Noi de ce nu putem? Suntem mai tampiti? = medicina in 4 ani

care ne mananca zilele
maine
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:30 am

Noi de ce nu putem? Suntem mai tampiti? = medicina in 4 ani

Postby maine » Sun Apr 09, 2006 11:45 pm

Sa nu iti vina rau? Cum altii pot sa faca asa ceva? Cum altii pot sa faca rost de investitii fara sa fure?

Are cineva habar cati oameni de peste hotare ar vrea sa vina in Romania sa studieze medicina dar nu fac asta din cauza acestui program de 6 ani de care noi suntem atat de mandrii? Are cineva habar pe unde se duc romanii in lume sa studieze medicina numai ca sa nu "piarda" acesti 2 ani din viata? Nu spun ca programul de 6 ani nu este bun, dar piata are in acest moment alte oferte. Noi de ce nu putem sa facem asa ceva? Ce ne tine?

Eu cred ca pierderea este enorma. Nu se poate aproxima la nivel socio-economico-cultural. Dar se pare ca acesti ochelari de cal pe care ii purtam cateodata nu prea ne folosesc.

Cred ca acesta este un exemplu demn de urmat:

Academics
The Medical University of Lodz offers both 4 & 6-Year Medical School Programs in English, for U.S. and Canadian Citizens/Permanent Residents. Our Medical Curriculum is patterned after U.S. and Canadian Medical Schools.
6-Year Medical School Program

The High-School-Direct 6-Year Medical School Program has been developed for either High School or College Students who have not yet completed their college-level Pre-Med Requirements. These course requirements, outlined below, are to be completed during the first 2 years of the 6-Year Program, after which the students move on to 2 years (4 semesters) of the Basic Sciences Medical Curriculum.

4-Year Medical School Program

The 4-Year Medical School Program is designed for College Graduates, or college students with 90+ college credits, who have already completed the Pre-Med Requirements below, allowing them to commence their studies in the Basic Sciences Medical Curriculum.

http://www.gotomedschool.com/acad.html



Cred ca predecesorii nostrii se uita de sus la noi cu mare durere in suflet.

Spuneti-mi ce vreti, aruncati in mine cu pietre, dar macar ganditi-va la ceea ce am scris.

ana_is
newbie
newbie
Posts: 11
Joined: Sun Jan 15, 2006 12:16 pm

Postby ana_is » Tue Apr 11, 2006 11:44 am

Programul de 4 ani este pt absolventii de "college" [care nu e acelasi lucru cu "high school"]. Ceea ce inseamna ca pt medicina ei mai fac inca 8 ani dupa liceu. Adica cu 2 ani mai mult ca noi.

User avatar
Rash
senior
senior
Posts: 125
Joined: Sat Mar 25, 2006 11:58 pm
Location: Unde este termopane...termopane!

Postby Rash » Mon Apr 17, 2006 7:25 pm

Dap!cam asa e!mi se pare ca in Franta si Grecia se fac 7 ani de medicina daca nu ma insel!Si tot asa!Peste tot e mai greu ca la noi!
sa nu ne amagim dragii mei...Toata lumea spune ca romanii sunt destepti si ca atunci cand merg in strainataturi ii fac pe aia sa dea ochii peste cap de rusine!Nu-i chiar asa!cred ca aici avem noi problema cu ochelarii de cal!Suntem prea orbi ca sa vedem ca de fapt muncim mai putin decat restul lumii! :(
Primum non nocere!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Apr 17, 2006 8:05 pm

Nu stiu de unde te-ai informat despre Franta, dar în Franta medicina se face în 9-13 ani. Repartizati în:
Ciclul 1 (fundamental): anii 1-2
Ciclul 2 (medicale): anii 3-6 (NB nu se primeste nici o diploma dupa 6 ani, doar dreptul de a da concursul de internat)
Ciclul 3 (internatul, pe care noi îl numim rezidentiat): anii 7-13 (depinde de specialitati, MG (ceea ce noi numim MF) e cea mai scurta, 3 ani.

Dar ai oarecum dreptate, fara sa vrei, în sensul în care multi francezi au facut 7 ani de ciclul 1&2 pentru ca au repetat anul I. :)

In concluzie nici în România nu se mai face medicina în 6 ani, de curând devii medic cu diploma si drept de practica DUPA rezidentiat, deci 6 + alti ani.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Mon Apr 17, 2006 8:42 pm

In Brazilia, facultatea de medicina dureaza 4 ani.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Mon Apr 17, 2006 10:41 pm

In columbia rezidentiatul nu se plateste, se face "voluntar" - adica fara salariu :) Nu e gluma, e pe bune.

User avatar
tripleX
senior
senior
Posts: 245
Joined: Thu Jan 26, 2006 12:36 am
Location: outhere somethere

Postby tripleX » Mon Apr 17, 2006 11:08 pm

asadar, mai mult sau mai putin, ceea ce s-ar numi sistem public de sanatate este mai peste tot lasat mai la urma (ca si invatamantul de altfel) intre "prioritatile" statului.
nu stiu cat de devreme sau de tarziu vor interveni schimbari in treaba asta, dar fiindca noi ne aflam deja la pragul de a intra "in joc" va trebui sa ne obisnuim cu ideea mai sus amintita. :(
"Infernul este pavat cu bune intentii" - Samuel Johnson

maine
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:30 am

Postby maine » Wed Apr 19, 2006 12:38 am

Grecia are 7 ani? Nu stiam. Astfel, pe langa faptul ca admiterea este cum este, se mai adauga si faptul ca sunt mai multi ani. Atunci de ce sa ma mai mire cat de multi greci pleaca sa studieze in: Romania, Polonia, Italia si poate multe alte tari, dar nu la ei in tara ???!!!

User avatar
Rash
senior
senior
Posts: 125
Joined: Sat Mar 25, 2006 11:58 pm
Location: Unde este termopane...termopane!

Postby Rash » Wed Apr 19, 2006 2:48 pm

Im wrote:Nu stiu de unde te-ai informat despre Franta, dar în Franta medicina se face în 9-13 ani.


S-ar putea sa ai dreptate..nu introduc mana in foc!Mie mi-a zis un francez care era "civil"....nu medic.oricum,este multi ani peste ce facem noi aici!cat despre hartiute(aka diplome)...da,e adevarat ca n-ai parafa proprie dupa 6 ani de medicina(adica nu se pune ca esti domnu' doctor daca nu-ti este acordata si o oarecare raspundere)

dar pana la urma la ce ne trebuie meserie adevarata ,cand pe holuri lumea te striga domnu' doctor...mai in scarba,mai in serios!
Primum non nocere!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Apr 19, 2006 5:07 pm

Nu cred ca ai înteles. Francezii nu fac mai multi ani decât facem noi pâna la obtinerea diplomei, specialitatii si a titlului (oficial, nu titlu de culoar :)). Durata e aceeasi, difera unele mici statuturi (de ex: externatul care la noi nu exista, doctoratul care la noi îl face orice absolvent de 6 ani de facultate pe când la ei abia dupa obtinerea specialitatii pot sa-l faca, statutul rezidentului care la ei e mult mai shmotruit etc etc). Poate cu trecerea timpului o sa se schimbe si mentalitatea de la noi, vad ca e f greu sa nu te mai consideri medic dupa doar 6 ani de facultate. Vai, ce insulta. Reforma recenta nu s-a facut de dorul lelii.

(în fond înteleg blocajul, daca bani n-ai, conditii n-ai, sistem ca lumea n-ai, drepturi n-ai, macar un titlu sa ai, la naiba)

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Wed Apr 19, 2006 6:02 pm

Eu sunt de acord sa nu ma consider medic dupa 6 ani de medicina. Chiar nu ma consider. Deloc. Nici macar nu mi-am luat drept de libera practica, nici parafa, desi "am voie".

Ma intreb câti medici am intâlnit in viata asta? Cred ca vreo 2.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Reaktor
elder
elder
Posts: 547
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:39 am
Contact:

Postby Reaktor » Wed Apr 19, 2006 6:17 pm

Cred ca faci o mare greseala (excluzand in cazul tau modestia ipocrita). Eu dimpotriva, cred ca ar trebui sa te consideri medic. Daca nu, nici superiorii tai si nici pacientii nu te vor lua drept medic ceea ce e destul de grav in cazul in care profesezi. Acum depinde si la ce ne raportam; daca ii consideri medici doar pe Burghele sau Hipocrit atunci sunt de acord cu tine ca nu esti medic. E bine insa ca te compari cu acei doi 'medici'.
"If freedom is short of weapons, we must compensate with willpower."

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Apr 19, 2006 6:30 pm

Mda, dupa cum ziceam goana dupa titluri bate reforma, bate strainatatea, bate orice.

N-ai priceput ca un rezident e doar un student mai rasarit. E un pui de medic. :) Indiferent ca babutza pe care ai consultat-o se uita la tine ca la un zeu, tu esti doar un viitor medic, lucrezi într-o clinica universitara nu degeaba ci pentru ca doar acolo beneficiezi de supraveghere si încadrare, nu ai drept de practica, dar lasa asta, nici nu ai putea practica (adica profesa) de unul singur, din lipsa de experienta, din lipsa de sef care sa te scoata din încurcatura când descoperi ca nu stii ce sa faci.

Mie nu mi se pare o jignire. Treaba pe care o fac mi se pare mai importanta decât regretul pentru un titlu acordat precoce de sistemul comunist, si care acum a fost retras.

Facultatea de medicina nu dureaza 6 ani, ci de la 9 ani în sus. Cine zice ca-i medic în timpul rezidentiatului si nu glumeste, probabil zicea si ca e major la 9 ani. :)

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Wed Apr 19, 2006 6:47 pm

Multumesc ca excluzi modestia ipocrita :) Cred :) Inteleg, reactoare, ca tu esti de parere ca increderea pe care pacientul o are in tine izvoraste din particula "dr.".

Pacientii de la psihiatrie stiu foarte bine care e locul meu, au experienta :). Nici daca as vrea sa-i pacalesc prevalându-ma de arhetipul lui peste prajit si recomandându-ma: "Sunt dr. Vlad Stroescu", n-as reusi. Dar nu incerc. Din contra, si vorbesc foarte serios acum, le explic de la inceput cam care va fi rolul meu in urmatoarele zile din viata lor. Nu-mi iau aere docte, nu ma fac ca inteleg ceva din suferinta lor; din contra, am constatat ca e mult mai eficient si mai benefic sa spun "nu stiu" atunci când nu stiu, sa-mi exprim verbal uimirea, nedumerirea, sau teama, atunci când e cazul. Port un ecuson pe care scrie, mare, sa vaza si miopii, "Vlad Stroescu, rezident psihiatrie". Niciodata nu-mi spânzur stetoscop de gât. M-a amuzat foarte tare diploma mea (am catadicsit sa o iau de-abia saptamâna trecuta), pe care scrie: "Doctor-medic, acesta nu e titlu stiintific".

Unul dintre lucrurile dragute la psihiatrie e ca rezidentii nu sunt obligati sa poarte halat, iar pe unele sectii exista indicatia expresa in acest sens, adica o interdictie de a purta halat. Adesea abuzez de acest privilegiu, insa am inteles recent ca el e doar o forma mai subtila a aceluiasi orgoliu de "doctor".

Orgoliu care, dupa mine, e una dintre cele mai puturoase plagi ale medicinii.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Reaktor
elder
elder
Posts: 547
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:39 am
Contact:

Postby Reaktor » Thu Apr 20, 2006 10:56 am

vlad stroescu wrote: Inteleg, reactoare, ca tu esti de parere ca increderea pe care pacientul o are in tine izvoraste din particula "dr.".

:shock: Ai inteles gresit. Am spus eu asta? Vorbeam de respectul pe care il ai fata de tine; la urma urmei esti medic, chiar daca rezident. Nu cred ca are rost sa pretindem ca suntem nici mai medici nici mai putin medici decat suntem in realitate. Increderea pacientului nu vine din particula 'dr.' ci din increderea pe care i-o inspiri tu, de increderea pe care o ai in tine si in ceea ce stii. Imagineaza-ti un consult in care ii spui pacientului: "sa fim foarte clari, am terminat o facultate de medicina dar eu nu ma consider medic, doar ma invart si eu prin spital, ca rezident-student-vlad stroescu".
"If freedom is short of weapons, we must compensate with willpower."

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Thu Apr 20, 2006 11:11 am

Nu chiar asa cum spui tu, dar pe acolo. N-as vrea ca pacientul sa se uite la mine cu speranta dupa niste solutii pe care nu le am.

Dar vorbim aici doar despre cun caz particular al orgoliului medical. Eu sper (dar nu cred) sa apuc ziua in care relatia medic-pacient sa fie una de egalitate. Nu identitate, desigur, dar egalitate de drepturi. Spitalul e destul de asemantor cu o institutie totalitara, in care pacientul se afla cel mai jos pe scara ierarhica. E ceva kafkian intr-un spital, in general. Lucrul asta s-a vazut cel mai bine la spitalele psihiatrice, ceea ce a generat miscarea antipsihiatrica din anii 60, condusa chiar de psihiatri. Restul medicinii insa n-a beneficiat de astfel de revolte, si n-a invatat nimic.
Scuza ar fi ca faci bine bietului iobag-pacient. Nu mi se pare suficient.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
lulutza
senior
senior
Posts: 352
Joined: Wed Aug 24, 2005 10:46 pm

Postby lulutza » Thu Apr 20, 2006 12:05 pm

Mie mi se pare ca relatia medic-pacient se indreapta cu pasi repezi spre firesc, adica spre egalitate. Si asta si pentru ca oamenii au inteles ca au dreptul la servicii medicale de calitate si la tratament corect, fara alte inflorituri (admira-ma si preaslaveste-ma ca sunt medic). Si sa speram ca nu o sa cadem in cealalta extrema, cea a iatrofobiei, la fel de perversa ca si opusul ei.
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Postby Phat Skidz » Thu Apr 20, 2006 1:30 pm

Eu acum sunt un pic iatrofob (in caz ca nu v-ati prins :) ) Nu sunt de parere ca iatrofobia ar fi salvarea, dar ar fi un remediu temporar, si necesar.
Eu nu vaz in spital situatia optimista pe care o descrii tu, lulutza. Singurii pacienti care "protesteaza" sunt cei care fac din razboiul cu medicii un sport, si sunt detestati unanim de intreg personalul medical, spre amuzamentul respectivilor care atât asteapta. Dar asta e o situatie particulara nesemnificativa.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
damonik
senior
senior
Posts: 207
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:00 pm
Location: space, the final frontier
Contact:

Postby damonik » Tue Apr 25, 2006 12:43 pm

Ca mi-am adus aminte cand am citit urmatoarea fraza a lui Vlad:
M-a amuzat foarte tare diploma mea (am catadicsit sa o iau de-abia saptamâna trecuta), pe care scrie: "Doctor-medic, acesta nu e titlu stiintific.

Eu cand m-am dus sa o iau i-am zis doamnei aceleia dragute ca am venit sa-mi iau diploma de doctor. La care a ridicat mirata ochii spre mine si mi-a zis: "Nu cumva sunteti prea tanara sa fiti doctor? Poate diploma de licenta" 8)
Ai avut sansa unica de a capata forma omeneasca. NU-TI PIERDE TIMPUL!

User avatar
VARAN / STUDY
senior
senior
Posts: 183
Joined: Fri Jun 02, 2006 6:29 pm

Re: Noi de ce nu putem? Suntem mai tampiti ?

Postby VARAN / STUDY » Wed Jun 07, 2006 9:59 pm

maine wrote:Sa nu iti vina rau? Cum altii pot sa faca asa ceva? Cum altii pot sa faca rost de investitii fara sa fure?

Are cineva habar cati oameni de peste hotare ar vrea sa vina in Romania sa studieze medicina dar nu fac asta din cauza acestui program de 6 ani de care noi suntem atat de mandrii? Are cineva habar pe unde se duc romanii in lume sa studieze medicina numai ca sa nu "piarda" acesti 2 ani din viata? Nu spun ca programul de 6 ani nu este bun, dar piata are in acest moment alte oferte. Noi de ce nu putem sa facem asa ceva? Ce ne tine?

Eu cred ca pierderea este enorma. Nu se poate aproxima la nivel socio-economico-cultural. Dar se pare ca acesti ochelari de cal pe care ii purtam cateodata nu prea ne folosesc.

Cred ca acesta este un exemplu demn de urmat:

Academics
The Medical University of Lodz offers both 4 & 6-Year Medical School Programs in English, for U.S. and Canadian Citizens/Permanent Residents. Our Medical Curriculum is patterned after U.S. and Canadian Medical Schools.
6-Year Medical School Program

The High-School-Direct 6-Year Medical School Program has been developed for either High School or College Students who have not yet completed their college-level Pre-Med Requirements. These course requirements, outlined below, are to be completed during the first 2 years of the 6-Year Program, after which the students move on to 2 years (4 semesters) of the Basic Sciences Medical Curriculum.

4-Year Medical School Program

The 4-Year Medical School Program is designed for College Graduates, or college students with 90+ college credits, who have already completed the Pre-Med Requirements below, allowing them to commence their studies in the Basic Sciences Medical Curriculum.

http://www.gotomedschool.com/acad.html



Cred ca predecesorii nostrii se uita de sus la noi cu mare durere in suflet.

Spuneti-mi ce vreti, aruncati in mine cu pietre, dar macar ganditi-va la ceea ce am scris.


brrr cata prostie!!!! :aaa:

@rpy2848
Posts: 2
Joined: Wed Sep 27, 2006 3:20 pm

Postby @rpy2848 » Wed Sep 27, 2006 4:02 pm

tripleX wrote:asadar, mai mult sau mai putin, ceea ce s-ar numi sistem public de sanatate este mai peste tot lasat mai la urma (ca si invatamantul de altfel) intre "prioritatile" statului.
:(


IPOCRIZIA, IPOCRIZIA!!!! LALALALALALA!!!!!!!!! :evil: Umflati astia care se numesc "politicieni" nu dau doi bani pe sanatatea cetateanului. Noi suntem vaca de muls a statului!!!!

User avatar
lady_of_medicine
junior
junior
Posts: 41
Joined: Sat May 05, 2007 7:22 pm
Location: Nu Bucuresti

Postby lady_of_medicine » Mon May 07, 2007 12:21 am

in Franta fac minim 6 ani. Pot face si 9. in primii 2 ani, nu ai voie sa repeti anul (sau doar o data) si materiile iti sunt impuse. Apoi, iti alegi tu ce vrei sa faci. Nu faci mai mult de 3 - 4 stagii/ semestru.
Last edited by lady_of_medicine on Mon May 07, 2007 12:30 am, edited 1 time in total.
"Ce sont les grandes actions que louent les grands homme"

User avatar
TibiGZU
elder
elder
Posts: 810
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:09 pm
Location: contesting rulz
Contact:

Postby TibiGZU » Mon May 07, 2007 12:24 am

lady_of_medicine wrote:Nu faci mai mult de 3 - 4 stagi/ semestru.


STAGII
contesting is a life style

nitro
junior
junior
Posts: 77
Joined: Tue Jul 25, 2006 9:20 pm
Contact:

Postby nitro » Wed May 09, 2007 7:15 pm

lady_of_medicine wrote:in Franta fac minim 6 ani. Pot face si 9. in primii 2 ani, nu ai voie sa repeti anul (sau doar o data) si materiile iti sunt impuse. Apoi, iti alegi tu ce vrei sa faci. Nu faci mai mult de 3 - 4 stagii/ semestru.

stii macar care e rata de reusita la sfarsitul primului an? maxim 20% din cei care se inscriu. Multi pierd aiurea 2 ani incercand sa promoveze.
Daca s-ar trezi conducerea idioata a acestei facultati ar vedea ca pot castiga foarte mult creand o sectie de franceza.
E o porcarie sa se faca doar engleza cand foarte multi au invatat alte limbi straine mult mai bine decat engleza. In plus ce asistente senile sunt in catedra aia! Nici macar nu pronunta corect cand vorbesc :lol:

User avatar
Silvi589
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri May 18, 2007 10:01 am

Postby Silvi589 » Sat May 19, 2007 9:04 pm

Nu stiu cum e in Franta....dar Spania se confrunta cu o problema....asa numitii medici de familie sunt de tot _ _ _ _ _ul. Nu stiu ce se intampla... au uitat ce li s-a predat? Nu inteleg..... In schimb ceilalti se pricep la organele din domeniul lor...ca si cum fiintele umane ar fi ciopartite....Dumnezeule! Dar ideea e ca SE PRICEP. Oricum, medicii adevarati din Romania ii baga in buzunar la orice ora. Chiar daca scoala romaneasca se afla intr-o continua degradare... inca se poate spune ca studentii de nivel mediu din Romania sunt mai buni decat "fruntasii" europeni. Asta e bine!

User avatar
Calico
addicted
addicted
Posts: 42586
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Postby Calico » Sat May 19, 2007 9:32 pm

Silvi589 wrote:se poate spune ca studentii de nivel mediu din Romania sunt mai buni decat "fruntasii" europeni. Asta e bine!

:lol: Ce vis roz si frumos traiesti, nene!
Si concluzia asta mareata ai tras-o dupa ce i-ai observat pe spanioli...

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sat May 19, 2007 9:40 pm

daca tu nu te crezi la inaltimea lor, nu e cazul sa generalizezi.
Red Apple

User avatar
Calico
addicted
addicted
Posts: 42586
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Postby Calico » Sat May 19, 2007 9:43 pm

e o diferenta intre medicii spanioli si medicii francezi sau englezi

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sat May 19, 2007 9:45 pm

da, unii sunt englezi ,altii francezi, altii spanioli. unii chiar romani. sau p-astia nu-i punem la socoteala.? le zicem vraci?
Red Apple

User avatar
Calico
addicted
addicted
Posts: 42586
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Postby Calico » Sat May 19, 2007 9:57 pm

Nu draga, eu respect medicii romani buni. Si in general, cred ca cei care trec peste toate greutatile si reusesc in alta tara, sunt medici foarte buni, printre cei mai buni. Best of the best.

Dar hai sa nu sustinem ca studentii de nivel mediu din Romania sunt mai buni decat fruntasii Europei. Stiu valoarea studentului mediu din Romania, si mai stiu si cum se invata medicina in Franta (desi partea a doua nu din experienta proprie, recunosc).

Dar noi romanii suntem cei mai tari, nu? Pai daca la noi studentul mediu ii face pe fruntasii europei, inseamna ca restantierul roman ar fi bursier in Franta, nu?

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sat May 19, 2007 10:01 pm

draga, again generalizezi. exista doua tendinte am obs. aia de se cred mai breji decat restul si aia de sufera de complexul est europeanului. ei hai si paote a treia categ - aia de nu-si bat atata capul cu comparatii si-si vad de treaba lor.
God save the patient. :D
Red Apple

User avatar
Calico
addicted
addicted
Posts: 42586
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Postby Calico » Sat May 19, 2007 10:19 pm

dahnia wrote:exista doua tendinte am obs. aia de se cred mai breji decat restul si aia de sufera de complexul est europeanului

Mi-am recitit posturile si nu, nu am gasit nici o propozitie in care eu spun ca studentul roman e mai prost decat cel din alte tari.
Doar ca nu sunt de acord ca studentul mediu din Romania e mai bun decat studentul "fruntas" din Europa. Ti-am spus, respect medicii buni romani, nu cred ca sufar de complexul est-europeanului. Dar nu sufar nici de complexul buricul-pamantului (nu ma refer la tine).

User avatar
lara_
senior
senior
Posts: 298
Joined: Fri Mar 04, 2005 6:32 pm
Location: pe-aiurea
Contact:

Postby lara_ » Sat May 19, 2007 10:23 pm

da, mai bun decat cel din africa tot este,nu? spre ex,dak eo acum ma duc in burkina faso,precis ma baga aia direct rezidenta pe neurochirurgie,ca stiu sa fac tuseu rectal si noduri marinaresti.
asha,shi?...

User avatar
danhia
elite
elite
Posts: 4297
Joined: Sat Oct 29, 2005 8:56 pm
Location: The Royal Ascot Brigade

Postby danhia » Sun May 20, 2007 6:23 am

da io daca stiu sa fac noduri in papaura? se pune?
Red Apple

User avatar
Silvi589
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri May 18, 2007 10:01 am

Postby Silvi589 » Sun May 20, 2007 2:39 pm

MumaPadurii wrote:
Silvi589 wrote:se poate spune ca studentii de nivel mediu din Romania sunt mai buni decat "fruntasii" europeni. Asta e bine!

:lol: Ce vis roz si frumos traiesti, nene!
Si concluzia asta mareata ai tras-o dupa ce i-ai observat pe spanioli...


Ok, recunosc, am exagerat cu studentii de nivel mediu...sa ii lasam acolo, "in mijloc". Dar studentii considerati a fi cei mai buni in Romania, sunt mai buni decat cei buni din vest. Sau, daca vrei, ne intoarcem la cei de nivel mediu...studentii romani de nivel mediu sunt mai buni decat cei de nivel mediu din vest. Asa.
Si nu, nu visez.Si nu am tras concluzia asta vazandu'i numai pe spanioli. In primul rand i-am vazut pe romani, si am fost unul din ei.In Spania cei de nivelul meu pe care l-am avut in Romania, mai fac specializari peste specializari ca sa ne ajunga din urma. Si nu, nu ma dau mare si nici nu exagerez. Am comparat treaba si cu Germania, unde inainte de a face specializarile de rigoare, aia nu prea stiu mare branza, daca ma intelegi. Deci nu este un vis.....in Romania se munceste mai mult decat in vest (cei care muncesc, bineinteles, ii scoatem din oala pe lenesi si pe cei dezinteresati).

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sun May 20, 2007 2:45 pm

Silvi589 wrote:Dar studentii considerati a fi cei mai buni in Romania, sunt mai buni decat cei buni din vest. Sau, daca vrei, ne intoarcem la cei de nivel mediu...studentii romani de nivel mediu sunt mai buni decat cei de nivel mediu din vest. Asa.

Deci nu este un vis.....in Romania se munceste mai mult decat in vest

:lol: :lol: :lol:

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sun May 20, 2007 3:56 pm

Silvi589 wrote:Nu stiu cum e in Franta....dar Spania se confrunta cu o problema....asa numitii medici de familie sunt de tot _ _ _ _ _ul. Nu stiu ce se intampla... au uitat ce li s-a predat? Nu inteleg.....

Oricum, medicii adevarati din Romania ii baga in buzunar la orice ora. Chiar daca scoala romaneasca se afla intr-o continua degradare... inca se poate spune ca studentii de nivel mediu din Romania sunt mai buni decat "fruntasii" europeni. Asta e bine!

Inca o data, trei imagini zic mai mult decât o mie de cuvinte :
:lol: :lol: :lol:

User avatar
MangafauaX
junior
junior
Posts: 88
Joined: Wed Jun 29, 2005 9:33 pm

Postby MangafauaX » Sun May 20, 2007 4:44 pm

Silvi589 wrote:Ok, recunosc, am exagerat cu studentii de nivel mediu...sa ii lasam acolo, "in mijloc". Dar studentii considerati a fi cei mai buni in Romania, sunt mai buni decat cei buni din vest. Sau, daca vrei, ne intoarcem la cei de nivel mediu...studentii romani de nivel mediu sunt mai buni decat cei de nivel mediu din vest. Asa.
Si nu, nu visez.Si nu am tras concluzia asta vazandu'i numai pe spanioli. In primul rand i-am vazut pe romani, si am fost unul din ei.In Spania cei de nivelul meu pe care l-am avut in Romania, mai fac specializari peste specializari ca sa ne ajunga din urma. Si nu, nu ma dau mare si nici nu exagerez. Am comparat treaba si cu Germania, unde inainte de a face specializarile de rigoare, aia nu prea stiu mare branza, daca ma intelegi. Deci nu este un vis.....in Romania se munceste mai mult decat in vest (cei care muncesc, bineinteles, ii scoatem din oala pe lenesi si pe cei dezinteresati).

PUN PAr1U C4 4 v0+@ Cu B3C4li L4 URM@t0@R3L3 ALegER1. DUmn3ZEu 5a Ne AJU+E cU sP4NioLI c@ Tin3!
''D4c4 84UTUR4 73 |mP|3d|c4 S4 mUnC3s7| / 47UnC| L4S4-73 D3 mUnC4''
"Daca bautura te impiedica sa muncesti / atunci lasa-te de munca"
MangafauaX

User avatar
Silvi589
junior
junior
Posts: 36
Joined: Fri May 18, 2007 10:01 am

Postby Silvi589 » Tue May 22, 2007 4:17 pm

Nu vad ce legatura are Becali cu ceea ce am observat in Romania si in alte tari.Din cate vad eu, omul ala nu a avut si nu are nici o legatura cu nici o facultate....cred ca nici nu a trecut vreodata prin fata unei cladiri unde se studiaza....A facut avere din oi, camioane si terenuri, nimic de zis.Bravo lui.E credincios, bravo lui si preotilor. Misca chestii in fotbal....bravo lui si microbistilor. Dar cred ca omul asta nu ar trebui amestecat in discutii care nu au legatura cu ceea ce am zis mai sus, adica oi,camioane,terenuri,Dumnezeu si fotbal.

luckyiam
junior
junior
Posts: 88
Joined: Sat May 26, 2007 5:31 pm

Postby luckyiam » Mon May 28, 2007 3:47 pm

Opinii multe dar putine de la cei ce stiu bine subiectul.
In usa ca sa ajungi md iti trebuie 10-13 ani de higher education. (exista unele programe mai scurte - foarte putine -care nu sint apreciate).
Termini highschool si mergi la colegiu de 4 ani (undergraduate study)-care are program de premed. Considerind ca ai un gpa de peste 3.5 poti sa incepi de atunci sa dai examenul de admitere la un medical school-mcat-care se cere la 99% din medical schools-examen considerat de foarte multi ca unul dintre cele mai grele examene de admitere la un graduate school aici in usa. Testeaza aplicantii in patru diferite areas: (1)verbal reasoning,(2)physical sciences,(3)writing ability and (4)biological sciences.
Also multe schools cer a personal essay. Ai nevoie de letters of recomandation de la instructorii tai si de la college advisers care sa ateste abilitatea ta si calificarea ta sa mergi la medical school.
Si ultimul step este interviul la schools care ar fi interesate sa te admita la ei.-foarte important acest interviu.
Odata intrat la medical school ai stepurile(3) si alte examene.
Pe la sfirsitul anului trei -aplici pentru residency la specialitatea care ti-o alegi(bine sa aplici la cit mai multe schools). Acum faci rotatii la specialitati si poti sa-ti faci o idee ce iti place.
In march ,ultimul an, primesti raspunsul in plic la ce residency program esti acceptat. Nu toti sint norocosi si atunci urmezi un program de internal medicine. In may graduation of medical school cu titlul de md-doctor in medicina.
Acceptat fiind in july incepi residency. Toata lumea face un an de internal medicine si apoi incepi practic specialitatea dorita care dureaza diferit functie de ce specialitate ai ales.
So ,cum credeti ca este aici-usor? Greu?
Romanii veniti din tara dupa ce au terminat medicina au soarte diferite- cei mai multi se limiteaza la cercetare obtinind un phd. Slab platit. Sau assitenti de profesori- un nurse cistiga mai bine decit ei. Am vazut putini care au terminat medical school in romania si sa fi devenit aici doctori specialisti . Este un adevar . Cei care au reusit felicitari lor pentru ca este un proces greu -dureaza si costa fantastic. Si de unde sa aibe bani. Unul dintre ei de obicei se sacrifica sa-l tina la school pe celalalt.
Quetions?


post modificat de moderator: ti-am deblocat caps lock :)


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 90 guests