Dictionar de idei de-a gata

care ne mananca zilele
User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Dictionar de idei de-a gata

Postby Phat Skidz » Wed Dec 06, 2006 8:52 pm

Tim, am chef sa-mi arborez tonul didactic si condescendent :)

M-am gândit sa adun la un loc câteva dintre cele mai comune psihoprejudecati care circula in mediile studentesti sau non-psihiatrice, poate or fi de de folos cuiva care o fi tentat de specialitatea asta in viitorul apropiat sau indepartat. Nu ca as fi eu prea competent, din contra, fiindca nu a trecut mult de cand am terminat facultatea am proaspete in minte toate chestiile pe care le credeam poate si eu la vremea respectiva.

Dar exista un set de prejudecati comune despre fiecare specialitate; propun, mai ales colegilor mai mari, sa le punem aici, intr-un mic ghid de lucruri neadevarate despre medicina.

Asadar:

1. Toti psihiatrii sunt putin cam dilii. Aceasta falsa axioma are doua corolare:

a) Daca merg la psihiatrie, o sa cam innebunesc si eu. Foarte fals. Bolile psihice nu sunt contagioase. In plus, suferinta exista peste tot, daca nu rezisti la psihiatrie, nu cred ca rezisti mai bine la gastro sau la gineco sau oriunde in medicina, for that matter. Plus ca oricum vei vedea suferinta psihica oriunde vei merge. Adevaratul pericol e cel opus: sa devii un soi de nesimţit pe care nu il mai atinge nimic, pericol care, de asemenea, exista la toate specialitatile. Conform unor studii foarte serioase, atat pericolul de burn-out, cat si de nesimtire, este mai MIC la psihiatrie decat in alte parti, probabil pentru ca iti dezvolti niste cai de comunicare, aptitudini empatice, etc.

b)Cei care isi aleg psihiatria o fac ca sa-si rezolve propriile probleme psihice. Nici asta nu prea e adevarat. E o realitate ca un om "cu probleme psihice", daca are un IQ corespunzator, se va orienta inconstient catre un domeniu care, cel putin in reclama, ar contine niste raspunsuri, insa nu se va apuca sa faca ditamai medicina, ci va merge direct la psihologie, filosofie, teologie, etc.

2. E pericolos, o sa ma atace/bata/omoare pacientii. Pe sectie, pericolul acesta, pentru care se acorda oricum sporuri substantiale, e nul, atat din cauza ca pacientii cu potential periculos sunt in "camasa de forta chimica", cat si pentru faptul ca, in mod regulamentar, nu te expui direct pacientului; majoritatea riscurilor si le asuma asistenta medicala, ea administreaza tratamentul, te insoteste, daca ii ceri, cand faci discutia, etc. In garda, un oarecare pericol ar exista, pentru ca vin urgente; din nou, intre tine si pacient se afla asistente/asistenti solizi, si un corp de gardieni te asteapta afara, gata sa te ajute la nevoie. Acestea fiind zise, pacientii cu potential periculos sunt pur si simplu foarte putini. Cel mai frecvent te sperii degeaba. Sperietura e rea, pentru ca o proiectezi fara sa vrei asupra pacientului, care se sperie si el si se agita si mai tare. Oricum, eu nu cunosc nici un psihiatru care sa fi incasat-o de la un pacient.

3. Medicamentele psihotrope legumizează pacienţii Din nou, fals. Sigur ca exista medicamente care pot seda un pacient, le dai când e nevoie. Pe cand aceasta prejudecata, foarte larg raspandita, sustine ca psihiatri au vreo 3 medicamente pe care le dau indiferent de caz si care te tâmpesc. O prostie. Psihofarmacologia e de departe cea mai vasta si mai complexa ramura a farmacologiei si o adevarata arta.

4. Oricum nu poti sa faci nimic pentru pacient, el zace pe un pat si psihiatrul se uita la el Aceasta savuroasa prejudecata am citit-o deunazi pe forum. Poti sa faci enorm de multe pentru un pacient. Uneori satisfactiile sunt mari, alteori satisfactiile sunt mici, insa niciodata nu esti un accesoriu inutil, sau un temnicer, esti un personaj important in viata omului, si e mare nevoie de tine.

5 Psihiatru, psiholog, psihoterapeut, psihanalist, tot un drac. Mai frecventa decat s-ar crede. Psihoterapia necesita o formare aparte, care dureaza adesea mai multi ani; formarea in psihoterapie nu e inclusa in pregatirea unui psihiatru român, trebuie sa-si o asigure el, dar doar daca vrea. Si un psiholog poate face psihoterapie, dar si un asistent social, sau un absolvent de filozofie sau teologie (mai rar se baga la noi). Exista multe scoli de psihoterapie, foarte diferite, psihanaliza e doar una dintre ele, e drept ca ea a fost prima.
Psihologul a absolvit Psihologia, si studiaza psihicul uman. E un domeniu foarte vast. Una dintre ramuri se ocupa intr-adevar, ca si psihiatria, cu psihopatologicul, psihologia clinica; un psiholog clinician poate evalua un pacient de la psihiatrie, poate face o serie de teste care nu sunt la indemana psihiatrului. Insa nu poate trata, nu daca e doar psiholog. In nici un caz nu poate da medicamente, iar pentru psihoterapie, cum spuneam, e o alta formare.

6. Psihiatria ma lasa rece, nu ma fac psihiatru, o sa chiulesc ca sa invat pentru rezidentiat, ca oricum nu-mi trebuie la nimic. Neadevarat. Ajunge sa spun ca, in stagiul de medicina interna pe care il efectuez acum, vad suferinte psihice in fiecare zi, uneori grave. Spitalul unde lucrez are un serviciu de pishiatrie de legatura: credeti-ma, e foarte la indemana si e de un mare ajutor pentru medici. Dar imensa majoritate a spitalelor nu au astfel de servicii. De tratat, daca nu esti psihiatru, nu trebuie sa stii decat cam ce sa faci in agitatia psihomotorie, pe care sigur o intalnesti. Dar mai trebuie si sa stii ce sa NU faci, depinde sa nu prescrii Xanax cu lopata, si eventual de intretinere vreo 2 ani, ca se simte de minune pacientul cu el (am vazut nenumarate cazuri de dependenta iatrogena, indusa cu cele mai bune intentii). Si in mod obligatoriu trebuie sa stii sa recunosti situatiile in care e nevoie de psihiatru, si in cel fel bolile psihice interfera cu patologia de care te ocupi. De exemplu, sa stii despre asocierea diabet-schizofrenie, despre depresia postAVC sau post IMA, de efectele secundare ale psihotropelor pe care un pacient le ia, de interactiunile medicamentoase. Si poate cel mai important, sa stii sa nu te temi de un asemenea pacient; sa nu il respingi; sa nu te uiti ciudat la el; sa nu consideri ca o depresie e un fleac sau un moft, ci un lucru extrem de grav; in general sa fii in stare de aceeasi compasiune pe care o resimti fata de ceilalti pacienti ai tai.

Mai sunt multe, dar ma doare mâna. Nu-mi luati, va rog, in nume de rau interventia, am avut motivele mele sa o fac.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
amnezyca
senior
senior
Posts: 153
Joined: Thu Sep 07, 2006 9:24 pm
Location: bucuresti

Postby amnezyca » Thu Dec 07, 2006 11:49 am

In plus, suferinta exista peste tot, daca nu rezisti la psihiatrie, nu cred ca rezisti mai bine la gastro sau la gineco sau oriunde in medicina, for that matter. Plus ca oricum vei vedea suferinta psihica oriunde vei merge.

dar este un alt tip de suferinta...cum te simti cand vezi persoana respectiva total rupta de realitate ? mai ales ca te afli si in postura in care trebuie sa o ajuti...nu stiu cine sufera mai mult : ea/el sau tu? ce faci atunci cand nu mai e nimic de facut?

virusvj
junior
junior
Posts: 56
Joined: Wed Nov 29, 2006 11:11 pm

Postby virusvj » Thu Dec 07, 2006 3:56 pm

Vlad ( sper ca nu te deranjeaza daca zic Vlad... ) vreau o informatie vis-a-vis de domeniul asta . Cam care e procentul pacientilor care se externeaza acum dintr-o clinica de psihiatrie? Care era procentul la inceputul secolului XX?

Multumesc anticipat.
cine crede in zbor e stapan peste zare

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Thu Dec 07, 2006 10:51 pm

amnezyca wrote:dar este un alt tip de suferinta...cum te simti cand vezi persoana respectiva total rupta de realitate ? mai ales ca te afli si in postura in care trebuie sa o ajuti...nu stiu cine sufera mai mult : ea/el sau tu? ce faci atunci cand nu mai e nimic de facut?


Dar cine a zis ca toata lumea e total lupta de realitate acolo? In orice specialitate exista si cazuri grave, cred ca banuiai asta cand ai dat la medicina. Nimeni n-a spus ca va fi floare la ureche, si nici nu cred ca va doriti asa ceva.

Virusvj, zi-mi Vlad. Din Spitalul Obregia, procentul de externari din totalul de internari este de 99,999%, 100% daca punem la socoteala decesele :), iar durata sejurului e undeva intre 1- 3 saptamani. In spitalele de "cronici", desigur ca mai putin, dar spitalele de cronici sunt pe cale de disparitie, si e foarte bine asa. Nici spitalele mari (imense, as putea spune) de la periferie, cum e Obregia, nu e tocmai in regula sa exista. Viitorul apartine in mod sigur psihiatriei comunitare.

La inceputul sec. XX, terapeutica era zero. Din cauza asta, majoritatea spitalelor psihiatrice erau azile, cu pacienti care ramaneau internati cu anii de zile. Insa deja aparusera oameni precum Kraeppelin, si disparusera atrocitatile secolelor anterioare.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

virusvj
junior
junior
Posts: 56
Joined: Wed Nov 29, 2006 11:11 pm

Postby virusvj » Fri Dec 08, 2006 2:42 pm

Da!,merci
Inca o intrebare: Exista cumva vreo statistica(eu n-am gasit nicaieri , dar poate totusi exista!)care sa coreleze IQ-ul cu probabilitatea de a face schiozofrenie?
cine crede in zbor e stapan peste zare

drancafrunza
junior
junior
Posts: 32
Joined: Tue Sep 19, 2006 9:29 am

Postby drancafrunza » Fri Dec 08, 2006 3:09 pm

Pentru mine este o foarte mare nedumerire cum este posibil ca in secolul nostru, cu deschiderea pe care o avem acum, sa mai existe oameni care se intreaba care este procentul externarilor din spitalul de psihiatrie. Spitalul de psihiatrie este un spital ca oricare altul, bolnavii trebuie tratati- si am avut placuta surpriza sa vad in stagiul de psihiatrie in care sunt in momentul de fata ca intr-adevar sunt tratati- ca orice alti bolnavi in sensul drepturilor pe care le au. Sunt bolnavi care nu au nicio vina ca sunt bolnavi( uneori stai sa te gandesti ca au mai multa "vina" bolnavii somatici, avand in vedere factorii de risc controlabili la care se expun, decat bolnavii psihici). Din punctul meu de vedere mentalitatea s-a mai schimbat in randul celor care ofera ingrijire medicala bolnavilor psihici si acesta este un pas important.
Prejudecata conform careia psihiatrii sunt cu totii dilii ramane o prejudecata, un mit( am putea sa le propunem celor de la Discovery sa arunce in aer si acest mit, ar fi interesant). Sunt, ca peste tot, oameni cu trasaturi de personalitate accentuate, nonconformisti dar si conservatori, sunt oameni si oameni, sunt tipologii si tipologii.
Daca pana aici cred ca sunt in atmosfera creata de Vlad, cred ca am descoperit si un punct in care nu suntem tocmai de acord.Este posibil ca divergenta sa nu existe, avand in vedere ca modalitatea de dialog propusa aici e destul de impersonala si trairile celui din spatele vorbelor sunt greu de certificat.Mi s-a parut- si astept un raspuns din partea ta, Vlad- ca exista o urma de ironie cand vorbesti despre psihologi. Spuneai ca psihoterapeuti pot fi si psihologii, nu numai medicii, formulare din care eu am inteles ca medicii in primul rand si apoi psihologii. Daca acest lucru a vrut sa sugereze formularea ta, vreu sa iti spun parerea mea ca student in ultimul an la medicina si student la psihologie( deci nu am niciun interes sa apar niciuna din tabere pentru ca orice s-ar intampla cad in picioare). Cursurile de formare pentru psihoterapie sunt tinute de psihologi, psihoterapeuti formati la scoli mai mult sau mai putin inalte. Absolventii de medicina pot urma aceste cursuri, dar primesc la sfarsitul lor un atestat de competenta in psihoterapie si nu de psihoterapeut( unul din motivele pentru care am ales sa fac si psihologie pe langa faptul ca mi se ofera si o alta latura a psihicului uman). Razboiul care a aparut intre psiholog si medicul psihiatru va trebui sa inceteze si sunt convinsa ca se va intampla asta daca vor exista mai multi oameni ca noi, tineri si dornici de a ajuta omul din spatele pacientului.
Ma bucur foarte mult ca ai deschis discutia asta pentru ca prin ea forumul revine la scopul pentru care a fost creat si anume la discutii epurate de polemici si injurii inutile.

User avatar
Tutza
elder
elder
Posts: 572
Joined: Sun Sep 25, 2005 11:05 am
Location: Iasi
Contact:

Postby Tutza » Fri Dec 08, 2006 3:33 pm

imi cer scuze daca sunt putin pe langa topic. am o mare problema. fac stagiul cu un medic internist-cardiolog. 90% diun pacienti pleaca acasa cu prescriptia de xanax sau medazepam. sunt de-a rdreptul ingrozita. stiu ca da dependenta, am vazut pacienti cu dependenta de xanax, asist neputincioasa si scriu chiar eu retetele. ce sa fac? ar trebui batuta mai multa moneda pe efectele secundare ale administrarii acestor medicamente. niste cursuri, ceva. le da de parca ar fi pastila fericirii. :shock: :shock: :shock:
Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.

virusvj
junior
junior
Posts: 56
Joined: Wed Nov 29, 2006 11:11 pm

Postby virusvj » Fri Dec 08, 2006 4:31 pm

drancafrunza wrote:Pentru mine este o foarte mare nedumerire cum este posibil ca in secolul nostru, cu deschiderea pe care o avem acum, sa mai existe oameni care se intreaba care este procentul externarilor din spitalul de psihiatrie. .

Hai sa lamurim un aspect : La fel ca oricine altcineva nu admit ca sunt atotcunoscator si , in consecinta, nici nu cer sa fiu tratat ca atare. Daca dumneata consideri ca in secolul nostru , " cu deschiderea pe care o avem"( parerea iti apartine , nu vreau sa o critic , dar nici nu o impartasesc intru totul) nu ar mai trebui sa existe oameni care sa se intrebe care e procentul externarilor dintr-un spital de psihiatrie, e problema dumitale, dar continuu sa cred ca oricine pune si isi pune intrebari(de orice fel) e deasupra( iertat fie-mi termenul , utilizat fara vreo urma de condescendenta) celuia care pur si simplu "rumega" faptele in lumina in care se prezinta ele sau, si mai rau , prefera sa le lase sa treaca pe langa el . Ma intreb care e procentul externarilor dintr-un spital de psihiatrie la fel cum ai putea sa te intrebi Dumneata (sau oricine altcineva) care e procentul celor cu sindrom Down care fac Alzheimer pana la 30 ani, care e procentul de avioane care se prabusesc in fiecare an ,cati la suta din romani vor face cancer in urmatoarele 2 decenii sau ( daca vrei ) cat de mult ma afecteaza pe mine(care sunt nefumator) concentratia fumului de tigara din atmosfera. Sa nu-mi spui ca acestea sunt probleme care nu te afecteaza si sa nu-mi spui ca cunosti toate aspectele pe care le implica , desi la fel ca mine traiesti in acelasi secol , cu aceeasi " deschidere".
Acum , ca am clarificat " cum mai pot unii sa se intrebe..." pot sa-ti mai spun ca ma bucura enorm faptul ca exista oameni care pot si care vor sa raspunda. Si cred cu tarie ca atata timp cat o sa existe cineva dornic sa faca acest lucru o sa existe si cei dornici de a se intreba. Asa ca in legatura cu topicul ma alatur parerii Dumitale 100%.
cine crede in zbor e stapan peste zare

drancafrunza
junior
junior
Posts: 32
Joined: Tue Sep 19, 2006 9:29 am

Postby drancafrunza » Fri Dec 08, 2006 9:21 pm

Nici replica mea nu am vrut sa aiba vreo urma de condescendenta si, prin urmare, imi cer scuze pentru sentimentul pe care l-a creat; a fost doar un raspuns la ceea ce mie mi s-a parut ca incearca sa induca ideea ca din spitalul de psihiatrie o data intrat cu greu se mai iese. Adevarul este ca lucrurile s-au mai schimbat pentru ca au existat, intr-adevar, oameni care si-au pus intrebari.Si noi ne punem in continuare si vom incerca sa raspundem la ele atat cat ne este posibil.
Am recitit mesajul lui Vlad si am descoperit inca o prejudecata pe care o enunta el, aceea ca exista un mare risc sa iesi din spitalul de psihiatrie batut, mutilat, etc. Ceea ce spune el este foarte adevarat, sansele ca acest lucru sa se intample au scazut considerabil o data cu aparitia asa-numitei camasi de forta a neurolepticului modern, capacitatea de reintegrare sociala devenind, astfel, una reala.

User avatar
amnezyca
senior
senior
Posts: 153
Joined: Thu Sep 07, 2006 9:24 pm
Location: bucuresti

Postby amnezyca » Sat Dec 09, 2006 6:26 pm

"o data cu aparitia asa-numitei camasi de forta a neurolepticului modern, capacitatea de reintegrare sociala devenind, astfel, una reala." :?:
iesirea cred ca depinde mai ales de gravitatea problemei , de individ , medic ("imi cer scuze daca sunt putin pe langa topic. am o mare problema. fac stagiul cu un medic internist-cardiolog. 90% diun pacienti pleaca acasa cu prescriptia de xanax sau medazepam. sunt de-a rdreptul ingrozita. stiu ca da dependenta, am vazut pacienti cu dependenta de xanax, asist neputincioasa si scriu chiar eu retetele. ce sa fac? ar trebui batuta mai multa moneda pe efectele secundare ale administrarii acestor medicamente. niste cursuri, ceva. le da de parca ar fi pastila fericirii ") , societate , etc.

"In orice specialitate exista si cazuri grave, cred ca banuiai asta cand ai dat la medicina.Nimeni n-a spus ca va fi floare la ureche, si nici nu cred ca va doriti asa ceva. "

nu stiu cate poti sa banuiesti la 18 ani...sau cat de corecte sunt presupunerile...e destul de trist sa o iei pe un drum doar pt ca trebuie si ai niste banuieli...
sunt f multi cei care si doresc o floare la ureche si care din pacate pt ei si mai ales pt altii , ajung din greseala , sau nu ,intr un anumit loc total nepotrivit doar pt ca s au visat ei sau altii la un mom dat intr un anumit loc...si de aici o intreaga serie de probleme care i afecteaza tocmai pe cei care au deja suficiente si care cauta o rezolvare...

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Sat Dec 09, 2006 8:23 pm

Asa mai adaugam prejudecati la lista :)

Cred ca razboiul dintre psihiatri si psihologi e si el un mit. Eu cel putin nu l-am observat. In sectia in care lucrez avem o psiholoaga foarte buna, cu care colaborarea e excelenta. Nimeni nu are pretentia ca e mai destept sau alte aiureli. Nici nu am auzit de astfel de competitii sau conflicte in alte sectii, dar poate nu sunt bine informat. Ca sa raspund la intrebare, NU, in mesajul meu nu s-a vrut NICI CEA MAI MICA IRONIE LA ADRESA PSIHOLOGILOR. So there.

Tutza, ai mare dreptate cu alprazolamul. Prin stagiile prin care am mai fost am batut toba cat am putut pe tema asta. Pot spune cu mandrie ca la endocrinologie am reusit sa demonizez xanaxul :)
Asadar, alprazolamul e o benzodiazepina puternic anxiolitica, cu durata mica de actiune. Nu are efect terapeutic cronic, nu ajuta la depresie, un tratament "de intretinere" cu alprazolam n-are sens, e o greseala. Alprazolamul, dintre benzodiazepine, da o dependenta severa si rapid instalata. S-a descris sindrom de withdrawal si dupa una sau doua administrari.
Efectul hipnotic e slab, n-are rost sa-l dai ca somnifer.
Este foarte eficient ca anxiolitic rapid, e deci de electie in atacul de panica, e corect sa il administrezi la camera de garda in astfel de cazuri. Efectul e insa de scurta durata (3-4 ore), dupa care exista posibilitatea anxietatii de rebound. Asa ca, daca tot il dai, corect este sa il dai in 4 prize repartizate egal pe parcursul zilei (minim 3, macar).
Toate ghidurile terapeutice indica folosirea benzodiazepinelor in general pe o durata de MAXIM O LUNA. Eu am vazut pacienti tratati de medici ne-psihaitri timp de vreo 2 ani cu Xanax...
Daca tot consideri ca pacientul are nevoie de anxiolitic, cel mai bine e sa il trimiti la un consult psihiatric, pentru un tratament care sa aiba efecte durabile (cum spuneam, BZD au efecte doar in acut); de electie sunt ISRS, care se asociaza doar la inceput cu BZD. Plus ca ceea ce pare in neregula unui internist poate fi o patologie psihica mai grava, care merita un tratament mai serios.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

virusvj
junior
junior
Posts: 56
Joined: Wed Nov 29, 2006 11:11 pm

Postby virusvj » Mon Dec 11, 2006 12:30 am

Citeam o carte cand am dat de o referinta care suna cel putin promitator : tot despre psihiatrie. Poate o sa-ti placa , macar ca istorie.
http://www.stanford.edu/~kocabas/onbeingsane.pdf
cine crede in zbor e stapan peste zare

User avatar
amnezyca
senior
senior
Posts: 153
Joined: Thu Sep 07, 2006 9:24 pm
Location: bucuresti

Postby amnezyca » Sat Dec 23, 2006 5:06 pm

cine stie cum se calculeaza punctajul chestionarului Schmieschek?
:?:
multumesc anticipat!

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Sat Feb 03, 2007 2:31 pm

Am mai descoperit încă o prejudecată:

Psihiatrii ăştia (sau psihologi, ce-or fi) sunt în stare să "citească" şi să manipuleze oamenii. Sunt nişte mari cunoscători ai naturii umane. Mai bine să fiu atent la ce zic şi ce fac, să nu mă dau de gol

Drăguţ, nu? E o supraestimare superstiţioasă. Nu. domnule, poţi să fii un psihiatru excelent şi să fii total incapabil să "cunoşti" oamenii. Pot să dau multe exemple remarcabile. Asta fiindcă psihiatria se ocupă cu patologicul, în timp ce normalul e mult, mult mai vast. Clasificarea personalităţilor după tulburările acesteia (narcisic, histrionic, borderline, Eu cred că acelaşi lucru e valabil şi pentru psihologii clinicieni. "Cunoaşterea naturii umane" nu e o ştiinţă care să se înveţe în vreo şcoală.
De asemenea, psihaitrii, cel puţin cei pe care îi cunosc eu, nu cred că îşi pierd timpul în afara spitalului observând oamenii din jur şi întrebându-se dacă au vreo boală psihică. Presupunând că ar fi posibil să pui diagnostice în afara discuţiei profesioniste dintre psishiatru şi pacient, ar fi total neetic.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 94 guests