Pro numerus clausus

care ne mananca zilele
tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Pro numerus clausus

Postby tudor » Wed Dec 03, 2003 4:01 pm

Poate Numerus Clausus este una dintre solutiile bune si utile pentru invatamantul medical romanesc.
:arrow: Problemele sunt arhicunoscute: numarul de absolventi este mult mai mare decat numarul de locuri la rezidentiat. Numarul de locuri scoase la rezidentiat este mult mai mare decat numarul real de locuri de munca.
:arrow: Rezultatele sunt de asemenea cunoscute: multi absolventi nu apuca sa se specializeze si fie pleaca din tara si isi fac in alta parte munca de doctori, fie ajung sa lucreze in alte domenii. Situatia e mai dramatica pentru cei care sunt deja specialisti si nu pot gasi loc de munca: acestia, la randu lor fie pleaca din tara si muncesc ca doctori pe alte meleaguri, fie ajung sa faca alte munci, fara legatura cu medicina.
:arrow: Concluzia: pentru un mare numar de persoane care termina medicina, efortul fianciar din partea statului, efortul financiar si nu numai din partea familiei si efortul personal, nu isi gasesc fructificarea in domeniul sanatatii, pentru ca multi absolventi nu ajung sa lucreze in sanatate. Multi absolventi de medicina ajung sa considere ca anii de studiu in facultate sunt ani pierduti si ca toate eforturile facute sunt zadarnice.
( Eu personal, sunt bucuros ca am ales medicina si imi doresc sa muncesc bine in acest domeniu. Sper, evident, ca vor veni zile mai bune pentru cei care studiaza si care muncesc in acest domeniu.)
:idea: O solutie pentru a iesi din acest impas este introducerea si la noi a unei limitari a numarului de absolventi. Acest lucru se face in Franta in modul urmator: se pot inscrie cati oameni vor la facultate, insa numarul de absolventi este calculat in functie de capacitatea reala a sistemului de a-i absorbi; selectia se face la sfarsitul primului an de studiu in functie de media acestui an. Deci in anul II numarul de studenti devine egal cu numarul de doctori care sunt necesari in sistem. In Belgia perioada de selectie este de 3 ani, adica in functie de mediile din primii 3 ani de studiu se stabileste un clasament care permite accesul in sistem al unui numar optim de medici. Cei care au studiat 3 ani si nu intrunesc punctajul necesar pentru a fi admisi isi pot echivala acesti ani de studii si pot continua sa se formeze in stiinte bio-medicale sau alte domenii inrudite cu medicina.
Este evident ca o medie facuta pe 1 am de studiu este mai relevanta decat un simplu examen ( ganditi-va la relevanta examenului de rezidentiat din acest an) si o medie pe 3 ani e si mai relevanta decat media pe un an.
:!: Unii ar puta considera ca o concurenta acerba in primii ani ar putea vicia atmosfera studenteasca si relatiile de colegialitate. Eu zic ca merita citite topicurile pe pe "Rezidentiat" pentru un contact mai bun cu realitatea.
Oricum, avand in vedere ca integrarea in UE este prevazuta pentru anul 2007, probabil ca va avea loc o reforma si in invatamantul sanitar si poate ne vom alinia la normele europene si in ceea ce priveste Numerus Clausus. De aceea va urez sa participati activ la aceste schimbari si va urez, sa fie schimbari in bine!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Dec 03, 2003 8:13 pm

Intr-adevar e foarte faina chestia cu Numerus Clausus în Franta, când dai examenul de rezidentiat exista atâtea posturi cât absolventi, concursul se da doar pentru ordinea alegerii.

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

amintirile ne chinuiesc..

Postby b3 » Wed Dec 03, 2003 10:13 pm

Ati uitat cum era in anul I, cit de usor se obtinea o medie buna, o bursa, chiar si fara mari capacitati intelectuale ? Ma refer la pile si bani, in rest cinste celor care chiar merita sa fie at the top. Numerus clausus, da, dar adaptat "sistemului" din Romania. Astfel incit sa cearna griul de neghina sau asa ceva.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Dec 03, 2003 10:19 pm

tudor wrote:Oricum, avand in vedere ca integrarea in UE este prevazuta pentru anul 2007, probabil ca va avea loc o reforma si in invatamantul sanitar si poate ne vom alinia la normele europene si in ceea ce priveste Numerus Clausus. De aceea va urez sa participati activ la aceste schimbari si va urez, sa fie schimbari in bine!

1) Integrare în UE în 2007, dream on, vorbim de vointa politica sau aderare pe hârtie, sau de aderare reala ? Mai e mult pâna la cea reala.
2) Când o sa vina un ministru sa faca reforma si sa desfiinteze aberatia cu dreptul de libera practica dupa facultate, când o sa va spuna ca veti primi dreptul de practica numai la sfârsitul rezidentiatului, si ca tot atunci veti da si examenul de diploma si ca numai atunci veti obtine titlul de medic, veti iesi urgent în strada tipând ca va saboteaza drepturile existentiale. Daca o sa-i oblige pe studenti sa faca externat din anii 3-6 în loc de simpla prezenta pe sectii, sa vezi tu scandal. Daca o sa vi se spuna ca de mâine studentul va avea atributii de rezident iar rezidentul atributii de medic specialist, o sa faceti greva foamei de revoltati ce o sa fiti.

User avatar
Hawkeye
senior
senior
Posts: 131
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:31 am
Contact:

Postby Hawkeye » Wed Dec 03, 2003 10:36 pm

Eu consider ca dupa primul an de facultate nu poti spune despre cineva ca e inclinat sau nu spre medicina. Contactul cu clinica se face in anul III si de-abia atunci un ochi experimentat ar putea face o triere cat de cat corecta. Eventual, in primul an s-ar separa cei seriosi de cei neseriosi. Pe de alta parte, o triere in anii mai mari, ar duce la o alta problema: am facut atatia ani de medicina si acum ii pierd. O specializare in domeniile adiacente medicinii ar fi o solutie, dupa cum cred ca un sistem asemanator cu cel american ar putea rezolva mai elegant problema.
My lifestyle determines my deathstyle ! :usa

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Wed Dec 03, 2003 11:32 pm

Hawkeye, sistemul american, adica premed college si de-abia apoi med school ? Am aflat de curind care e sistemul in state si, daca am inteles bine, mi se pare genial. Daca s-ar face si la noi la fel (mai ales ca acum sint cele 10 clase obligatorii deci clasele 11-12 vor deveni in curind "colegiu" in sensul din UK sau US) ar fi extraordinar pentru ca ar disparea meditatiile pt admitere (in premed college am inteles ca faci doar cele 3 materii pe care le dam noi la admitere + voluntariat prin spitale, deci iei contact cu clinicul inainte de a incepe facultatea, nu in anul 3 de-abia..) si astfel am evita si descoperirea dureroasa (ca nu voiau medicina de fapt) pe care o fac cei pasionati doar de materiile cerute la admitere.
Im, mie mi-ar conveni punctul 2. Din cite am inteles in stagiile din anii mai mari se cam pierde vremea.. de ce as prefera asta celor spuse de tine ?
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Re: amintirile ne chinuiesc..

Postby sl0bizz » Thu Dec 04, 2003 9:43 am

b3 wrote:Ati uitat cum era in anul I, cit de usor se obtinea o medie buna, o bursa, chiar si fara mari capacitati intelectuale ?

Curios, mie mi s-a parut ca in Buc. cei "mai destepti profesori erau in anul 1, ca era cvasi-imposibil sa treci de 9,50, spre deosebire de anii urmatori cnd iti luai gindul de la bursa la media asta. Imi aduc aminte ca unul m-a picat la practic pe mine si l-a primit pe altul care avea "mutra de baiat bun", desi avea punctaj mic si acum eu am terminat stagiul, iar el e inca in anul 5.
Daca s-ar reduce numarul obiectelor fara nici o legatura cu selectia medicilor (informatica, sport, engleza) si eventual si importanta genialei anatomii, careia personal nu i-am gasit nici un uz...
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Thu Dec 04, 2003 11:41 am

Im:Daca o sa vi se spuna ca de mâine studentul va avea atributii de rezident iar rezidentul atributii de medic specialist, o sa faceti greva foamei de revoltati ce o sa fiti.[/quote]

Ar fi indicata cresterea a numarului de atributii pt. rezidenti. Si ar fi necesar intr-adevar ca stagiile din facultate sa solicite mai mult studentul. De fapt cine s-a zbatut putin a putut sa intre in operatie atat in stagiile din cursul anului cat si din timpul vacantelor. Totul depinde de interesul fiecaruia, cine a vrut a putut sa faca exact invers: sa transforme saptamani intregi de stagiu in vacante.

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Re: amintirile ne chinuiesc..

Postby tudor » Thu Dec 04, 2003 11:45 am

sl0bizz: Daca s-ar reduce numarul obiectelor fara nici o legatura cu selectia medicilor (informatica, sport, engleza) si eventual si importanta genialei anatomii, careia personal nu i-am gasit nici un uz...[/quote]

Mai ai timp sa-i gasesti un uz...

devi
newbie
newbie
Posts: 23
Joined: Thu Dec 04, 2003 3:39 pm
Location: pe ici, pe colo
Contact:

Postby devi » Thu Dec 04, 2003 4:01 pm

Da, sunt foarte de acord cu ideea lui tudor. Problema e ca medici in romania nu sunt necesari doar in SUB, ci si la Cucuietzii din Deal. Cati dintre noi s-ar duce la tara? Ii impiedica cineva pe cei ce emigreaza sau se fac vanzatori(de medicamente) sa se duca la tara? Nimeni nu se gandeste ca si oamenii aceia au dreptul sa fie tratati? Mie daca mi-ar da o casuta(nu de tot ci doar cat lucrez acolo) si un salariu decent, m-as duce doi, trei ani la tara.

Poate ca sunt naiva...dar am facut medicina ca sa pot sa ii ajut pe toti, nu doar pe cei care-mi sunt la indemana.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Dec 04, 2003 6:44 pm

Una e la tara în România si alta e la tara în Germania sau Franta.
Pe prima nu stii cum s-o eviti, cu groaza, le a doua te gândesti ca la un lux.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Dec 04, 2003 7:04 pm

tudor wrote:Ar fi indicata cresterea a numarului de atributii pt. rezidenti. Si ar fi necesar intr-adevar ca stagiile din facultate sa solicite mai mult studentul. De fapt cine s-a zbatut putin a putut sa intre in operatie atat in stagiile din cursul anului cat si din timpul vacantelor. Totul depinde de interesul fiecaruia, cine a vrut a putut sa faca exact invers: sa transforme saptamani intregi de stagiu in vacante.

Da, ai dreptate, dar eu vorbeam de opozitia maselor la o astfel de propunere. Cum adica, sa muncim SI MAI mult ??? Pentru jegul ala de salariu ? Care în paranteza fie spus, va ramâne la acelasi nivel relativ la nesfârsit ...

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Dec 04, 2003 7:06 pm

Iar daca pentru studenti se instituie externatul (contract cu spitalul, daca lipsesti esti dat afara) o sa urle toata studentimea ca ei n-au dat la facultate pentru a fi tratati asa, ca mai întâi sa vada 500 euro pe luna ca în vest si abia apoi sa li se ceara sa functioneze ca în vest si asa mai departe.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat May 01, 2004 7:13 am

http://www.gov.ro/presa/afis-doc.php?id ... &pag=1&dr=

COMUNICAT DE PRESĂ 7

ŞEDINŢA DE GUVERN - 29 aprilie 2004




1. Hotărâre privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2004 - 2005

Guvernul a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat finanţat de la bugetele locale şi pentru învăţământul preuniversitar militar finanţat de la bugetul de stat, precum şi cifrele de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat, pentru anul şcolar/universitar 2004-2005, astfel:

1. învăţământul preşcolar - cu un total de 640.000 preşcolari din care: 500.000 preşcolari la grădiniţe cu program normal şi 140.000 de preşcolari la grădiniţe cu program prelungit şi săptămânal;
2. învăţământul primar cu un total de 1.050.000 de elevi în clasele I-IV;
3. învăţământul secundar:

· învăţământul gimnazial clasele V-VIII cu un total de 1.115.000 elevi din care 1.100.000 pentru învăţământul de zi şi 15.000 de elevi pentru învăţământul seral, cu frecvenţă redusă şi la distanţă;
· învăţământul liceal: cu 185.000 de elevi în clasa a IX-a, cursuri de zi, 5.000 de elevi în clasa a IX-a, cursuri serale şi/sau cu frecvenţă redusă, 5.000 de elevi în clasa a X-a, cursuri serale şi/sau cu frecvenţă redusă şi 20.000 de elevi în clasa a XI-a cursuri serale şi/sau cu frecvenţă redusă;
· învăţământul profesional cu un total de 130.000 de elevi în anul I;
· învăţământul postliceal cu un total de 2.065 de elevi din care 300 de elevi la învăţământul special şi 1.765 de elevi la învăţământul militar (M.A.I. şi M.Ap.N.);

4. învăţământul de artă şi sportiv: cu un total de 22.000 de elevi în clasele şi grupele cu program de muzică, arte plastice şi coregrafie (exclusiv învăţământul liceal), 20.000 de elevi în şcolile cu program sportiv şi 50.000 de elevi care se pregătesc pe linie sportivă şcolară;
5. învăţământul special pentru preşcolari şi elevi cu deficienţe şi boli cronice: cu un total de 3.000 de copii cuprinşi în grădiniţe pentru copii cu deficienţe şi în grupe de copii cu boli cronice din cadrul unităţilor sanitare, un total de 30.000 de elevi cu deficienţe şi/sau boli cronice din şcolile cu clasele I-VIII, cu un total de 5.000 de elevi din învăţământul profesional pentru deficienţi (anul I), cu un număr de 250 de elevi în clasa a IX-a, învăţământ de zi din licee speciale şi 100 de elevi în clasa a XI-a, învăţământ seral şi/sau cu frecvenţă redusă în şcolile speciale;

6. învăţământul superior – numărul locurilor pentru studenţi în anul I este de 61.220 locuri;

7. învăţământul postuniversitar – numărul locurilor pentru admiterea în învăţământul postuniversitar este de 16.766 de locuri inclusiv şi pentru învăţământul militar;
8. locuri cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru tinerii de origine română de pretutindeni, din ţări învecinate şi alţi cetăţeni străini: 1.000 de locuri pentru învăţământul preuniversitar, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, un total de 1.720 de locuri în anul I pentru învăţământul superior din care 1.570 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă şi 150 de locuri fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă; învăţământul postuniversitar – un număr de 330 de locuri pentru admiterea în învăţământul postuniversitar, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă şi un total de 1.230 de luni pentru stagii de specializare cu bursă.

Anul şcolar pentru învăţământul preuniversitar începe pe data de 15 septembrie 2004, iar anul universitar începe pe data de 01 octombrie 2004.




Guvernul României - Purtătorul de Cuvânt al Guvernului - 29.04.2004



semne de lipsa de numerus clausus anul are

And
senior
senior
Posts: 154
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:44 am

Re: Pro numerus clausus

Postby And » Sat May 01, 2004 9:49 am

tudor wrote:Poate Numerus Clausus este una dintre solutiile bune si utile pentru invatamantul medical romanesc.

Si ar mai fi si cateva efecte benefice indirecte.Reducerea numarului de studenti ar duce implicit si la reducerea numarului de cadre didactice:
1)adica de profesori, conferentiari facuti peste noapte de dragul titlului, dar care la cursuri se prezinta ca niste automate de dictat cursuri.
2)mult uratii prepi care nu isi vor mai gasi justificarea pt. ca nu vor mai avea pe cine prepara(plictisi).
3)doctoranzii mult prea multi pt. ca nu vor mai fi atati profesori care sa-i primeasca.
Pe termen scurt ar pierde imediat prepii si doctoranzii nechemati si li s-ar inchide astfel una din ''portite'' in nas.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat May 08, 2004 11:55 am

ieri in plenul CMR - ministrul sanatatii Ovidiu Branzan, cand interogat despre problema numerus clausus - a spus ca anul acesta nu se va introduce, dar va incepe demersurile in acest an pentru introducerea lui in 2005.

Ce e interesant in aceasta declaratie: muta responsabilitatea pentru urmatorul ministru, si mai mult - aceasta s-ar aplica dupa aplicarea pl 142x/2004.

cidul
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Tue May 25, 2004 12:19 pm

Postby cidul » Tue May 25, 2004 12:35 pm

Nu stiu ce tot spune Branzan asta, eu vad ca se nasc specialitati noi la medicina deci locuri mai multe. Numerus clasus my ass, nimic si nu cred ca se va face curand!! :roll:

costy
newbie
newbie
Posts: 14
Joined: Thu Apr 15, 2004 10:05 am
Location: Romania

Postby costy » Tue Aug 03, 2004 11:33 am

Este singurul lucru care ar putea salva invatamantul medical din Romania;
In 1998 Bulgaria avea o cifra de scolarizare la medicina de 200 pe tara-iar in ROMANIA erau numai la BUCURESTI:400-CRAIOVA:260!!!


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests