Ierarhia in facultate

care ne mananca zilele
User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Ierarhia in facultate

Postby Phat Skidz » Tue Dec 09, 2003 2:02 pm

Ar putea si pe noi sa ne lamureasca cineva ce sunt si cu ce se ocupa mai exact toate structurile astea ale facultatii/universitatii? Eu am ajuns in anul 6 si tot n-am prea inteles. Macar mai tinerii nostri colegi sa profite.
Ce e ala 'consiliu', 'senat', 'decanat', 'rectorat', ce face fiecare? Mai ales primele doua ma baga in ceata. In care anume au studentii reprezentanti? De ce, in general, accesul studentilor la sedintele acestor comitete si comitii e strict restrictionat, chiar daca ar fi doar informativ, fara drept de luare de cuvant? Si cum am putea totusi sa aflam ce se petrece in sedintele acestor franc-masonerii, ca doar se presupune ca studentul e figura centrala si scopul oricarei universitati? Cine ii reprezinta pana la urma pe studenti, cum naiba sunt persoanele astea alese, ca mie nimeni nu mi-a cerut niciodata parerea, cum le putem contacta daca avem ceva de spus? Nu vorbesc despre sindicatele studentesti, ci despre conducerea facultatii.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

sinfulu'
senior
senior
Posts: 120
Joined: Thu Sep 25, 2003 10:11 am

Postby sinfulu' » Sat Feb 21, 2004 2:31 pm

du-te si cere Carta UMF Carol Davila Bucuresti; te va lamuri in toate privintele. Succes! :lol:

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat Feb 21, 2004 6:36 pm

check this out si revin cu detalii: http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t=530

as premia intrebarea asta ca fiind cel mai sindicalista de pe forum :)

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Sun Feb 22, 2004 6:21 pm

Si eu am avut aceeasi nedumerire si am ramas cu ea.. Am avut si o propunere la care nu mi s-a raspuns: sa se puna pe siteul facultatii hotaririle de Senat, Consiliu etc. ca sa stim si noi ce se intimpla in facultate.. ca aici: http://www.umfcluj.ro/noutati/Hotarari/Cuprins.htm

de pe acelasi site:
ADMITERE 2004

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” a hotărât modificarea metodologiei concursului de admitere 2004 astfel:

·La Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară candidaţii vor susţine proba de concurs LA ALEGERE, din BIOLOGIE sau CHIMIE ORGANICĂ.

·La Facultatea de Farmacie candidaţii vor susţine proba de concurs din BOTANICĂ şi, LA ALEGERE, din CHIMIE ORGANICĂ sau CHIMIE ANORGANICĂ.

Programa actualizată pentru Admiterea 2004 şi Testele de Admitere se pot achiziţiona contra cost la Poartă (str Emil Isaac).


:) miine-poimiine se va intra pe dosare oare ?
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sun Feb 22, 2004 8:05 pm

sunt atatea de spus despre "autonomia" din UMF - ca ar trebui zeci de KB scrisi; eu am inceput sa am o impresie dupa aproape 2 ani de zile prin ssm, consiliu, senat, birou de senat - si nici acum nu pot sa spun ca imi sunt toate lucrurile clare.

Esenta in mare e asa:
- UMF Bucuresti functioneaza acum fara carta universitara, sau regulament de functionare al umf. MECT stia asta tot timpul, prof. Eremia a si dat UMF in judecata (si pe senatul UMF pentru ca a candidat rectorul la al treilea mandat) - si a pierdut procesul. Intrucat "autoritatea de lucru judecat" echivaleaza cu autoritatea legii - asta inseamna ca dpv legal nu e nici o problema ca umf bucuresti sa functioneze fara carta, fara regulament, rectorul nu e la al treilea mandat etc.
- senatul UMF a ramas dpv legal factorul suprem de conducere al umf, in materie de orice problema. Insa cum nu se poate lucra la nivel de senat orice mizilic, exista tot felul de comisii si functii administrative care cam fac toata treaba, iar uneori ajung in senat detalii despre activitatea acestora. Iar senatul iar nu prea se baga direct in probleme, ci mai curand aproba rapoartele comisilor, si eventual mai cere ceva in plus. Cumva ca in parlament. In senat regula este - cel care conduce/prezideaza sedinta - propune sub formualarea aproape unica "cineva impotriva, se abtine cineva - va rugam sa consemnati unanimitatea". Uneori se mai ridica cineva, sa mai zice ceva - despre cate ceva - dar in mare - replica anterioara aproape invariabil inchide cam orice discutie.
- consiliul facultatii se numeste din punct de vedere al profesorilor consiliu profesoral, desi formal ar trebui sa aiba 25% studenti -semn a cat de mult conteaza studentii. Consiliul si el este o structura absolut democratica, pe model similar senatului :)

Anuntarea senatelor se face pe criterii foarte neorganizate. De regula are loc cel putin o intrunire a senatului pe luna, dar exista sedinte de senat care au loc fara ca studentii sa afle despre ele: asa a fost cazul - inaintasii din ssm povestesc- faimoasa afacere de care a vuit Catavencu Curitiba. Si saptamana asta am auzit ca ar fi avut loc (in vacanta, joi dupa masa/vineri!) un consiliu de care prea multi nu au aflat nimic - cu siguranta nici un student- si care ar fi rezolvat o contestatie legata de niste concursuri de profi/conferentiari in care se face departajarea la cateva zecimi etc.

In general - procesele verbale ale seditnelor de senat si ale consililor ar trebui sa fie publice. Ca ssm, consiliu, senat - s-au depus de-a lungul timpului o gramada de cereri legate de inaintarea acestor documente publice. Desi legea specifica un termen legal de raspuns de 30 de zile, UMF nu a facut asta pana acum nici cu chestiile aparent foarte grave - de pilda cand am cerut acum cateva saptamani (o luna si ceva) procesul verbal de la sedinta de senat in care s-a discutat reglumentul de alegeri. Pasul urmatoar ar fi o presiune extraordinara exercitata prin justitie, media, proteste de strada -dar asta cer toate timp pentru organizare, lobby, promovare- si in general timpul e o chestie care lipseste la medicina, si pe care in general se mizeaza. Sistemul birocratic al oricarei institutii de stat e la limita functionalitatii.

Formal - studentii: in general sunt mai multe linii de reprezentativitate: 25% studenti in senat, 25% studenti in consiliu, organizatii studentesti, forme de organizare adhoc. Traditional cele mai constante sunt organizatiile studentesti deoarece asociaza cumva reprezentativitatea cu fapta, si oamenii din ele au cat de cat o legatura cu inaintasii lor - si au o "anumita forma de memorie". De obicei se suprapun peste cei din senat si consiliu, pentru ca cel mai usor au acces la know-howul inaintasilor legate de birocratie. SSMul pe vremuri se suprapunea complet consiliului si senatului, ulterior profi au folosit Liga ca sa scindeze reprezentativitatea in consiliu - si cand se dadea in ssm, se dadea in consiliu, si reciproc. Long stories, extraordinar de savuroase daca le privesti dinauntru si cunosti oamenii implicati - din exterior nu cred ca se pot intelege treburile iar loc pentru aberatii cu sau fara baza- garla.

in mare forma reala de reprezentativitate in umf se cam opreste la nivelul sefilor de serie, care sunt prea putin reprezentativi pentru membrii lor, sau mai bine zis prea putin membrii lor sunt prea putin interesati sa ii faca real reprezentativi. Sunt o gramada de tipuri de sefi de serie - despre asta se pot spune foarte multe :D - dar dintre ei se aleg (ei intre ei) membrii in consiliu, iar dintre membrii in consiliu se aleg membrii in senat. seful tau de serie ar trebui sa stie cine e in consiliu/senat - si daca este acolo ar putea sa spuna si mai multe. dar de obicei [..]

Studentii din consiliul "profesoral" si din studentii senatori au drept de vor in consiliu, respectiv senat. Dar cum lucrurile se fac in comisii, administrativ - aproape intotdeauna nu exista acolo reprezentanti ai studentilor, practic studentii sunt exclusi de la luarea reala a decizilor. In general - comisiile sunt capabile sa lucreze independent de senat, iar cand o problema ajunge in senat e in general prea tarziu sa se faca ceva: sunt contracte semnate etc.


In general - o semnatura pentru o idee noua se obtine dupa 3 luni de lobby pe langa senat/consiliu - si aproape de 2/3 ori pe saptamana discutii cu diversi membrii din administrativ sa nu cumva sa faca hartiile aiurea(din experienta mea cu reteaua), iar o idee care se contesta, in functie de gravitate - se poate contesta la infinit sau pana cand nu mai exista real problema. In general o idee prezentata nu se intelege, nu se asculta - trebuie reluata, reanalizata, timp de "prezentare" putin, birocratia in umf e impresionanta, similara ca peste tot.

Protestele de masa si de imagine (declaratii de presa, etc) - impreuna cu un lobby pe masura - accelereaza de obicei treaba, pana la a le face functionale.


inca cateva definitii:
- rectorat = sediul UMF din Dionisie Lupu, acolo se fac cele mai de impact proteste :) care implica medicina, stoma, farma in general. acolo sunt cam toate birourile administrative ale umf - financiar contabil, social (burse/abomanente/camine/cantine - I bet you don't know ca avem cantina la medicina - in splai 28), juridic, informatica, biroul directorul general administrativ, aprovizionare, registratura(!), personal, resurse umane, secretariatul umf, marketing (ultima arma secreta a umf :lol: ) etc
- decanat: cateva birouri langa biblioteca anilor mari, biroul decanului, secretariatul facultatii de medicina. Mai exista si alte decanate, ale facultatilor de stoma si farma, cu sediile lor - farma langa ambasada us, stoma pe langa piata kogalniceanu parca.

vlad wrote:De ce, in general, accesul studentilor la sedintele acestor comitete si comitii e strict restrictionat, chiar daca ar fi doar informativ, fara drept de luare de cuvant? Si cum am putea totusi sa aflam ce se petrece in sedintele acestor franc-masonerii, ca doar se presupune ca studentul e figura centrala si scopul oricarei universitati?


cu aflatul e foarte greu daca nu esti acolo, e bine sa vorbesti cu niste participanti care au avut urechi, un proces verbal de la o sedinta de consiliu/senat eu nu am vazut de cand ma stiu - desi am tot cerut. At my best am obtinut "extrase din sendinta de senat/consiliu". hotararile de care trebuie sa se afle se pot afla prin executantii lor din administrativ - in general secretarele, care pun afise, spun sefilor de serie etc. Cam asta e avantajul de a fi membru in consiliu/senat, afli pe masura ce se ia decizia - dar in general sunt multe probleme care sunt neutre, prea putine sunt interesante - si cea mai mare parte sunt practic "ascunse" de activitatea unei comisii care inainteaza un raport criptic, care poate nici nu se citeste complet in sedinta. De pilda UMF Bucuresti anul asta iar a "cam" depasit termenele de la minister prin care se pregateste/anunta admiterea (apropos de mesajul anterior), dar a scapat cu bine - s-a facut o comisie unde se vor discuta toate, studentii nu sunt inclusi (nici nu stiu cine ar fi interesat de asta) - si ea probabil va mai prezenta un raport dupa admitere. In caz de ceva "hot" - va face o propunere in senat, care in general se va vota dupa principiul "cineva impotriva, se abtine cineva - va rugam consemntati unanimitatea".

la sedintele ordinare - adica la acelea de care afla studentii - accesul nu e deloc restrictionat; aproape intotdeauna sunt mai putini studenti decat trebuie (adica reprezentatii lipsesc de la sedinte, iar cativa studenti pot oricand sa "ii inlocuiasca" pasiv). pot participa studentii, intr-o proportie care sa ramana cam totusi in jur de 25% - in general fara nici o problema, mai ales daca nu interfera cu "se abtine cineva, cineva impotriva - va rugam consemnati unanimitatea". Daca vor sa o faca - e bine sa o faca prin/cu ajutorul reprezentatilor, si cu lobby anterior, cu hartii trecute prin registratura si documentate -altfel efectul e nul, ba chiar negativ - caci a doua oara cand s-ar aduce aceeasi motiune in discutie - ar fi foarte usor de respins ca deja discutata si clasata.

e foarte mult de spus, pentru discutii mai serioase poate dati o vizita pe la ssm, poat eniste discutii live, poate niste vizite prin consilii/senate etc.

o ultima nota: in ultimul senat s-a obtinut ceva extraordinar, una din ideile centrale ale tuturor protestelor studentesti din ultimii 4 ani: dreptul studentilor de a face prima propunere pentru noua carta universitara. De proiect ma ocup eu, si in mare ideea e destul de simpla - odata depuse in carta niste motiuni destepte, trebuie foarte mare justificare sa fie scoase de acolo. E mult insa de lucru, si primul lucru pe care vreau sa il fac si la care lucrez acum e un mediu virtual public de lucru pe carta/propuneri de carta. Nu stiu cand o sa fie gata, dar pentru colaborare PM si facem si niste intalniri. Mai sunt cativa studenti interesati, o sa fie si niste intalniri mixte cu cativa profi - cu niste juristi, dar pana la victoria finala "carta umf carol davila exista si functioneaza" eu cred ca voi termina facultatea. As avea nevoie de niste ajutor de la niste nuke-ri, incet-incet se face (http://med.pub.ro/carta - phpNuke)

pps. apropos de fortare acces la informatii publice: http://www.expres.ro/social/?news_id=146741

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Tue Feb 24, 2004 3:19 pm

Am avut si o propunere la care nu mi s-a raspuns: sa se puna pe siteul facultatii hotaririle de Senat, Consiliu etc. ca sa stim si noi ce se intimpla in facultate


Fa-o in scris la rectorat, si las-o la registratura - in atentia domnului rector (hartiile au drumul si viata lor). Fa la sfarsitul ei o mentiune "solicit raspuns in scris la adresa..", eventual si o adresa de mail nu cred ca ar fi problema. Dar e hmm... [gaseste tu cuvantul :twisted: ] sa ceri raspuns in scris, caci cam trebuie sa il dea. Urmareste drumul ei prin(tre) factorii de decizie din UMF, si cine cum voteaza - cand/daca va ajunge la vot. Revino dupa 30 de zile la registratura cu alta cerere in care soliciti din nou acelasi lucru, mentionezi cererea anterioara si ca nu ti s-a raspuns la ea, eventual atrage atentia cine e responsabil, extragi cateva paragrafe din textul legii acesului la informatii publice (parca), si eventual ceri raspuns atat la vechea cat si la noua adresa la alta adrese. Eventual poti sa ceri si o audienta. Sau poti sa mergi de la inceput in audienta, dar daca mergi fara hartii trecute anterior prin registratura - faci vizite, nu audiente cu finalitate.

Adu vestea pe forum. S-ar putea sa fie buna, cel putin reala va fi.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Tue Feb 24, 2004 3:40 pm

dude, pai daca b3 face toate astea, la ce mai foloseste sindicatele? Stiu cum e cu povestea cu implicarea, dar cert este ca nimeni nu e obligat sa se zbata atât, in schimb toti avem drepturi. Si daca sindicatele nu le pazeste, atunci cine? Daca nu acum, atunci când? Mâine? :)
Allez, bonne chance. Si multumesc mult pentru premiu :)
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Tue Feb 24, 2004 4:19 pm

apoi sindicatele sunt oamenii din ele, nimic mai mult si nici mai putin.

asteapta de la sindicate exact ceea ce astepti de la oamenii din ele, care daca ii cunosti -ok, daca nu -ok.

b3, tragem o tura de indoctrinare in ssm? :D

-

mai e un lucru - care mie unul mi se pare fundamental: daca cineva are nevoie de "miscarea studenteasca", ca sa poata sa faca ceva - orice - ca mijloc pentru realizarea unui scop (de preferinta sa zicem benign)- mi se pare absolut necesar (din pacate uneori nu si suficient) sa se implice in organizarea ei, si sa-i asigure functionare cel putin pe problema care-l intereseaza. Sindicatele si "reprezentantii" nu sunt un mecanism care sa fie prea functional (si automat nu sunt to be taken for granted) - unelte care sa functioneze automat pentru orice idee, sunt bazate pe voluntariat si nu exista un jurist/avocat/secretar care sa faca toate cele ce trebuiesc facute (procedura/birocratie/lobby etc). Umf are insa - este fortata de lege sa aiba - dar nu prea funcitoneaza. Si trebuie ceva forta sa chemi justitia sa funcitoneze in general. Cineva zicea ca Romania nu e un stat de drept :) iar institutiile statului sunt acesta :)

Exista un minim de functionalitate, dar asta nu asigura prea multe - din pacate. Ultima chestie de pilda contestata prin ssm e initiativa absolut laudabila a directorului general administrativ al umf (cel care a inchiriat terenurile de tenis la o firma de studentii la medicina trebuie sa plateasca acum sa joace tenis pe terenurile umf) - de a introduce taxe pentru examenele de restante. Chesitia cu tenisul nu a iesit, dar asta cu taxele la restante a iesit - amenintarea cu aplauze din partea studentilor a functionat - si chiar probabil ar fi chemat destui studenti in strada. La terenuri de tenis insa... adauga la lista cu ce o sa fie pentru urmatoarea greva/protest - singur nu cred ca ar fi motivat pe cineva. Ca si carta, ca si etc.

Vlad - practic este imposibil din pacate, ideea de "bine comun" e asa de atrofiata in general la generatia noastra, cu atat mai mult la medicina unde studentii sunt printre cei mai conservatori si reticenti in general (prea putin timp-cred-unul din motive) - pentru orice in directia asta ACTIV trebuie o motivatie extraordinar de puternica. Rezistenta (mai bine zis prezenta) PASIVA exista in cantitati impresionante, mereu contestate si prea rareori mobilizate.

daca poti sa faci mai mult, go for it! daca initiezi (inca) un proces cu umf - go for it! Fiecare e liber sa faca mai mult, sa conteste cat mai mult, sa mobilizeze cat mai multi sa-l sustina, adica exact ce ziceam - sa se implice in organizarea miscarii studentesti, sa devina miscarea studenteasca, leader whatever cum i s-o fi zicand. Dincolo de un punct, fiecare trebuie sa isi construiasca uneltele. SSM si sindicatele nu sunt o unelta perfecta, dar sunt perfectibile - si au o baza care pot fi folosite, dar nu sunt tot timpul oameni sa le foloseasca sau sa le ascuta pentru orice problema.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Thu Feb 26, 2004 3:50 pm

Deci, victor, singura modalitate prin care un sindicat iti poate apara interesele este sa intri chiar tu in sindicat si sa-ti aperi singur interesele? Cei care nu intra in sindicat si nu se implica, pentru ca, sa zicem, sunt pasionati de medicina si vor sa-i dedice tot timpul, ipotetic vorbind, sunt vaduviti de drepturi? Si daca si le cer, si merg la sindicat, sindicatul le spune: vezi-ti singur de drepturi?
Adicatelea, fiecare sindicalist isi vede doar de interesul lui???
Sper ca nu te superi pe mine :), discutia e de principiu.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2869
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Fri Feb 27, 2004 3:08 am

Nope Vlad. Daca tot zici ca se duce o discutie de principiu, eu as zice ca nu trebuie sa fii neaparat intr-un sindicat sa faci ceva. Atat timp cat nu te intereseaza pe bune si constient nici viitorul tau si traiesti intr-o dulce amageala, lucrurile raman asa cum sunt. Puterea uni sindicat sta tocmai in oameni de genul asta. Daca ei sunt, sindicatul e ok, daca nu practic nu exista.
Q.: Cum te vezi peste 5 ani?
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3194
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Fri Feb 27, 2004 3:33 am

cum vad eu lucrurile, un sindicat studentesc trebuie sa obtina ceva (daca obtine) pentru toti studentii, nu numai pentru membri.
Ca exemplu, aici in OSU exista o chestie care se cheama CGE (The Coalition of Graduate Employees), care reprezinta deci interesele graduate students care lucreaza (majoritatea lucreaza ca Teaching Assistant sau ca Research Assistant, ca sa isi acopere cheltuielile de educatie). CGE s-a zbatut si a obtinut o asigurare medicala mai buna (si platita in mare parte de universitate) pentru toti graduate students, nu numai membri. Evident ca ei incurajeaza pe toti sa se inscrie si sa fie activi, dar ce obtin obtin pentru toti. Acum se zbat sa reducat student fees (astea sunte separate de tuition, si cresc de la term la term, este outrageous, platesc cam 450$ pe term tot felu' de technology and building and other fees)

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Feb 27, 2004 3:55 am

Vlad - ideea ta generala este total nepractica. Da e sa consideri ca o idee poate sa fie adevarata chiar daca nu are corespondent real, ai dreptate. Cred ca ai imaginea unei institutii care sa apere "pana la capat" ceea ce ti se pare a fi bun, meritos de aparat; dar asa ceva nu exista decat dpv. soteriologic/eshatologic/doomsday etc. Nici macar institutia numita avocatul poporului (http://www.avp.ro) nu preia o idee aruncata de un cetatean si o duce pana la capat, timp in care acest cetatean se retrage si continua sa isi citeasca autorii favoriti.


Deci, victor, singura modalitate prin care un sindicat iti poate apara interesele este sa intri chiar tu in sindicat si sa-ti aperi singur interesele?


macar sa ti le faci cunoscute celor din sindicat, si in masura in care vezi ca nu e nimeni in el sa ti le apere, sa purcezi sa faci tu ceea ce nu face inca nimeni, daca chiar vrei asta. "un sindicat" - de unde stii ca este chiar sindicat? ce e un sindicat? nimeni nu iti poate face reale visele in afara de tine.

Cei care nu intra in sindicat si nu se implica, pentru ca, sa zicem, sunt pasionati de medicina si vor sa-i dedice tot timpul, ipotetic vorbind, sunt vaduviti de drepturi?


depinde la ce drepturi te referi si pe cine crezi ca ar trebui sa fie gardianul acestor drepturi. in principiu daca nu tipi, nu esti auzit. daca nu ceri, nu ti se da. daca ti se ia si taci din gura, cine sa te apere? In sindicate sunt de asemenea omeni care au sesiune, examene, etc - care au sau nu rostul de a fi in sindicate - cunoaste-i ca sa vezi valoarea sindicatului - asta spun. Daca ti se pare ca cei dintr-un sindicat iti pot apara drepturile, ok - te poate ajuta sindicatul cu pricina, daca nu - nu. Omul sfinteste locul, sau il spurca. Daca nu ai om in sindicat sa iti apere drepturile, poti sa plangi la marginea sindicatului, sau poti sa incerci sa scoti bata si sa lovesti - unde vrei: in sindicat, sau in cel care face problema, folosind eventual uneltele sindicatului, daca ti se par utile si daca ti se permite accesul la ele din partea celor care aparent mentin controlul asupra lor. sau poti sa incerci sa uiti, negi, victimizezi, ceri, etc.

ipotetic vorbind, mi s-a parut ca cei care au bursa de merit de pilda sunt cei mai vulnerabili dintre bursieri - daca li se intampla ceva cu bursa, ei au de invatat si nu tipa, iar altii nu sunt afectati si mai au si retineri fata de "astia" daca e sa iasa in strada pentru ei, deci trebuie alte cai. Dar - cand e vorba de burse generale - la ceva mai serios - nu cred ca e cineva sa stea locului, daca are bursa.

Si daca si le cer, si merg la sindicat, sindicatul le spune: vezi-ti singur de drepturi?


merg la sindicat? merg la cineva din sindicat! eventual merg la reprezentantul lor, pe care l-am votat acolo, sau nu l-am votat acolo si nu e reprezentantul lor/meu acolo. Daca nu gasesc pe cineva, si gasesc doar un sindicat - e clar ca nu au nimerit bine.

Adicatelea, fiecare sindicalist isi vede doar de interesul lui???


depinde: uneori reprezentativitea se si confisca, nu numai se castiga/merita, depinde de cei care-l lasa sa faca asta. Generalizarea de "fiecare" e generoasa, uita-te la om - vezi ce a facut, ce face - si poti sa vezi clar ce vede. Nu cred ca exista profesie de sindicalist, cel putin la nivelul organizatilor studentesti, profesionale etc.

Sindicalismele sunt bazate pe ideea de bine comun, ori cata vreme aceasta nu este indeajuns de puternica sa poata sa adune niste oameni impreuna care sa doreasca mai mult decat binele propriu sau sa puna in practica binele comun, sunt total sau partial nefunctionale. Sunt insa idei de bine "atat de comun", incat aproape ca nu au valoare personala acuta - si se duc pe hududoi. Pune in balanta o campanie de convins lumea sa iasa in strada ca se muta dreptul de libera practica de la 1 an dupa terminarea facultatii la sfarsitul rezidentiatului - cu a invata pentru rezidentiat. Este bine comun? cine il apara? cum il apara? cat timp poate sa il apere? Cum ai vedea situatia aceasta dpv al studentului de anul 6 pus "pe invatat", "leaderului" sindical de anul 6 care e si student de anul 6, studentului de anul 5, care si ei vor fi afectati etc. Deja s-a facut praf si pulbere ideea de bine comun - si nimeni nu vaduveste pe nimeni de nimic. E acuta ideea? e. Merita sa fie acuta ideea? merita. Cine o sustine? Toti. Care toti? ok - toti. Cine se dedica organizarii etc? El? invata. considera ca nu merita invesitia de timp. Eu? am de invatat. cine atunci. Noi? aaa... care noi?

sau ceva mai concret: au aparut pe forum nu stiu cate probleme legate de caminul E: bude, tantari, carrefour etc. ce sa faca zicea cineva - ce sa faca? sa straga semnaturi si sa le foloseasca pentru a arata ca un bine comun a fost incalcat. Cine sa le stranga decat cineva care e implicat in treaba asta - cineva din caminul E. Sa vina cineva din alt camin sa stranga semnaturi pentru ca cei din E aud la interfon chemarea carrefourului? sindicatul poate oferi un set de contacte, o schema de know-how, o anumita sustinere de la un punct incolo, dar nivelul proxim al problemei (care trebuie sa evidentieze binele comun) trebuie facut impreuna cu cei afectati. "sindicalistii" - "leaderii sindicali" - pentru ca au mai ajuns sa inteleaga una si alta - daca au o problema, normal ca o vor rezolva mai usor, pentru ca au invatat calea - si o problema "locala", "mai putin bine comun" decat alta - va putea fi mai usor rezolvata decat poate un bine comun care ramane distant de omul care are uneltele sa o rezolve.

depinde de ce drepturi e vorba, depinde de cum se pot rezolva etc. depinde de om ca sa faca sindicatul sindicat.

Pe de alta parte, chestia cu reprezentantii e vicleana de la inceput - si vine de obicei cu "scaparea" de responsabilitate din partea celui care deleaga: nu mai imi apar eu drepturile, mi le apara cel pe care l-am ales. Daca nu - il schimb, poate dau de unul mai bun care mi le va apara. Ideea ar fi functionala daca ar exista o legatura continua (biunivoca) intre reprezentant si reprezentat, dar aceasta este foarte greu de realizat, si in general in primul rand nu intereseaza pe cel interesat.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Fri Feb 27, 2004 8:48 am

Eu, stiu, batrânul meu lup sindicalist, ca nimeni nu-mi poate implini visele in afara de mine si poate Mos Craciun. Si nici nu vreau sa-mi implineasca visele sindicatul. Dar nu de vise vorbesc eu aici, ci de niste drepturi care mi se par firesti. Nu visez la drepturile alea zi si noapte, ma pot descurca fara ele, dar, macar de principiu, mi se pare ca n-ar trebui sa ne fie luate. Bun, merg la sindicat, si el imi raspunde: "Vrei drepturi? Du-te si ti le ia. Noi doar iti zicem incotro s-o iei." Asa mi s-a parut ca reiese din ce ziceai tu.

Nu mi-o lua in nume de rau. Nu vorbesc pro domo. Eu sunt prea lenes si prea inertial si numai gura e de mine. Vorbesc principial. Implicarea e foarte frumoasa, cinste implicatilor, dar NU e obligatorie, in timp ce unele drepturi sunt atât de naturale incât sunt obligatorii. Unii oameni pur si simplu nu se pot implica, nu numai din lipsa de timp, ci si din structura peronalitatii lor. Nu oricine are tupeul sa-l viziteze pe rector si sa-i ceara ceva, nici chiar in numele sindicatului, si, te rog sa ma scuzi, o astfel de timiditate nici macar nu e un defect. Asta nu inseamna ca astfel de oameni trebuiesc eliminati din cursa, ca un fel de selectie pseudonaturala. Cineva trebuie sa le apere drepturile, cineva trebuie sa mearga in locul lor la rectorat sau mai-stiu-eu-unde. Si revin la intrebarea mea: daca nu voi, atunci cine?

---

Si, a propos de secretosenii, mi se pare mie sau si voi, cumva, participati la ele? Voi, sindicalistii. Faceti tot ce puteti ca studentul sa fie informat? Divulgati tot ceea ce stiti? Anuntati, de pilda, din timp colegii despre, sa zicem, alegeri pentru sefi de serie? Cred ca stii când am aflat eu si colegii mei: cu o zi inainte. Minuscula contributie care ni se permite la alegerea conducerii facultatii este sa ne alegem seful de serie. Minuscula si singura. Fiind singura, eu in locul vostru as face mare caz de ea, pentru ca atunci lumea chiar poate sa se implice.
Nu, nici vorba de asa ceva, pentru ca atunci v-ati pierde creditul pe care il mai aveti pe lânga conducerea UMF. Well, dupa mine, procedati fundamental gresit. Dar despre asta, data viitoare.

Anecdotic, mi-aduc aminte ca in anul doi, am votat pentru ceva. Habar n-am pentru ce. Au venit niste indivizi agresivi si ne-au pus, pe un ton nepoliticos, sa ne grabim sa semnam nu stiu ce tabel. Care nu semna, era bruscat: "Haide, ba, ce faci, nu semnezi?". Eu am refuzat sa semnez sau sa votez ceva atunci. Habar n-am nici astazi cine sunt oamenii aia pentru care ar fi trebuit sa semnez, si ce ar fi trebuit ei sa faca. Cam asta a fost singurul exercitiu al drepturilor mele care mi s-a oferit in facultate.

Victoras, taticule, nu ti se pare de bun simt ca reprezentatii studentesti, alesi dintre sefii de serie in sedinte anonime, macar sa ni se prezinte? Sa puna o hârtiuta undeva: "Eu sunt Cutarescu, va reprezint in Consiliu, iata emailul meu, sau orele mele de audienta, daca aveti idei, doleante, intrebari." Suntem totusi studenti la Medicina, meritam acest minimum de respect, chiar si fara sa ne deplasam pâna la SSM ca sa intrebam. Pentru ca unii, sa stii de la mine, sunt prea timizi ca sa faca si asta. Si nici asta nu e un defect, nu unul pe care sa-l puteti voi judeca, in orice caz.
Sefii de serie si cei dintre ei care merg in Consiliu, sunt aproape toti membri ai SSM. Astept de la ei deschiderea si respectul la care aceasta functie, in ce-o consta ea, ii obliga.

Iar de la tine, mon ami, astept sa ne zici si noua, aici, pe forum, numele celor care ne reprezinta pe unde ne-or reprezenta. Chiar daca se schimba in curând.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Lex
senior
senior
Posts: 182
Joined: Thu Sep 25, 2003 4:13 pm
Location: download complete

Postby Lex » Fri Feb 27, 2004 3:42 pm

Dupa parerea mea,

Sunt de acord in mare masura cu ceea ce zici vlad, insa eu cred ca lipsa aceasta de informare reflecta in mare masura si ignoranta studentului.In anul III, exista unii care nu stiu nici macar unde e rectoratul si cu ce se ocupa el.Seful de serie, trebuie sa fie cel care stie cine ne reprezinta, unde, ce face consiliul, senatul, etc.Sunt de acord cu ideea ca alegerile ar trebui sa existe in fiecare an, dar ar trebui anuntate la avizier macar cu 2-3 saptamani inainte.Cred totusi ca un student, cat de cat interesat, poate sa se duca oricand sa intrebe.Poate ar trebui afisate unele lucururi, dar oare,pe cati ar interesa in mod serios, si nu ca mod de mica barfa, de genul,"auzi ma da ala ce cauta acolo,il stiu eu e incapabil".Nu zic ca nu sunt oameni interesati de chestia asta, doar ca sunt foarte putini.Poate daca studentul ar fi mai interesat de ce se intampla in jurul lui, poate ar merge totul mai bine, poate s-ar si afisa unele chestii.

Apropos, tot ma macina pe mine o intrebare, Ce trebuie sa faca un student pentru a ajunge in organismul de conducere?

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Fri Feb 27, 2004 5:08 pm

Victor, multumesc de indicatii, dar din moment ce nu e o chestiune care ma priveste numai pe mine (cum era cea cu caminul E, de exemplu), nu pricep de ce ar trebui sa depun eu cererea aceea. Mai mult ca sigur va fi ignorata, venind din partea studentei X, chiar daca o trec prin registratura si citez Legea accesului la informatie.
Ideea era ca ar fi util sa stim si noi, studentii multi si anonimi, ce se hotaraste in facultate, si nu cred ca e asa greu ca la intilnirea lunara sau ce aveti voi, reprezentantii studentilor, cu conducerea facultatii, sa aruncati si propunerea asta.
Apoi, mi se pare lipsa de respect din partea SSM, sau a ta, ca tie iti scrisesem pe PM propunerea asta acum citeva luni, sa nu binevoiesti a-mi raspunde macar printr-un "ok, s-a notat'. Chiar daca acel "ok, s-a notat" insemna de fapt "mdaaa, am citit, dar am chestii mai importante de facut asa ca nu cred ca o sa mentionez asta." Interesant insa ca, imediat ce am scris pe forum, unde vedea mai multa lume, ai raspuns. Poate nu-ti citesti PMurile sau mailurile de la victor@med.pub.ro, e posibil.
Ceea ce vreau sa subliniez e ca mi se pare ca sinteti un pic delasatori sau nu foarte organizati. Inteleg ca aveti si voi de invatat, ca sinteti tot studenti ca si mine si ca faceti un efort reprezentindu-ne, dar daca tot v-ati bagat in chestia asta, incercati s-o faceti cu mai multa responsabilitate. Si ati putea incepe prin a raspunde la solicitari. Daca nu ma insel si pe grupul ssmb de pe yahoo era o discutie similara despre cineva care vroia sa va dea cotizatia si nu reusea, pentru ca era plimbata, iar pina de curind, cind ati scos hirtiile de pe usa, peste programul de la SSMB scrisese cineva cu pixul "Bine ca aveti programul pe usa dar nu sinteti niciodata aici."
Critici constructive, sper, si nu va bosumflati. :)

ps: incercati sa va faceti mai multa reclama. Ati pus afise in toata facultatea cu "spre SSMB -->" dar mi-am intrebat colegii si nu stia nimeni cu ce va ocupati, citiva isi aminteau "a, da, ne-am facut vaccinul la SSMB".
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
adi
elder
elder
Posts: 1119
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:40 am

Postby adi » Fri Feb 27, 2004 5:45 pm

nu e treaba mea sa-l apar pe Victor, o face f bine si singur. dar ceea ce a scris mi se pare de bun simt si la obiect, are dreptate si nu inteleg atitudinea celor cu reprosurile. nu stiu care este valoarea raportului mediu eficienta/membru ssmb (probabil extrem de mica daca apar astfel de discutii), insa raportul asta in cazul lui este enorm chiar si numai ptr internetul asta (ptr ca s-ar fi putut sa-ti compui emailul si sa nu existe victor@med.pub.ro :) ). de ce b3 "mai mult ca sigur" acea cerere a ta va fi ignorata? :) ai facut-o si ti-au ignorat-o? daca s-ar pomeni cu 300 de astfel de scrisori poate ar misca ceva, dar mereu e treaba altuia... "nu e NUMAI problema ta", dar e A TA

dancapitan
Posts: 3
Joined: Fri Feb 27, 2004 5:45 pm

Postby dancapitan » Fri Feb 27, 2004 6:12 pm

Ce a patit b3 cu victor pateste si victor cu rectoratul.Cu totii suntem plimbati de cei mai mari ca noi.Este o traditie.Asa iti dai seama ca cel cu care vorbesti este mai important ca tine.Este ocupat si nu-ti poate raspunde decat atunci cand nu mai scapa de tine.
Toti cei care intra in sistem sfarsesc prin a fi contaminati de el.Si nici macar nu-si dau seama.
Ati ghicit, sunt ofticat rau.
Senat, rectorat, consiliu, toate nu-s decat unelte in mana celor care au adevarata putere in UMF.Ei fac si desfac.Nu cred ca apar in foarte multe dintre aceste comitete.Ei sunt papusarii.Mafia alba.
No ifs, ands or buts.

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Fri Feb 27, 2004 11:24 pm

Adi, "mai mult ca sigur" rezulta chiar din felul in care mi-a dat Victor indicatiile. Un fel de "incearca tu, si daca merge sa ne spui si noua. :twisted: Oricum, ai incercat."
E adevarat ca am inceput cu criticile. Ok, sa continuu cu laudele atunci. Multumesc Victor (si tututor celor implicati in urmatoarele) pentru: RSM, med.pub.ro, forumul acesta, vaccinarea HB (desi nu stiu daca e meritul lor :) ), diferitele actiuni care mai apar, pt conferinta studentilor si tinerilor medici care va avea loc la Bucuresti, pentru implicarea in problemele de la rezidentiat (desi sint anul I, de rodul eforturilor lor voi beneficia si eu peste 6 ani), pentru discutiile cu ministerul pentru abonamente, burse etc. (doar de acestea stiu eu, probabil exista mai multe lucruri bune facute.)
Totusi, asta nu-i scuteste de atentia pe care ar trebui sa ne-o acorde cind le cerem ajutorul.
Daca l-as fi rugat sa ma ajute cu... sa vedem... dotarea salilor de anatomie cu aer conditionat :) si mi-ar fi spus "ok, incercam, dar ocupa-te cu stringerea de semnaturi" as fi facut asta, pentru ca e in interesul meu sa-l ajut sa ma ajute. Si e absurd sa-l pun pe el sa alerge dupa semnaturi. Dar in final se duce el cu lista de semnaturi si cu cererea la Registratura si pe unde mai trebuie, in numele studentilor, pentru ca e treaba lui, pentru asta a fost ales, sa ma/ne reprezinte. Nu sa-mi dea indicatii, ca pe astea mi le poate da si mama.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat Feb 28, 2004 10:00 am

SSM nu e perfect fara tine :)


suna bine? :lol: cu tine activ poate devine cel putin multumitor, mai ales pe problemele care te intreseaza


revin cu raspunsuri la fiecare intrebare, mai ales pentru vlad si dancapitan. multumesc adi de sprijin :)

Lipsa implicarii e cauza pentru care merg prost lucrurile, oricum insa e un start prezenta interesului. :twisted: :roll:

incep sa cred ca fac prozelitism :vamp: o sa ma controlez. revin cat de curand - time is very short these days

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Sat Feb 28, 2004 1:25 pm

Si atunci cind eu vreau sa ma implic si SSM ma ignora, cum se numeste ? SSM merge si fara tine ?
Eu m-am oferit sa va ajut intr-o privinta si desi v-am zis de 2 ori, o data chiar personal, face 2 face, ati zis "aaa, poti ? ce bine!". Apoi ati tacut.
Unde e deci lipsa de interes/implicare ?
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2869
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Sat Feb 28, 2004 7:41 pm

Si gata ai si renuntat? ASA repede? Ai trecut deja pe pozitia: NU se poate?
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Sat Feb 28, 2004 9:12 pm

Nu, momentan mai astept sa vad vreo miscare din partea SSMB. Mi se pare stupid sa tot trag eu de ei, poate n-au nevoie de ajutorul meu si le e jena sa-mi spuna ;)
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Ierarhia in facultate

Postby b3 » Mon Mar 09, 2009 2:07 am

Update 5 ani mai tarziu: nu m-a contactat nimeni ! :mrgreen: Si m-am luat si eu cu altele pe forum...
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Ierarhia in facultate

Postby swiss » Mon Mar 09, 2009 2:57 am

b3 wrote:Update 5 ani mai tarziu: nu m-a contactat nimeni ! :mrgreen: Si m-am luat si eu cu altele pe forum...

:lol: :lol: :lol:
Sa-ti dau id-ul oanei tudorache?

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Ierarhia in facultate

Postby b3 » Wed Mar 11, 2009 1:14 am

Nu, mersi, am vorbit deja cu ea. 5 ani mai tarziu, aceleasi probleme. Dau un ou Kinder cu surprize cui s-a apucat sa citeasca topicul asta si s-a prins de-abia cand a ajuns la postul meu cu "5 ani mai tarziu" ca e veeeeeeechi.

Eu zic ca SSM+reprezentanti = reprezentanti = SSM este total ineficient. Trebuie schimbata treaba asta.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Ierarhia in facultate

Postby swiss » Wed Mar 11, 2009 1:24 am

b3 wrote: Dau un ou Kinder cu surprize cui s-a apucat sa citeasca topicul asta si s-a prins de-abia cand a ajuns la postul meu cu "5 ani mai tarziu" ca e veeeeeeechi.

De ce crezi ca radeam asa in hohote?
Ca am crezut ca tu chiar mai astepti un raspuns...

User avatar
d'Arc
elder
elder
Posts: 1377
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:18 am

Re: Ierarhia in facultate

Postby d'Arc » Thu Mar 12, 2009 10:59 pm

b3 wrote: Dau un ou Kinder cu surprize cui s-a apucat sa citeasca topicul asta si s-a prins de-abia cand a ajuns la postul meu cu "5 ani mai tarziu" ca e veeeeeeechi.


cum facem cu oul Kinder? :lol:


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests