Reprezentantii studentilor, organizatii si rolul lor

care ne mananca zilele
User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Reprezentantii studentilor, organizatii si rolul lor

Postby Wizzy » Wed Dec 17, 2003 12:54 am

Pentru inceput as dori sa aflu mai multe despre sefii de serie.
Din cate am observat nu este intotdeauna tocmai placut sa fii sef de serie. Nu poti sa-ti impaci totdeauna colegii, tot timpul in preajma examenelor se isca discutii (si mai ales dupa :shock: ). Plus alergatura secretariat, decanat, catedre etc.

Din ce-am observat eu la mine in serie seful are rolul de a media intre studenti si secretariat, catedre, profesori, de a stabili data examenelor si rolul (mai putin oficial presupun) de a duce ploconul atunci cand "se stie ca aici e bine sa ducem".

Dar care mai sunt si celelalte roluri, eventual si avantaje, poate mai putin oficiale si cunoscute (cel putin de catre mine)? Caci altfel cine ar mai dori sa fie sef de serie?

Alta intrebare: am citit in CARTA UMF "Carol Davila" ca din senat fac parte si 16 studenti (12 de la medicina) ceea ce mi se pare normal si foarte bine. Dar cum sunt alesi acestia? Pe ce criterii si de catre cine? Cum putem sti ce activitate au ei acolo si cum ne reprezinta?

User avatar
seb
senior
senior
Posts: 128
Joined: Fri Jul 11, 2003 1:56 am
Location: Virginia
Contact:

Postby seb » Sat May 08, 2004 3:57 pm

Salut,
Scuze pentru raspunsul tardiv in primul rand!

O sa incerc sa "povestesc" eu cat stiu despre sefia de serie si despre organizatii studentesti.

Eu de exemplu in anul I cand mi-au propus niste colegi sa fiu sef de serie nu stiam cu ce se mananca asta si credeam ca ar fi ceva cam cum era in liceu unde cand se spargea un geam, era galagie prea mare in clasa, era ridicat seful de clasa si balacarit. Am acceptat si m-am implicat cu speranta ca aici va fi diferit. Si este diferit pentru ca nu mai suntem "copii" si deja invatam sa ne reprezentam unii pe alti si sa ne vrem reprezentati iar parerea noastra (teoretic) conteaza mult mai mult decat eram obisnuiti inainte de facultate.

Avantaje/dezavantaje nu sunt in stransa legatura doar cu "functia" propriuzisa ci cred eu mai ales cu persoana care "ajunge" (personalitate, caracter, inteligenta, chiar daca primele doua se cam formeaza la varsta acestei sefii de serie totusi au o amprenta puternica).
Astfel de exemplu eu dupa aproape 6 ani de sefie de serie am descoperit ca poti sa inveti cum sa lucrezi nu doar pentru interesul tau ci si pentru al celorlalti colegi, cum sa colaborezi cu ei.. O sa zici "pai bine dar astea nu sunt avantaje!" si asa este pana in momentul in care incepi sa fi considerat un reprezentant al colegilor si cand de fapt incepi sa capeti o structura (sau sa o modelezi) care seamana cu cea a unui lider. Asta ar fi un avantaj, acela de a te scoli sa fi un lider in viata, in societate sau pe unde te vei invarti si asta mult mai bine decat in cele mai multe scoli specializate. Si putem discuta peste 20 de ani daca a meritat sau nu.
Tot din punctul meu de vedere, ca dezavantaje ar fi in primul rand timpul "pierdut", bataia de cap inerenta, oalele sparte in cap, virarea de la partea profesionala pe care poti avea tendinta sa o faci tocmai pentru ca daca te implici prea mult te poate acapara.

Pentru mine s-a adaugat imediat partea a doua a intrebarilor tale, adica organizatiile studentesti. Eu m-am dus tintit (nu se stie de ce) la SSM inca din prima saptamana. Din nou aceleasi dezavantaje pentru cei implicati (mai ales vizavi de "timpul pierdut") dar avantaje un pic "exacerbate" de data asta in sensul ca ai ocazia sa cunosti mai multa lume, sa inveti si de la altii, sa-ti faci relatii, si chiar sa gasesti activitati care sa-ti placa si care nu se pot face de unul singur. De exemplu eu am descoperit (intamplator) stagiile in strainatate pentru ca am fost rugat sa am grija de niste spanioli care venise-ra pentru un stagiu de o luna la Bucuresti. Din acel moment am ramas "agatat" si de fapt m-am implicat tot mai mult si am avut acces la organizatia nationala respectiv cea internationala a studentilor medicinisti (FASMR: http://www.ifmsa.ro si IFMSA: http://www.ifmsa.org) pentru ca de fapt participarea la intalnirile acestora facea parte din atributiile mele obligatorii, eu devenind responsabil pentru aceste schimburi intai la nivel local si apoi national. Deci in plan personal s-au "exacerbat" si mai mult avantajele pomenite mai sus.

Tot personal, si nu de pomenit ultimul pe lista "avantajelor", este faptul ca poti sa ajungi direct sa vezi cum "parerea ta conteaza", asta bineinteles daca nu ai un rector asa cum am avut noi.
Am fost ales reprezentant al studentilor si pe aceasta linie de Consiliu a Facultatii, Senat al Universitatii si Birou de Senat si o sa-ti detaliez si cum se face asta. Ideea e ca am incercat de cateva ori sa propunem "schimbari" sa comentam la altele dar se incerca sa se dea senzatia ca "s-a notat" dar de fapt nu numai ca nu se nota nicaieri dar nimanui nu-i mai pasa de ce vrem noi. Acum de cand cu alegerile am inceput sa "strigam" mult mai tare pentru ca ce am vazut a fost flagrant si pentru ca s-a creeat o conjunctura prin care am fost bagati in seama de presa in primul rand.

N-am vorbit deloc de avantajele celorlalti, cei reprezentati, si de dezavantajele lor bineinteles. Si pentru ca deja mi-e frica de faptul ca v-am plictisit dar mai ales pentru ca ei ar trebui sa aiba o parere obiectiva ii las pe "ei" sa povesteasca.

In privinta alegerilor la studenti noi neavand o carta valabila ele s-au facut mai ales dupa o metodolgie scoasa o data la 4 ani, fara a fi consultat nimeni la redactarea ei, de catre minunata conducere avuta. Metodologia avea insa tot timpul si lacune si chiar prevederi contrare legii. Concret si simplificat, sefii de serie din fiecare an se votau intre ei ca sa se determine cine intra in consiliu, apoi toti sefii de serie din consiliu se voteaza intre ei pentru a vedea cine intra in senat, iar cei din senat (unde sunt si membri de la stoma si farma) voteaza reprezentantii in Biroul de Senat.

Mai sunt multe de povestit pe tema asta dar o sa incerc sa "stau prin preajma" pentru a da mai multe detalii daca e cazul.

Cu bine,

Seb
http://www.americas400thanniversary.com/ Nici n-au trecut 400 de ani si hop si eu.. :D

"Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts."

docktorelul
junior
junior
Posts: 33
Joined: Tue Mar 23, 2004 12:38 am

am o intr!!!

Postby docktorelul » Thu May 20, 2004 8:23 pm

deci victor ciofoaia este in ssmb, deci seful lui este sebi zavoian.dar ssmb este afiliata FASMR unde sef este victor, deci este si seful lui seb!!!ce bine...pana la urma care e sef mai sef?

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri May 21, 2004 5:54 am

Nu e chiar greu de inteles, daca pornesti de la definitie - SSM este o organizatie non-guvernamentala tip asociatie, cu membrii persoane fizice, studenti. FASMR este o organizatie non-guvernamentala tip federatie, cu membrii persoane jurdice, tip asociatii. Fiecare are alt obiect - SSM (sau SSMB) este activa mai ales local, pe cand FASMR e activa de la nivel national in sus - in principal, desi poate lua si pozitii local - de pilda discriminarea pe criterii etnice la categoriile de locuri pentru admiterea in medicina la Tg.Mures - memoriu catre Nastase depus in primavara. SSM discuta cu UMF - iar FASMR discuta in principal cu structuri nationale si internationale. UMF de pilda nu prea ar fi interesata de o parere a celorlalte SSMuri din tara (OSM, ASM sau cum se numesc, organizatii membre FASMR) - dar MEC sau CMR prefera de pilda sa discute cu FASMR cand e vorba de medicina, mai curand decat doar cu SSMB. MS de pilda nu prea e incantat de discutii cu organizatii studentesti, fie ele locale - sau nationale.

De multe ori exista conflicte intre conducerile organizatiilor locale si cele ale conducerii federatiei, dar in mare obiectul FASMR este 1. sindicalisme nationale profesionale (mai curand decat sociale, acolo exista USR/ANOSR) - rezidentiat, licenta, stagiatura, drept de libera practica - o pozitie comuna nationala, cand se poate; 2. afiliere internationala la IFMSA si alte stucturi. De pilda IFMSA e o federatie formata din federatii nationale(!), si are ca obiect discutia cu OMS, UNESCO, UNICEF, WHO etc.

Sunt mai multe layere de organizare, reprezentativitate - scopuri si metode de lucru - si fiecare cu nivelele lor de organizare - dependente si independente fiecare in diverse grade de cele superioare si de cele inferioare.

Asta in mare e teoria - uita-te la om pentru a aprecia potrivirea lui in locul in care se afla, si uita-te la loc ca sa vezi cam ce si cum se face si se poate face din pozitia in care e - etc etc.


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests