Regulament de acordare a burselor

care ne mananca zilele
darkside
senior
senior

Regulament de acordare a burselor

Postby darkside » Wed Nov 10, 2004 12:33 am

Acest Regulament este in stadiul de proiect si va fi discutat in saptamana care urmeaza in Biroul de Senat al UMF "Carol Davila" si va intra in vigoare de anul acesta.
Daca sunt propuneri, observatii va rog sa le faceti in timp util.

Code: Select all

Regulament de acordare a burselor şi altor forme de sprijin material
Criterii generale. Eligibilitate.

Art. 1
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti acordă în conformitate cu Legea învăţământului nr.84/1995 (republicată în Monitorul Oficial al României nr. 606/10.12.1999), art.172(1); H.G. nr.558/1998 ; precizările Ministerului Educaţiei Naţionale Nr. 9744/09.02.1998 ; H.G nr. 1020/2001 şi conform Legii 133/2000 urmatoarele tipuri de burse :
- Burse de merit
- Burse de studiu
- Burse de ajutor social
- Burse de ajutor social ocazional

Art. 2
   Fondurile pentru acordarea burselor sunt repartizate de Ministerul Educaţiei Cercetării, în funcţie de numărul de studenţi români de la cursurile de zi finanţaţi de la buget. Principiul proporţionalităţii numerice se respectă pentru repartizarea fondului de burse pe facultăţi, iar în cadrul facultăţilor pentru repartizarea pe secţii şi ani de studii. Bursele se acordă studenţilor din învăţământul superior de stat, cursuri de zi , care studiază pe locuri finanţate de la buget sau pe locuri cu taxă (conform legii  133/2000).

Art. 3
Pot primi burse numai studenţii care şi-au îndeplinit integral activităţile prevăzute în planul de învăţământ. Studenţii cu restanţe sau absenţe în sesiunea din toamnă, precum şi cei care au examene de diferenţă nu primesc bursă.

Art. 4
Studenţii care urmează concomitent două specializări în instituţii de învăţământ superior de stat pot beneficia de burse de la bugetul de stat numai de la una dintre instituţii, cu condiţia ca numărul total al anilor în care beneficiază de bursă să nu depăşească numărul total al anilor de studii prevăzut ca durată de şcolarizare la specializarea de la care urmează să beneficieze de bursă.
Art. 5
Studenţii care beneficiază de prelungire medicală pot primi bursă numai dacă documentele medicale în baza cărora li s-a aprobat prelungirea de şcolaritate se încadrează în prevederile ordonanţei de Guvern şi ale Ministerului Sănătăţii referitoare la bursele de ajutor social.

Art. 6
Studenţii care beneficiază de burse sau stagii de studii în străinătate nu beneficiază de bursă în ţară. Sunt exceptaţi cei cuprinşi în programul ERASMUS.

Art. 7
(a) Biroul de Senat poate hotărî sancţionarea cu ridicarea bursei pe semestrul al II-lea al anului universitar în cazul studenţilor care nu au promovat nici un examen în sesiunea de iarnă pentru anii I, II si III sau nu
s-au prezentat la nici un examen (cu excepţia cazurilor de forţă majoră) până la 1 aprilie pentru anii IV, V si VI .
(b) Biroul de Senat poate propune Senatului sancţionarea cu ridicarea bursei pentru acte grave de indisciplină şi încălcarea Regulamentului de Cazare prin vânzarea locului în cămin. Hotărârea Senatului rămâne definitivă.

Art. 8
Bursele nu se restituie decât în cazul exmatriculării pentru abateri grave de la normele de conduită. Această hotărâre este luată de Senatul Universităţii la propunerea Biroului de Senat.

Art. 9
Bursele de merit se acordă pentru studenţii care obţin în cursul anului universitar anterior media 10,00 fără examene de măriri.

Art. 10
   (a) Bursele de studiu se acordă în funcţie de rezultatele la învăţătură în limita criteriilor exprimate în acest regulament.
   (b) Pentru a primi bursa de studiu studentul trebuie să aibă media minimă pe anul universitar anterior 9,00.

Art. 11
   (a) Bursele de ajutor social se pot acorda studenţilor care nu beneficiază de bursă de studiu sau bursă de merit în limita fondurilor distribuite pe facultate şi an , după cum urmează:

- studenţilor care nu realizează pe ultimele 3 luni un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul minim pe economie
     - studenţilor integralişti din instituţiile de învăţământ superior de stat cărora li se aplică prevederile art.10 lit.r din Legea nr.42/1990, republicată, în baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii 42/1990, însoţit de brevet semnat de Preşedintele României, care atestă calitatea lor ori a unuia dintre părinţi de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989” sau de “Erou-Martir”, cu una din menţiunile: rănit, reţinut, rănit şi reţinut, remarcat prin fapte deosebite; precizăm faptul că, până la eliberarea brevetelor, studenţii din unităţile şi instituţiile de învăţământ de stat pot beneficia de prevederile art.10 lit.r din Legea 42/1990 prin prezentarea în copie a Decretului nr.37/2000 şi a anexelor acestuia unde persoana în cauză apare nominalizată.(conform adresei M..E.C.T. nr.9798/03.08.2001);
     - studenţilor orfani de ambii părinţi, celor proveniţi din casele de copii sau plasament familial, care nu realizează venituri, pentru care bursa se acordă pe toate lunile anului;
     - studenţilor bolnavi de TBC care se află in evidenţa unităţilor medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, cei infestaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA, spondilită anchilozantă sau reumatism articular, în baza documentelor medicale eliberate sau vizate de medicii din Cabinetul Medical al UMF “Carol Davila”.

Art. 12
    (a) Bursa de ajutor social ocazional se poate acorda  în cuantumul unei burse de ajutor social, în limita fondurilor repartizate pentru burse, astfel:
     1) bursa de ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte se poate acorda studenţilor orfani, studenţilor defavorizaţi din punct de vedere social, studenţilor proveniţi din casele de copii, din plasament familial sau din încredinţare a căror familie nu realizează, în ultimele 3 luni un venit mediu lunar net pe membru de familie mai mare decat 75% din salariul minim pe economie, stabilit la începutul lunii în care studentul a solicitat bursa.
Bursa de ajutor social ocazional se poate acorda de două ori în decursul anului universitar, la solicitarea studentului, indiferent dacă studentul este sau nu integralist sau dacă mai beneficiază de altă categorie de bursă;
     2) bursa de ajutor social ocazional de maternitate se acordă studentei (sau studentului) al cărui soţ nu realizează alte venituri, o bursă pentru naştere şi lehuzie şi o bursă pentru procurarea lenjeriei copilului nou-născut;
     3) bursele de ajutor social ocazional in caz de deces se acordă pentru  decesul unui membru necăsătorit sau căsătorit (cu soţ, soţie, copil) sau in caz de deces al studentului necăsătorit sau căsătorit (cu soţ/soţie care nu realizează venituri). Suma care se atribuie in caz de deces este stabilita de catre Biroul de Senat.
(b) Declaraţia de venituri şi documentele justificative anexate in vederea obţinerii bursei de ajutor social constituie inscrisuri cu valoare juridică.
(c) Verificarea autenticităţii declaraţiilor se poate face pe cale legală, la solicitarea organelor de control financiar. Instituţia de invăţămant superior nu poate fi făcută răspunzătoare de consecinţele unor declaraţii false sau incomplete.
Ultimul care pleaca sa stinga lumina ......

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Tue Nov 23, 2004 5:52 pm

anul asta adik 2004 2005 cam pe cand vin bursele?

crisalia
senior
senior

Postby crisalia » Tue Nov 23, 2004 10:19 pm

mie mi se pare super idee in conditiile in care am 9.20 si stau ca pe ghimpi .ca nu stiu dc apuc bursa......

damonik
senior
senior

Postby damonik » Wed Nov 24, 2004 1:51 pm

Am si eu 2 intrebari:
1. Daca se aproba, bursele de anul acesta se vor acorda in conformitate cu proiectul? Daca da, ce lege stiti voi ca se aplica retroactiv? Anul universitar a inceput la 1 octombrie.
2. De ce studentii care au avut absenta din motive obiective, bine intemeiate sa nu ia bursa, in conditiile in care media lor se incadreaza in limita notei minime (cu care se ia bursa)?
Ai avut sansa unica de a capata forma omeneasca. NU-TI PIERDE TIMPUL!

Lex
senior
senior

Postby Lex » Wed Nov 24, 2004 8:13 pm

"Studenţii cu restanţe sau absenţe în sesiunea din toamnă, precum şi cei care au examene de diferenţă nu primesc bursă"

Este vorba despre cei care pica sau lipsesc in toamna.Cel putin eu asa inteleg din asta.

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Wed Nov 24, 2004 8:35 pm

crisalia wrote: am 9.20 si stau ca pe ghimpi .ca nu stiu dc apuc bursa......

pai scrie in kestia aia ca daca ai peste 9 ai bursa nu?
parka asa scrie:P

matrix
elder
elder

actualul regulament

Postby matrix » Wed Nov 24, 2004 8:43 pm

dar acum exista un regulament ? daca da poate da cineva post aici :)

oricum care sunt marile diferente din regulamentul cel nou ? ca bursele se dau in functie de cati bani vin de la minister, asa se stabileste si media de bursa, nr de burse etc.

pai aici scrie :
"(b) Pentru a primi bursa de studiu studentul trebuie să aibă media minimă pe anul universitar anterior 9,00."

adica asta e minima...nu inseamna ca daca ai 9.00 ai bursa, ci daca ai 8,99 sigur nu iei chiar daca esti in primii 100 .

cel mai corect e cu NR DE BURSE CONSTANT PT FIECARE AN...ca sa stii clar daca iei sau nu...
Last edited by matrix on Wed Nov 24, 2004 8:50 pm, edited 1 time in total.
Viata lunga si prospera!

Enemy
elder
elder

Re: actualul regulament

Postby Enemy » Wed Nov 24, 2004 8:49 pm

matrix wrote:dar acum exista un regulament ? daca da poate da cineva post aici :)

oricum care sunt marile diferente din regulamentul cel nou ? ca bursele se dau in functie de cati bani vin de la minister, asa se stabileste si media de bursa, nr de burse etc.

darkside wrote:(b) Pentru a primi bursa de studiu studentul trebuie să aibă media minimă pe anul universitar anterior 9,00.

sefu' de ce nu te uiti in regulament. Eu nu te contrazic dar asa se intelege. Tot veniti cu atatea opinii personale. Asta e regulamentul de mai sus. nu scrie nimic de genul ca se dau cate burse vin de la minister si alte alte ce tocmai ai zis tu, zice pur si simplu cei peste 9 au bursa.
Autorul postului adik darkside va cere sa dati opinii impotriva lui sau alte sugestii. Nu sa spuneti k nu ar fi adevarat sau respectat.

matrix
elder
elder

Postby matrix » Wed Nov 24, 2004 9:01 pm

"(b) Pentru a primi bursa de studiu studentul trebuie să aibă media minimă pe anul universitar anterior 9,00."

chestia asta e interpretabila...eu o inteleg ca trebuie sa ai minim 9.00 sa iei bursa, dar asta nu e singurul criteriu....ar trebui adaugat in limita fondurilor disponibile

deci 8.99 nu iei bursa, 9.00 = nu e sigur ca iei bursa decat daca esti in primii...X nr de burse
Viata lunga si prospera!

ndsimona
elder
elder

Postby ndsimona » Wed Nov 24, 2004 9:10 pm

Da, asa inteleg si eu : trebuie sa ai media minima 9,00; dar asta nu inseamna ca toti care au peste 9 vor lua bursa. 9 e un fel de prag, dar numarul de burse se stabileste in functie de banii alocati de minister in fiecare an.

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Wed Nov 24, 2004 11:28 pm

dak ziceti voi asa o fi, insa din regulament se intelege cuvant cu cuvant ce ziceam eu :P

b3
elite
elite

Postby b3 » Thu Nov 25, 2004 4:15 pm

Obisnuieste-te cu chichitzele legislative, scrie sa aiba minim 9.00 = nu poti lua bursa cu mai putin de 9.00, cum au zis si ceilalti. Este foarte clar. Ce vrei tu ar fi trebuit sa fie scris "toti studentii care in anul anterior au avut media minim 9".
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

Enemy
elder
elder

Postby Enemy » Thu Nov 25, 2004 8:33 pm

de astazi au inceput sa se dea abonamentele din vara la anul 2. sa nu le ratati k nu vi se mai revendica banii.

b3 stiu k tu le stii p toate nush de ce ma mai mir in fond...

Return to “Facultatea”