dorutzu wrote:jess wrote:Revenind, trebuie sa recunoastem ca standardele de acum sunt puse mult mai jos in comparatie de cum era cand am dat noi (aia batrani) la facultate si asta nu face decat sa aduca si mai mult prost renume acestei meserii
da, asa cred si eu.ziceam doar ca nu s-a ajuns sa se intre cu 5 la med,la buget.
si in legatura cu"pupici"...multi viseaza sa intre in fac asta( nu a fost asa mereu?), probabil concurenta mai mica ii si ajuta sa viseze...oricum nu cred ca intra, sau daca intra are sanse sa termine si sa ajunga doftoreasa???

eu nu prea cred in caderi demografice bruste. seriile nu pot fi asa diferite unele de altele. daca te nasti in 86 si nu in 87, nu vei fi "statistic" mai destept. pare sa existe mai degraba un proges, astia mici de acum invatand mai mult, mai devreme si in mai putin timp (stiu un pici de clasa a 6-a care tre sa citeasca morometii peste vacanta, ori eu eu abia de printra 11-a am aflat cu se mananca romanu asta).
problema nu sta in numarare prostilor si a desteptilor, ci mai cu seama in "cati" sunt la gramada, numarul de participanti la examen.
in 2005 - 1141 candidati, s-a intrat cam cu 89/120
in 2006 - 1250 candidati, 83/100 pentru
in 2007 - 950 candidati, 68/100 pentru
sunt mai putine locuri, dar si cu mult mai putini candidati.
daca excludem examenu din 2006, penibil de usor si cu 300 de participanti mai mult ca in 2007, si luam la puricat 2005, o sa vedeti ca nu e foarte diferita situatia:
89/120 de puncte inseamna procentual 74.16/100 ~ 74/100 puncte intrare la buget. nu e departe, insa daca punem la socoteala ca s-au inscris cu 200 de oameni mai mult, o sa ajungem tot pe la vreo 70/100 (ajustare datorata concurentei -> 200 mai multi, macar 20 in top)
la nivelul dificulatii examenelor, cel din 2007 este , dupa parerea mea, peste 2005 si cu f. mult peste 2006.
statistic lumea a ramas aceashi. se intra cam cu acelashi punctaj, virat ocazional de usurarea prosteasca a examenului. problema nu este nici pe departe iq-ul cadidatilor sau aplecarea lor spre studiu, ci reclama execrabila facuta faculatatii. exista multa rea vointa la mijloc, cei care vor sa vina fiind loviti de "n" reproshuri si stricaciuni si de mult prea putine laude si plusuri. 6 ani de facultate + inca pe atat rezidentat, salarii de ciocolata cu rom s.am.d.
in sensul asta, cei care sunt deja acolo ar trebui sa-si puna problema daca valul de "prostie" care umple mai nou facultatea e datorat si lor sau mai ales lor. poate putin "suntem mandrii de noi" sau "bine ati venit la medicina" n-ar strica din cand in cand... asta macar in locul "sa vezi ce calvaru dracului te-asteapta" sau a "nici habar n-ai in ce te-ai bagat".