M-am saturat de dictare!

care ne mananca zilele
User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

M-am saturat de dictare!

Postby Wizzy » Sat Feb 07, 2004 12:37 am

M-am saturat sa merg la cursuri si... sa scriu dupa dictare. :shock:
Mai e cineva ca mine?

E adevarat, nu la toate materiile, dar la majoritatea. E adevarat ca mai sunt si carti, dar de cele mai multe ori pretentia e sa stii litera cursului la examen. Nu mai vorbesc de cazurile in care se preda total dezorganizat si de unele cursuri interminabile (cu o gramada de notiuni inutile si fara sens). Vezi Balneo cu Onose.

Pentru cei cu experienta altor tari, tot asa se tin cursurile si acolo? Dictare?
A man is only as big as the dreams he dares to live!

amarandi
newbie
newbie
Posts: 18
Joined: Sun Jan 18, 2004 4:00 am

Postby amarandi » Sat Feb 07, 2004 7:59 am

Nu poti depinde doar de dictare. Invatatul adevarat se face cu o combinatie de dictare, citit din carti, si probleme practice (cazuri, etc). Dictarea e baza si la noi (SUA), dar profesorii iti doar prezinta materia si daca ajungi la curs fara sa fi citit dinainte e greu sa pricepi tot. E bine la noi ca toate cursurile sunt inregistrate si le poti asculta acasa pe Internet sau pe casete. Poate te va ajuta daca iti inregistrezi cu un casetofon? Concluzia mea e ca fara dictare nu se poate, dar daca e numai lectura si nimic practic sau fara studiu independent, cam pierzi din experienta. Succes!

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Sat Feb 07, 2004 11:57 am

Amarandi, nu m-am referit la invatat si la studiu individual din carti si alte surse sau la practica. Asta e altceva.

M-am referit la felul cum e tinut in general un curs la noi, si anume... dictarea cea de zi de zi, de multe ori cuvant cu cuvant.

Mie mi s-ar parea normal ca fiecare catedra sa aibe cursul scos pe hartie, tras la xerox si distribuit de la inceputul anului studentilor care urmeaza sa faca materia cu catedra respectiva. Daca nu sunt bani pentru prea multe exemplare (desi eu cred ca s-ar gasi), atunci cel putin un exemplar pe grupa.

Un curs normal (dupa parerea mea, fara sa am experienta in domeniu :P ) ar trebui tinut cat mai interactiv, cu participarea studentilor (care daca tot au avut cursul acasa l-au putut citi sau macar rasfoi inainte, ceea ce cred ca ar ajuta mult in procesul de invatare). Proful ar preda ce este important mai ales pentru practica medicala (si nu totul gramada, nu care cumva sa omita ceva, intr-o dictare in ritm alert, continua si interminabila...). Totodata la sfarsitul cursului s-ar putea face si cateva prezentari de caz legate de afectiunile predate, la fel, cu discutii cu studentii, intrebari etc.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

User avatar
damonik
senior
senior
Posts: 207
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:00 pm
Location: space, the final frontier
Contact:

Postby damonik » Sat Feb 07, 2004 12:33 pm

sunt de acord in totalitate cu fratii mei de suferinta. dictatul cursurilor este curat mestesug de tampenie. in loc sa intelegi ce-ti spune cel de la catedra stai stresat sa nu ratezi vreun cuvant si-l mai deranjezi si pe vecin cand ramai in urma. pe urma trebuie sa iei cursul de la 2-3 colegi( in caz ca prezenta la curs este mai mare de 2, 3 :twisted: ) ca sa le compari. pierdere de timp inutila. normal ar fi ca studentul sa consulte cursul acasa si sa vina cu intrebari si nelamuriri. clarificarea acestora s-ar putea face prin prezentarea unor cazuri din literatura de specialitate sau din experienta proprie.
uitam insa cu totii ca, la noi, profului ii este cam frica de intrebarile pe care ar putea sa i le puna studentul care citeste ceva mai mult decat scrie in cartile consacrate( a se citi "originale"). iar cel care preda, considera acest lucru ca pe o corvoada, o alta chestie pe ordinea zilei pe care trebuie sa o termine cat mai repede.
si de ce sa nu admitem ca si dezinteresul este relativ generalizat la anumite materii.
ar mai fi multe de zis dar ma tem ca urmatorul comentariu (auzit de mine la un congres studentesc) al carui autor este un profesor eminent al facultatii la care invat nu lasa loc de discutii. citez:"doar nu o sa ma apuc sa schimb modul de predare acum, dupa atatia ani. a functionat bine pana acum. de ce l-as schimba?" discutia era particulara, interlocutorul celui de mai sus (tot profesor) exprimandu-si aprobarea in mod vadit.
Ai avut sansa unica de a capata forma omeneasca. NU-TI PIERDE TIMPUL!

User avatar
Courage
junior
junior
Posts: 79
Joined: Wed Oct 15, 2003 9:42 pm
Contact:

Postby Courage » Sat Feb 07, 2004 1:55 pm

Mda. problema este veche, dar nu da semne de schimbare, adica cursul sa tinda catre un debate :(

Atat timp cat profii au o program si metodica pe care trebuie sa o urmeze si mai ales sunt platiti la ora de gura depusa...
Marea majoritatea a cursurilor din anii mari sunt tinute de asistenti si rezidenti.
Toata lumea toarna cat poate.

Eu am renuntat demult (anul 3 sa mai calc pe la vre-un curs).
In general prefer sa citesc din carte, chiar daca este mai mult, insa INTELEG.
Exista o coeziune a ideilor, care adesea scapa cursurilor :(

Nu se va schimba nimic.
Singura solutie este sa facem un site pe care sa punem NOI cursurile in format electronic. Sa-i boicotam !

Poate dupa rezidentiat am timp si o sa-l fac.

Tyby... te bagi ?

User avatar
doctorpieleanu
senior
senior
Posts: 134
Joined: Sun Oct 05, 2003 11:50 pm
Location: Bucuresti

Postby doctorpieleanu » Sun Feb 08, 2004 4:00 am

Recunoasteti expresiile:
-"la examen trebuie sa-i spui cum scrie in curs"
- "cursurile sunt suficiente"
- "vezi ca are carte scoasa-la examen intreaba din ea"
- "nu cumva sa-l contrazici pe prof la examen-zici ca el"
Mai fratilor toate aceste lucruri si cea cu dictarea nu fac decat sa modifice comportamentul studentilor vis a vis de studiul medicinei,sa-i faca sa se autolimiteze la cursuri.
Dupa parerea mea trebuie sa ne bagam picioarele in acest sistem de predare a cursurilor.
La fiecare materie ,un tratat "bazat" ,si la cursuri te duci sa-l spargi cu intrebari,nu te duci doar pentru continut. La stagiu ,cu asistentul la fel.

User avatar
matrix
elder
elder
Posts: 519
Joined: Mon Jul 07, 2003 9:03 am

inveti pt note sau pt tine

Postby matrix » Wed Feb 11, 2004 9:46 pm

inveti pt note sau pt tine

din pacate pana acum eu descoperit ca exista trei metode de a invata in facultatea asta in functie de ce vrei sa obtii:

1.dupa prea sfintele cursuri daca vrei sa iei nota mare la examen(asta se aplica cam la toate materiile - pana acum cu exceptia fiziologie cu Zagrean unde am invatat din Guyton)--- e o stupizenie

2. inveti doar din carti si poti veni la cursuri doar sa le audiezi daca ai ce sa inveti de acolo- preferata mea - in schimb la examen poti sa ai surprize fie spui prea mult si nu pici pe ce a zis ala la curs , fie pur si simplu nu-si recunoaste proful frazele in textul tau si te trezesti cu un 7-8--apropo lucrarile de proza nici nu se prea citesc de profi ci se uita la primele si ultimele 2-3 fraze daca vede ca sunt din cursul lui e ok

3. o combinatie din cele doua , alta metoda care o practic- adica in timpul stagiului nu calci pe la cursuri si inveti din carti serioase, nu uiti sa xeroxezi cursurile de la prof - de la o colega care scrie frumos le citesti - iar la examen INVETI DOAR CURSURILE si cu asta basta- in felul asta stii si materie pt tine si iei si note mari ----timp liber nu prea ramane
Viata lunga si prospera!

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Postby b3 » Wed Feb 11, 2004 11:20 pm

Ce vreti voi exista deja, cel putin la un curs, cel de Biofizica al dn. prof. Constanta Ganea (daca i-am retinut numele corect).
La fiecare curs da "note de curs", adica niste pagini scoase la imprimanta cu cursul care va urma, intr-un singur exemplar pe care studentii si-l xeroxeaza, ideea fiind ca la urmatorul curs sa-l fi citit deja si sa-l aiba si in fatza.
La curs (in Amf. SUB) vine cu un laptop si face prezentari in PowerPoint, cu desene, animatii.
Insa de cele mai multe ori nimeni nu citeste cursul, xeroxatul merge foarte prost pt ca nu exista organizare (sa zicem sa xeroxeze sefii de serie, apoi sefii de grupa) si atunci majoritatea face rost de curs in ziua respectiva sau chiar dupa.
La curs se doarme, nefiind nevoie sa mai iei notitze (bine, poate nici ora nu-l ajuta, era pus dimineatza).
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Thu Feb 12, 2004 12:51 am

Foarte frumos din partea dn. Profesor! Ce n-as da sa am astfel de cursuri! E adevarat ca am avut cateva astfel de cursuri (insa putine) tinute de unii asistenti (mai tineri) pe la vreo 2 materii.

Pacat ca studentii nu stiu (inca) sa aprecieze. Adevarul e ca in anul I abia te dezmeticesti. Poate in timp or sa invete...

Legat de organizare, ar fi de ajuns sa mearga unul (nu acelasi de fiecare data) si sa xeroxeze cursul in 10-20 exemplare (cate stie ca da sigur) pe care apoi sa le distribuie, astfel incat fiecare grupa sa primeasca 1-3 exemplare. Chiar nu ia prea mult timp, si nu trebuie sa o faca decat o data, ca seria are multi oameni. Iar sefii de serie, daca nu-s organizati si nu-si fac treaba, trebuie schimbati.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

devi
newbie
newbie
Posts: 23
Joined: Thu Dec 04, 2003 3:39 pm
Location: pe ici, pe colo
Contact:

Postby devi » Thu Feb 12, 2004 2:01 pm

Uite, eu de exemplu la fizio cu Artino ( :cry: :evil: ) dupa ce in prima jumatate a primului curs am aflat cum ca membrana celulara are 7 mm(da!milimetri) si "o gena, dupa cum bine stiti dv are mai multi cromozomi" si alte multe chestii de genul asta, "din acest punct de vedere" (cine stie cunoaste) nu m-am mai dus la nici un curs. Si acum invat pt partial din Guyton si Haulica si mi se pare super tare. oricum o sa trebuiasca sa-mi xeroxez cursurile de la cineva (de la mai multi ca nimeni nu rezista sa stea la toate ineptiile ei) ca sa vad pe ce a pus accent. Asa ca sper sa ma descurc.

La polul opus este Prof. Ispas care la cursuri (mai ales embrio) nu-ti da decat elementele necesare sa intelegi ce se intampla pe acolo atunci cand citesti cursul acasa. Dupa asta trebuie sa pui mana pe un Andronescu sau Langman daca ai noroc si sa inveti in profunzime.


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests