931_ ... 68456.html


In fine, trebuia ca la ultima negociere, sa prezentam toti membrii, delegatii de la Organizatiile studentesti sau ma rog ceva cu statut ca sa aratam ca nu suntem de capul nostru si sustinem interesele tuturor…

Ma rog, astea s-au rezolvat, hartiile alea simbolice, imi amintesc ca am primit delegatia de la Cluj sa reprezint si studentii nu numai absolventii…iar la ultima negociere, am primit hartie si de la FASMR (sau SSMB) in fine organizatii d-astea studentesti, parca domnisoara Oana Tudorache mi-a dat-o, spunandu-mi ca organizatia ei, are statut mai « mare » decat OSM-ul din Cluj, in fine, din punctul meu de vedere nu a contat asta, pentru ca oricum eram reprezentant, dar nu mi-a placut pozitia luata, cum ca ei au avut tot rolul in suplimentarile/negocierile si in tot ce se « rezolvase » pana atunci cu rezidentiatul.

Era si normal, eu eram un necunoscut, care facuse doar o petitie on-line incorecta gramatical… care nu prea a facut mare lucru, desi cand ma prezentam Moga, lumea auzise de mine.

Trebuie insa sa contrazic parerile ramase in mintile unor oameni incapabili sa inteleaga, ca de la petitia aceea a pornit totul, ne-a unit, ne-a ajutat sa facem ceva impreuna, ca nu-mi asum eu Doamne fereste tot meritul. A pornit din Cluj, apoi in Iasi, apoi in Brasov si intr-un final a ajuns si in Bucuresti.

Dar nu mai conteaza asta, ajungem si la ultima negociere, la care e prezent si prof.dr. Florian, cel care se ocupa de formarea rezidentilor, si cel in masura sa acorde locurile la rezidentiat…
Aaaa am uitat sa va zic, ce era mai important… TOTUL ESTE POLITIC…. Adica Ministrul era PNL-ist, prof.dr. Florian e PSD-ist, si atunci cele doua partide se aflau la putere, si trebuia sa faca ceva sa dea bine...

Asa ca la negocieri, dupa ce ne-am strans iarasi toti reprezentantii…Cluj, Bucuresti, Iasi, Brasov, Timisoara (si au venit si de la Craiova la ultima negociere parca) am dat delegatiile, a vorbit iarasi ministrul speech-ul lui, mult mai rezervat, dandu-ne impresia ca nu se mai poate face mai nimic, a mai venit cu inca 100 de locuri parca, noi am zis ca nu e posibil asa ceva, ca o sa iesim in strada, etc, apoi i-a dat « autoritatea » dl prof.dr. Florian sa ne dea cate locuri are dumnealui la dispozitie…

Nu vreau sa par rautacios, dar limbajul dumnealui nu mi s-a parut demn de un medic, dar asta e alta problema, am spus cand am vazut ca nu mai sunt locuri de dat, macar sa fie ca anul trecut (2007) cu toate ca stiam ca acum erau si cele pe post la tara… si asa am ajuns la 2327…
E o diferenta nu ? De la 1902 la 2327… 425 de locuri in plus.

http://www.ms.ro/comunicate-de-presa.php?com=1442

Mai exact, reusisem(impreuna cu colegii si prietenii mei) in final urmatoarele :

- suplimentarea pozitiilor(locuri si posturi) scoase la concursul de rezidentiat 200 cu locuri, pana la nivelul locurilor din 2007(suplimentara efectiva cu 279 de locuri) (astea sunt si acelea 78 din negocierea precedenta, dar sunt pe loc)

-publicarea pana la 15 dec 2008 a tematicii si bibliografiei pt rezi 2009

-publicarea cu 6 luni inaintea reziului a posturilor si a locurilor

Obiectiv aveam aproximativ :
-689 locuri pe post
-500 pe medicina de familie
-1138 pe loc pe diferite specializari
In total 2327 de locuri si posturi ca anul trecut(2007) (fara sesiunea din vara in care au mai fost peste 700 de posturi scoase la concurs...)

Cei din Bucuresti insa nu erau multumiti, nici eu, dar cam obosisem dupa atata alergatura, si au depus actele pentru un protest in fata ministerului…
Deplorabil a iesit, 20 de oameni , impreuna cu mine si kooksee care era in trecere ( venise sa rada ulterior de noi pe forum), fara nici un efect sau ecou, un protest stins care arata ca desi in Bucuresti sunt mult mai multi absolventi ca in Cluj, sau Iasi sau Brasov, totusi nu sunt uniti, si mai departe nu comentez, ca iara intru in politica.





Deci cine vrea sa faca ceva poate sa faca! Ar trebui sa fie o tara libera, in care s-ar face mult mai multe daca oamenii ar fi solidari si uniti, sa se sprijine intre ei, nu numai in interes propriu, ci pentru un interes comun, mult mai important pe termen lung.
Daca te lupti cu sistemul, vei primi atat timp cat te vei lupta, atunci cand o vei lasa moale, nimeni nu-ti va da nimic.

Lumea de azi, se multumeste cu putin, numai sa primeasca ceva.

Cei buni pleaca pentru un trai mai bun in afara granitelor, cei descurcareti reusesc oricum, cei care vor sa faca ceva, sunt repede anihilati, le si inchide gura sau li se promite o bucatica din ciolan, si de asta s-a ajuns in starea asta de
« impuissance »…

Concluzionand, de ce am scris topicul asta? Pentru ca m-a rugat b3, sa ramana pentru posteritate, un exemplu concret de lupta impotriva sistemului si speranta ca se poate. Speranta exista, cand nu mai exista in tara ta, poti pleca, pentru ca nu te tine nimeni sclav sau legat de glie.


PS : Ma voi limita de a da reply celor care sunt interesati cu adevarat de ceea ce a fost atunci, sau daca vor sfaturi pentru ceea ce vor sa faca(daca se gandesc sa faca ceva).

Apoi, cand o sa vad ca nu mai am nimic de zis, o sa ma retrag de pe forum, pentru ca e mare pierdere de timp si am lucruri mult mai importante de facut si realizat.

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby b3 » Fri Apr 03, 2009 7:05 pm

Wow, nu credem ca ma ia cineva la scris posturi originale :D Chapeau bas ! L-am rugat sa scrie povestea lui nu din spirit revolutionar, cum poate ma inteleg unii gresit, ci pentru ca ma enerveaza la culme nepasarea si neimplicarea din jur, gandirea strict inside the box, la doi metri sau doua saptamani in fata, ma epuizeaza psihic in orice discutie cu colegii, despre orice.

Am citat selectiv mai jos, pentru colegii cu deficit de atentie care dupa 6 ani de facultate si zeci de mii de pagini citite, nu au totusi rabdare sa citeasca un text de 10 minute :roll:, ce mi se pare mie mai important, legat de neimplicare, dar mai mult, de punerea de bete in roate celor care se implica si chiar fac ceva.

holliday wrote:(bine mai erau si unii insi care aberau)...

(oricum e usor sa critici de pe margine pe cineva care incearca sa faca ceva).

Stiti un singur lucru si anume acela de a sta relaxat in fata calculatorului si a cauta greseli de gramatica si a face bascalie pe seama asta, altceva nu stiti. (aici ma refer la ...) Eu abia dupa 6 luni de imed mi-am dat seama ca pentru ei e doar distractie sa-ti bati joc de useri, si de cine incearca sa faca ceva, oricat de mic…)


Ne-au sprijinit enorm si studentii , colegii nostrii mai mici care erau in Cluj, majoritatea absolventilor fiind la casele lor, invatand pentru rezidentiat, prea putini obosindu-se sa vina pentru protest,

au venit absolventi si din Valcea, Sibiu, Alba, Maramures, Satu Mare, Oradea

singurul lucru care m-a deranjat era ca majoritatea (desi nu erau implicati deloc) ziceau ca nu se va rezolva nimic, au recurs (anumite persoane) si la jigniri, dar asta e, cand iti propui sa faci ceva, nu te mai intereseaza ce zic ceilalti

Cei din Bucuresti insa nu erau multumiti, nici eu, dar cam obosisem dupa atata alergatura, si au depus actele pentru un protest in fata ministerului…
Deplorabil a iesit, 20 de oameni
, impreuna cu mine si kooksee care era in trecere ( venise sa rada ulterior de noi pe forum), fara nici un efect sau ecou, un protest stins care arata ca desi in Bucuresti sunt mult mai multi absolventi ca in Cluj, sau Iasi sau Brasov, totusi nu sunt uniti, si mai departe nu comentez, ca iara intru in politica.

Deci cine vrea sa faca ceva poate sa faca

Daca te lupti cu sistemul, vei primi atat timp cat te vei lupta, atunci cand o vei lasa moale, nimeni nu-ti va da nimic.

Lumea de azi, se multumeste cu putin, numai sa primeasca ceva.

Cei buni pleaca pentru un trai mai bun in afara granitelor, cei descurcareti reusesc oricum, cei care vor sa faca ceva, sunt repede anihilati, le si inchide gura sau li se promite o bucatica din ciolan, si de asta s-a ajuns in starea asta de
« impuissance »…
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
razvan.f
senior
senior
Posts: 462
Joined: Wed Mar 16, 2005 12:13 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby razvan.f » Sat Apr 04, 2009 8:32 am

Mi-a gresit numele :lol: E razvan.f.

Din punctul meu de vedere erau probleme de forma si de fond cu petitia care apoi s-a transformat in protest. De forma era problema cu gramatica. Pe fond eu nu eram de acord cu petitia pentru ca avea prea multe cereri nu prea clar definite. Stiam ca protestul daca va aduce ceva va aduce doar ceea ce a adus nu si chestiile care erau cerute in plus si care ma interesau pe mine (salariu mai mare, garzi platite, zi libera dupa garda).

Concret a adus:
- suplimentarea pozitiilor(locuri si posturi) scoase la concursul de rezidentiat 200 cu locuri, pana la nivelul locurilor din 2007(suplimentara efectiva cu 279 de locuri) (astea sunt si acelea 78 din negocierea precedenta, dar sunt pe loc)
*pentru voi atunci

-publicarea pana la 15 dec 2008 a tematicii si bibliografiei pt rezi 2009
*pentru cei care vor da rezi anul acesta

-publicarea cu 6 luni inaintea reziului a posturilor si a locurilor
*pentru cei care vor da rezi anul acesta

Nu mai spun ca nu eram de acord cu suplimentarea locurilor in situatia in care era trunchi comun si orice absolvent putea alege la locul 2000 (cu un punctaj de toata jena) chiar neurochirurgie sau chirurgie toracica (cele care de obicei ramaneau ultimele pe chirurgicale). Nu vreau sa incep acum sa va spun ce pregatiti sunt rezidentii care au venit anul asta si cat de repede prind ceea ce incerc eu sa ii invat.

Oricum vad ca erai foarte determinat sa faci ceva si poate determinarea aceasta te facea sa fii prea bagat in problema si sa nu vezi the big picture. Cateodata este bine sa te dai un pas inapoi si sa privesti tot tabloul nu doar detaliile. Cam asta incercam noi sa iti spunem atunci dar tu erai prea inversunat ca sa vezi asta.

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby swiss » Sat Apr 04, 2009 11:23 am

razvan.f wrote:Concret a adus:
- suplimentarea pozitiilor(locuri si posturi) scoase la concursul de rezidentiat 200 cu locuri, pana la nivelul locurilor din 2007(suplimentara efectiva cu 279 de locuri) (astea sunt si acelea 78 din negocierea precedenta, dar sunt pe loc)
*pentru voi atunci

-publicarea pana la 15 dec 2008 a tematicii si bibliografiei pt rezi 2009
*pentru cei care vor da rezi anul acesta

-publicarea cu 6 luni inaintea reziului a posturilor si a locurilor
*pentru cei care vor da rezi anul acesta



Nu, concret de la 1902 locuri s-a ajuns, prin 3 negocieri , la 2327. Deci sunt cam 425.
Concluzia care am scris-o la sfarsit era pentru ultima negociere.
Eram porniti ca daca nu obtinem macar 300 de locuri la ultima negociere trebuia sa facem protest(ma rog, sa faca protest) in Bucuresti.


Restul, pentru rezidenti, va adus Clara Matei , reprezentantul AMRez, si anume:

"Am stabilit sa recalculam si sa fim din nou invitati la negocieri pentru recalcularea sporurilor.......deci am obtinut discutii in privinta acestui lucru....." mai multe gasesti aici in reportajul realitatea tv, ca pe mine ma bufneste rasul cand aud cine va reprezinta ca rezidenti.

http://www.realitatea.net/video_501931_ ... 68456.html



PS: Scuze, eu cred ca ti-am gresit nick-ul, ca numele nu ti-l stiu.

razvan.f wrote:Mi-a gresit numele :lol: E razvan.f.

Din punctul meu de vedere erau probleme de forma si de fond cu petitia care apoi s-a transformat in protest. De forma era problema cu gramatica. Pe fond eu nu eram de acord cu petitia pentru ca avea prea multe cereri nu prea clar definite. Stiam ca protestul daca va aduce ceva va aduce doar ceea ce a adus nu si chestiile care erau cerute in plus si care ma interesau pe mine (salariu mai mare, garzi platite, zi libera dupa garda).

Oricum vad ca erai foarte determinat sa faci ceva si poate determinarea aceasta te facea sa fii prea bagat in problema si sa nu vezi the big picture. Cateodata este bine sa te dai un pas inapoi si sa privesti tot tabloul nu doar detaliile. Cam asta incercam noi sa iti spunem atunci dar tu erai prea inversunat ca sa vezi asta.


Inca mai sunt determinat sa fac ceva, dar peste cativa ani, dupa ce va veti scarbi de tot de sistemul sanitar din Romania.
Visez sa-mi fac clinica mea privata. Stiu, zambesti, dar o sa fie macar un zambet amar, pentru ca eu cand imi doresc sa fac ceva, pai fac. In 20-30 de ani, daca mai suntem sanatosi, o sa vedem.


Nu eram inversunat, era o reactie normala, la ceea ce se intampla in Romania.
Veneam de la Cluj cu Dacosul, spre Bucuresti si mai aveam 50 de ron in portofel. Mi-am scos telefonul sa-i sun pe ai mei, sa le zic ca imi trebuiesc 300 de ron ca sa ma inscriu la rezidentiat, dar inainte sa apelez, am stat si m-am gandit putin.
Oare cand o sa mi se opreasca instinctul de a-mi suna parintii la 25 de ani ca sa le cer bani pentru tot, eu chiar nu-s in stare sa fac nimic??
Si brusc mi-a venit in minte si raspunsul, nu Daniel, pentru ca daca vei lua rezidentiatul, vei avea un salariu de mizerie si vei fi tratat la fel.
Nu m-am gandit la mita, spaga si alte foloase...stiu, medicii cei mari zambesc si mi-ar zice probabil: "copile, esti inca mic...o sa mai cresti si o sa te inveti si cu aia"... Da, probabil asa mi-ar zice, dar cred ca numai medicii din Romania.
Nu toti, bineinteles, ca nu-mi place sa generalizez.(vezi dr. Chirculescu, toata stima pentru dumnealui).

Vad ca nu ati downloadat memoriul facut pentru MS.
Acesta sublinia mai corect atat gramatical(de forma) cat si din punct de vedere al cerintelor ( de fond) pentru ca a fost facut impreuna cu studentii si rezidentii, nu numai cu absolventii, gandit si nu in graba (aaa , am uitat sa zic, cei din Cluj, ca-s mai uniti).

Pentru cine mai are "nebunia" sau "prostia" de a-si striga drepturile in Romania, poate se poate inspira din Memoriul de mai jos, sau poate gaseste macar cateva idei bune :


Anexa nr.1

Revendicările absolvenţilor:

1. Consultarea Universităţilor şi a Facultăţilor de Medicină din ţară, asupra numărului real de locuri disponibile pentru pregătirea în rezidenţiat.
Acest lucru îl susţinem în baza declaraţiilor preşedintelui Colegiului Medicilor din România, d-l Prof. Dr. V. Astărăstoaie, care a declarat public faptul că nu au fost luate în considerare solicitările de locuri disponibile ale Centrelor de pregătire în Rezidenţiat din ţară.

2. Menținerea numărului și structurii locurilor pentru Concursul de Rezidențiat într-o componență similară cu cea din Sesiunea 19 noiembrie 2007, deoarece dorim aceleaşi şanse ca şi promoțiile anterioare.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că Statul Român investeşte în fiecare an importante resurse financiare şi umane în instruirea studenţilor din facultăţile de medicină din întreaga ţară. La finalul celor 6 ani de studii, absolvenţii de medicină nu au drept de liberă practică, fiind obligaţi să susţină examenul de rezidenţiat pentru a putea practica medicina; nesusţinând sau nepromovând acest examen, ne vedem în situaţia de a fi şomeri cu diplomă, de a emigra, sau de a apela la reconversie profesională, fapt ce implică eforturi mari, atât financiare cât şi umane. Toate aceste scenarii sunt o realitate pentru mulţi absolvenţi, pentru care devine imposibil să-şi aducă aportul ca şi specialişti în medicină în România, şi astfel privează sistemul de Sănătate din ţara noastră de beneficiile care decurg din pregătirea noastră ca şi medici.
Ţinând cont şi de nivelul înalt de pregătire şi cerinţele dure cu care se confruntă studenţii la medicină pentru a absolvi, considerăm că scopul examenului de Rezidenţiat trebuie să rămână, ca şi în celelalte ţări care aplică acest sistem, acela de distribuire a absolvenţilor pe specialităţi, şi nu de departajare.
Ca atare, cerem suplimentarea numărului de locuri pentru rezidențiatul pe loc cu cel puțin 1000 de locuri.
Pentru susținerea acestor afirmații dorim să vă prezentăm următoarele cifre:
- pentru Concursul de Rezidențiat sesiunea 9 noiembrie 2008 au fost alocate 2048 de locuri + posturi, iar pentru sesiunile iunie 2008 și noiembrie 2007 au fost scoase la concurs un total de 3018 locuri + posturi (2327 locuri în noiembrie 2007 și 691 posturi în iunie 2008). Nu am luat în calcul locurile scoase la concurs pentru Concursul de Rezidențiat cu timp parţial, deoarece acesta se adresează absolvenţilor până la promoția 2005 inclusiv.

Din aceste date reiese că apoximativ 2000 dintre candidații înscriși la concurs pentru sesiunea din noiembrie 2007 nu au ocupat un post sau un loc de rezident până în acest moment. Dacă adunăm la această sumă şi numărul total de absolvenţi ai promoției 2008, adică aproximativ 2600, ajungem la un număr estimativ de cel puţin 4500 de candidaţi pentru această sesiune. Având în vedere toate aceste cifre, ne vedem în situaţia de a contrazice Ministerul Sănătății Publice cu privire la afirmația că în acest an la sesiunea de rezidențiat din noiembrie va fi o concurență mult mai mică (conform răspunsului către preşedintele FASMR, nr. VIIId.EN/10491 10 oct.2008, semnat de Directorul General Ec. Marcela Iordache).
În plus, la dezbaterile cu privire la introducerea Rezidențiatului pe post, reprezentanţii studenţilor au fost asiguraţi de către Ministerul Sănătăţii Publice că această formă de rezidenţiat nu va influenţa numărul de locuri scoase la concurs pentru Rezidențiatul pe loc. De asemenea, dorim să contrazicem și motivația exprimată în răspunsul reprezentantului M.S.P., Ec. Marcela Iordache cu privire la numărul scăzut de locuri scoase la concurs în acest an la sesiunea din noiembrie, anume că nu sunt suficiente cadre didactice care să pregătească un număr mai mare de rezidenți.
S-a mai afirmat că „în centrul universitar Iaşi, capacitatea de pregătire este depăşită pentru specialităţile: anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, chirurgie dento-alveolară, dermatovenerologie, farmacie clinică, medicină de laborator, medicina muncii, neurologie, oftalmologie, ortopedie şi traumatologie, pneumologie, psihiatrie, radiologie-imagistică medicală, reumatologie, sănătate publică şi management”, dar la suplimentarea locurilor de către M.S.P., figurează locuri suplimentare în acelaşi centru universitar, pentru următoarele specializări:
- Cardiologie- 2 locuri;
- Dermatovenerologie- 3 locuri;
- Oftalmologie- 2 locuri;
- Ortopedie şi traumatologie- 2 locuri;
-Reumatologie- 2 locuri;
-Sănătate publică şi Management- 1 loc.
Suplimentarea ulterioară a locurilor în aceste specialităţi, despre care s-au afirmat anterior următoarele: „ Capacitatea de pregătire este depăşită pentru Centrul Universitar Iaşi”, dovedeşte că este totuşi posibilă suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat, şi că numărul și competența cadrelor didactice este suficient de mare pentru a pregăti un număr mai mare de rezidenţi.
Pe lângă aceste lucruri, se mai ştie că anul trecut au plecat să muncească în străinătate peste 1000 de medici , iar în acest an au fost deja înregistrate un număr similar de cereri din partea medicilor din ţară, în vederea eliberării actelor pentru a putea profesa în străinătate, în condiţiile în care în România numărul de medici la mia de locuitori este mai puţin de jumătate faţă de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Iar nu în ultimul rând, Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. V. Astărăstoaie, a recunoscut lipsa acută de medici din sistemul sanitar român, dând exemplul anesteziștilor al căror necesar este acoperit doar în proporție de 27%.
Ținând cont de toate aceste argumente, solicităm Ministerului Sănătății Publice suplimentarea cu cel puţin 1000 a numărului de locuri scoase la concurs pentru examenul de rezidențiat din 9 noiembrie 2008.

3. În cazul în care suplimentarea nu este posibilă, dorim ca numărul de locuri pe post să fie încadrate ca şi locuri fără obligativitate, lăsând la latitudinea concurenţilor posibilitatea de a încheia facultativ un contract cu un anumit spital pentru asigurarea unui loc de muncă sigur. Nu suntem de acord să fim condiţionaţi în alegerea unui loc de muncă, deoarece aceasta constituie o măsură fără precedent şi inacceptabilă în Uniunea Europeană.
4. Solicităm suplimentarea sau redistribuirea locurilor:
- în Centrul Medical Cluj la următoarele specialităţi: psihiatrie, alergologie, hematologie, gastroenterologie, sănătate publică şi management, menţionăm că sunt 0 locuri;
- în Centrul Medical Iaşi, la anestezie-terapie intensivă, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, pneumologie, menţionăm că sunt 0 locuri.

5. Suplimentarea numărului locurilor în specialitatea medicină de familie pentru concurenţii care promovează examenul de rezidenţiat şi nu se încadrează în numărul locurilor şi posturilor disponibile.

6. Reprogramarea examenului de rezidenţiat după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Propunem datele de 7 sau 14 decembrie 2008.
Motivăm această cerinţă prin faptul că:
- oferă timp necesar pentru consultarea universităţilor asupra numărului real de rezidenţi care pot fi pregătiţi, şi a Colegiului Medicilor din România cu privire la numărul estimativ de medici necesar în România în următorii 5 ani, aşa cum se procedează în alte ţări din Uniunea Europeană.
- în acest an, intervalul de timp alocat pregătirii pentru examenul de rezidenţiat a fost mai scurt decât în ultimii ani.
- acest examen are o importanţă capitală în hotărârea viitorului nostru ca medici, iar comunicarea cu doar 35 de zile înaintea examenului de Rezidenţiat a numărului foarte redus de locuri şi posturi ne-a influenţat negativ procesul de învăţare.













Anexa nr. 2

Cerinţele studenţilor pentru examenul de rezidenţiat:

1. Publicarea în timp util a bibliografiei, precum şi a numărului de locuri scoase la concurs pentru fiecare specialitate din fiecare centru universitar în parte.
Solicităm publicarea acestor informaţii cu minimum 8 luni înainte de data stabilită a examenului.
Considerăm acest termen ca fiind unul absolut necesar pentru acomodarea cu sursele bibliografice recomandate, precum şi pentru o orientare în cunoştinţă de cauză a absolvenţilor către o anumită specialitate şi un anumit centru universitar.

2. Menţinerea pentru examenul de rezidenţiat 2009 a aceleiaşi bibliografii ca şi pentru examenul de rezidenţiat 2008 (aşa cum s-a stabilit în data de 30 mai a.c., la întâlnirea de la Bucureşti la care au participat Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din ţară, reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, precum şi un reprezentant a studenţilor medicinişti, în persoana Preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România-FASMR), şi modificarea acesteia începând cu examenul din 2010, odată cu redactarea compendiului special adresat pregătirii examenului de rezidenţiat, întocmit de autori români şi conţinând date la zi din domeniul medical.

3. Separarea, la nivel formal, a locurilor de rezidenţiat pe post faţă de locurile de rezidenţiat pe loc, chiar dacă cele două examene se desfăşoară concomitent. Solicităm acest lucru întrucât numărul de locuri alocat rezidenţiatului pe loc în urma examenului din 2008 este drastic redus faţă de ceilalţi ani, şi considerăm că această măsură aduce un plus de transparenţă asupra repartizării locurilor.

4. Solicitarea şi luarea în considerare a situaţiilor furnizate de Universităţile de Medicină din ţară cu privire la capacitatea fiecărui centru în parte de a şcolariza rezidenţi, atunci când se elaborează numărul de locuri scoase la concurs la nivel naţional.
Pe viitor, dorim efectuarea unor studii prospective pe termen lung, pentru o estimare precisă a necesarului de medici. Dorim ca ajustările care vor fi făcute să implice exclusiv numărul de locuri la admiterea în facultăţile de medicină. O asemenea politică este actualmente aplicată în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană, şi asigură operativitate şi eficienţă sporită în ceea ce priveşte costurile de şcolarizare.


















Anexa nr.3

Revendicările rezidenţilor:

Condiţii de muncă corespunzătoare activităţii medicale prestate:
• Implementarea unui nou sistem performant de management al datelor medicale, conceput pentru a uşura munca rezidenţilor, care să înlocuiască actualul sistem învechit;
• Suport logistic adecvat (calculatoare, imprimante şi alte echipamente IT) pentru o mai bună gestionare a datelor medicale, şi centralizare prin internet;
• Un nou statut al rezidentului şi o nouă curiculă de pregătire, adaptată medicinei moderne şi progresului necontenit al ştiinţelor medicale;
• Organizarea unui sistem eficient de specializare şi schimb de experienţă în cadrul rezidenţiatului, comparabil cu cel din Uniunea Europeană
• O nouă bibliografie a examenului de specialitate, susţinut după rezidenţiat, actuala bibliografie fiind depăşită.
Acordarea sporurilor de periculozitate în concordanţă cu mediul de lucru şi riscurile legate de specialitatea aleasă:
• Multe specialităţi medicale, care nu beneficiază de sporuri de periculozitate, presupun desfăşurarea activităţii în medii cu un înalt risc epidemiologic, situaţie în care mulţi rezidenţi vin în contact direct cu pacienţi care suferă de afecţiuni acute şi cronice cu potenţial contagios, în unele cazuri incurabile sau vindecabile cu sechele (de ex. HIV, hepatita virală C);
• De aceea, considerăm oportună reevaluarea specialităţitor care vor beneficia de sporuri de periculozitate.
Salariu de încadrare decent, corespunzător perioadei de studii;
• Dorim un salariu decent, care să ne poată asigura subzistenţa, accesul la literatura de specialitate, şi să descurajeze mita; considerăm că este sub demnitatea noastră să apelăm în continuare la sprijin permanent din partea familiilor noastre.
Salariul minim net 1800 RON;
Servicii medicale gratuite pentru medici şi rudele lor de gradul 1;
Plata orelor suplimentare efectuate în timpul specializării, în funcţie de numărul acestora
• Medicul rezident este deseori nevoit să stea în clinică cu mult peste orele de program, aceste ore suplimentare nefiind contorizate sau plătite
• Solicităm un sistem eficient de pontaj şi plata orelor suplimentare
Zi liberă după fiecare gardă, plata gărzilor efectuate suplimentar faţă de cele obligatorii
Decontarea chiriilor (acolo unde este aplicabil) şi a transportului public în interes de serviciu.



User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby b3 » Sun Apr 05, 2009 1:17 am

razvan.f wrote:Oricum vad ca erai foarte determinat sa faci ceva si poate determinarea aceasta te facea sa fii prea bagat in problema si sa nu vezi the big picture. Cateodata este bine sa te dai un pas inapoi si sa privesti tot tabloul nu doar detaliile. Cam asta incercam noi sa iti spunem atunci dar tu erai prea inversunat ca sa vezi asta.


Si eu i-am facut niste sugestii atunci asa ca sunt partial de acord cu tine. Problema este ca atunci cand faci ce a facut holliday cred ca ceea ce te aduce aici este exasperarea ca nimeni nu face nimic si te decizi, impulsiv, sa faci tu si faci, fara sa gandesti prea mult. El a facut petita aia rapid, a vazut ca unii oameni il sustin 100%, dar, evident, au fost si unii care au comentat constructiv si unii care au zis "oricum nu se face nimic". Cred ca e foarte usor sa bagi ultimele 2 categorii in aceeasi oala si sa nu mai asculti, ca sa nu-ti ia avantul. Dar m-am uitat pe topicurile de atunci (via posturile tale :) ) si am vazut ca la propunerile lui Im de imbunatatire a cerintelor la negocieri, holliday a multumit si a zis ca le ia in considerare. ;)

Pentru posteritate (si cine are foooooooooarte mult timp liber sa citeasca forumul :D ), topicurile pe care s-a discutat inflacarat in timpul protestului :)

inceputul - petitia: viewtopic.php?f=31&t=7231
intre timp: viewtopic.php?f=3&t=7306
dupa primele negocieri si pana la sfarsit: viewtopic.php?f=31&t=7325
alte discutii, de principiu: viewtopic.php?f=31&t=7354
dupa razboi, se trezeste si bucurestiul sa protesteze, vrea mai mult: viewtopic.php?f=31&t=7400

M-am uitat mai atent doar la primul topic si am observat ca primele comentarii la petitie au fost ca nu o sa iasa nimic, ca din petitii penibile online nu iese nimic, ca nu au nici o valoare. Eu zic ca au totusi o valoare, iti arata ca te mai sustin si altii, te motiveaza si te ajuta sa gasesti si pe altii care gandesc ca tine si vor sa "faca ceva" dar se cred singuri. Important e mai departe ce zice Im pe unul din topicuri - leadershipul. Si, as mai adauga eu, sa fie o echipa de lideri, nu unul singur. Din mai multe motive: energia necesara, e foarte obositor de unul singur, este mai greu de atacat si distrus o echipa plus ca se imbarbateaza intre ei si, nu in ultimul rand, o echipa e mai greu de corupt.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby swiss » Mon Apr 06, 2009 11:34 am

[edit]

NU am zis niciodata ca-mi revine numai mie meritul de a fi facut cateva sute de rezidenti fericiti.
Am fost o echipa care am facut protestele, o alta echipa care am fost la negocieri.
NU am fost singur.
Intrebati-va inainte sa scrieti pe topicul asta, daca ati facut ceva si daca aveti dreptul sa spuneti ceva.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Apr 06, 2009 11:50 am

Partea interesanta e ca locurile nu s-au suplimentat din cauza petitiei online, ci pentru ca s-au enervat rectorii diferitelor UMF-uri ca au locuri prea putine si au facut scandal (au buget proportional cu numarul de rezidenti). E drept ca s-au folosit si de protestul absolventior (cel real life de la Cluj) ca sa faca niste scheme de marketing pe sticla. Insa culisele protestatarilor si culisele rectorilor au fost doua universuri paralele.



razvan.f wrote:Oricum vad ca erai foarte determinat sa faci ceva si poate determinarea aceasta te facea sa fii prea bagat in problema si sa nu vezi the big picture. Cateodata este bine sa te dai un pas inapoi si sa privesti tot tabloul nu doar detaliile. Cam asta incercam noi sa iti spunem atunci dar tu erai prea inversunat ca sa vezi asta.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re:

Postby swiss » Mon Apr 06, 2009 11:58 am

Im wrote:Partea interesanta e ca locurile nu s-au suplimentat din cauza petitiei online, ci pentru ca s-au enervat rectorii diferitelor UMF-uri ca au locuri prea putine si au facut scandal (au buget proportional cu numarul de rezidenti). E drept ca s-au folosit si de protestul absolventior (cel real life de la Cluj) ca sa faca niste scheme de marketing pe sticla. Insa culisele protestatarilor si culisele rectorilor au fost doua universuri paralele.

Eu am zis doar ca petitia online ne-a unit si ne-a motivat sa facem protestele si demersurile mai departe.
Am spus ca in primul post din topicul asta ca totul e politic, dar ai dreptate in mare parte, Im, ca doar de aia rezidentii nu au mai rezolvat nimic, dupa nebunia de atunci...in afara de cateva procente la sporurile de periculozitate...


Uitati aici comentariul care m-a impresionat cel mai mult in toata harmalaia de atunci:

"sunt medic primar si o spun cu toata responsabilitatea: fara rezidentii pe care-i am nu m-as putea decurca nici cu jumate volumul de munca pe care o am in spital. nu as avea timp fizic sa consult fiecare pacient si sa completez zeci de fise pe zi. fereasca dumnezeu sa vina ziua cand rezidentii vor intra in greva. s-ar bloca spitalele si sistemul medical va intra in colaps, pentr ca ei sunt adevaratele "furnicute" care fac munca intr-un spital. cu cat mai multe locuri la rezidentiat, cu atat mai bine pentru sistemul medical."

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby swiss » Mon Apr 06, 2009 4:09 pm

Tocmai de aia o sa ma retrag incet ca vad ca nu e nimeni interesat decat sa atace. (exceptie, bineinteles Im, care se vede ca are o varsta, ca e mai intelept ca altii.
Vad ca incep off topicurile.

Eu am facut topicul asta, nu ca sa ma laud cu ce am realizat sau nu la vremea respectiva, ci sa vada colegii mai mici ca se poate, dar cu mult munca si mult timp pierdut.
Un singur lucru sa stiti ca un protest, nu se realizeaza de unul singur, ca atunci pare "greva foamei".

Nu vreau sa fiu apreciat de voi, pentru ca nu imi pasa parerea voastra. (aici ma refer la cei care posteaza off topic).

Vorba lui b3 "decat sa ma aplaude o mie de prosti, mai bine un singur om, destept".

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un protest

Postby b3 » Tue Apr 07, 2009 12:47 am

Ati facut praf topicul, felicitari...

Cu permisiunea lui holliday, am editat paranteza in care nominaliza userii care l-au suparat, ca sa nu mai existe motiv de drept la replica si cearta. Fara permisiunea celorlalti :) o sa scot posturile off-topic de aici. Sper ca holliday sa se intoarca daca mai vrea cineva sa-l intrebe ceva, fara cearta.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby holliday » Mon Oct 10, 2011 8:43 pm

va las sa va ganditi:

'Dr. Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere "Dr. Ioan Cantacuzino" protesteaza vizavi de decizia guvernului de a nu debloca posturile vacante din sistemul sanitar.

"Dorim sa va atragem atentia, insa, asupra majoritatii alegatorilor dumneavoastra. Acestia nu au nici cum sa plece sa se trateze in strainatate si n-au acces nici la firul scurt la care raspund directiile spitalelor. Acesti pacienti sosesc la camerele de garda fara avertisment, asa cum este normal, de altfel, unde intalnesc echipe incomplete de medici si unde sunt investigati, de cele mai multe ori, cu echipamente care nu respecta standardele elementare ale anului 2011", se arata in protestul trimis presei.

Potrivit acestuia, medicina se practica numai cu medici si in aceste conditii, decizia de a NU debloca posturile din sistemul sanitar nu este altceva decat o invitatie adresata tuturor categoriilor de medici de a parasi tara.

"Mentionam ca, prin atitudinea dumneavoastra nu numai ca privati pacientii romani de investigatiile si tratamentele necesare in tara lor, dar, totodata, nu faceti altceva decat sa risipiti investitiile prin care Universitatile si Facultatile noastre de Medicina au „produs” personal medical cu inalta calificare. in context, beneficiarii acestor investitii sunt spitalele occidentale, la care tot mai multi romani fac apel, dar banuim ca nu aceasta a fost politica de sanatate pe care ati avut-o in vedere cand ati luat hotararea nefasta de a bloca posturile din sistemul sanitar", mai scrie dr. Florin Chirculescu.' (PaginaMedicala)


...Dr. Florin Chirculescu: "Protestul medicilor romani, greva prin emigrare!"

http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Florin-Chirculescu_-_Protestul-medicilor-romani_-greva-prin-emigrare__14311/

User avatar
începătorul
elder
elder
Posts: 640
Joined: Wed Jan 05, 2011 10:16 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby începătorul » Sun Oct 16, 2011 3:16 pm

Respect pentru swiss că a încercat să schimbe ceva. Un mare plus pentru ardelenii adevăraţi de la Cluj.
Contemplarea propriei tale inimi este un fapt profund emoţionant şi tulburător. Contemplarea propriului tău suflet este o perpetuă, dureroasă tulburare.

Nichita Stănescu, Fiziologia poeziei

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby holliday » Fri Dec 09, 2011 11:31 pm

începătorul wrote:Respect pentru swiss că a încercat să schimbe ceva. Un mare plus pentru ardelenii adevăraţi de la Cluj.

Incepatorule, nu am schimbat mare lucru, dar cum zici, macar am incercat.

User avatar
Festina
elder
elder
Posts: 1757
Joined: Wed Oct 19, 2011 8:19 am

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby Festina » Sat Jul 27, 2013 3:01 pm

Foarte tare vmc si holliday !
Im wrote:Deci un studiu statistic improvizat de mine spune ca un candidat la (orice) va fi cu atât mai agitat si pretentios si penibil cu goana dupa criterii cu cât e mai de slaba calitate.

PS: Alergic la cadre didactice din UMF !

User avatar
xmax
elder
elder
Posts: 817
Joined: Fri Aug 16, 2013 11:51 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby xmax » Thu Oct 10, 2013 11:50 pm

începătorul wrote:Respect pentru swiss că a încercat să schimbe ceva. Un mare plus pentru ardelenii adevăraţi de la Cluj.

hehe, ce ma peria asta micu' pe vremuri pana sa devina moderator.
acum s-a realizat :)

au trecut 5 ani de atunci, multa apa a trecut pe Dunare. totusi, n-a mai facut nimeni vreo furtuna intr'un pahar de apa de atunci.
pacat ca va multumiti cu atat.

dupa atata amar de vreme sper ca ati inteles ca singurul protest valabil e plecarea din tara cum spunea si profu' chirculescu. (pana si k a inteles, mai greu, dar a inteles)
plecati cat inca se mai poate.
Last edited by xmax on Thu Oct 10, 2013 11:53 pm, edited 1 time in total.


'Life is a deadly sexually transmitted disease' -W.Allen

User avatar
Calico
addicted
addicted
Posts: 42413
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Merita sa faci medicina in Romania? Cum sa faci un prote

Postby Calico » Thu Oct 10, 2013 11:53 pm

plecati pana nu-si dau astia seama din ce tara e holliday


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests