Practica la medicina - propunere de lege

care ne mananca zilele
User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Practica la medicina - propunere de lege

Postby victor » Tue Nov 18, 2003 10:36 pm

Zilele aceastea se definitiveaza la nivelul consiliului national al rectorilor si la nivelul consiliului national al studentilor LEGEA PRACTICII - cea care se vrea a fi un raspuns al ministerului educatiei la semnalizarile din partea UE si ale studentilor referitoare la faptul ca invatamantul superior romanesc e bun la teorie si mai putin bun -dar totusi bun - la practica.

Ce propuneri concrete aveti in legatura cu aceste aspecte la medicina? ce ar insemna o mai buna practica la medicina? mai multa manualitate? trebuie facuta totusi o separare a cele ce depind de universitati (autonomia universitara, cu care trebuie sa mergem la rector) si cele care depind de minister.

De principiu - prin organizatiile studentesti - cerem

1. reintroducerea externatului - pentru cei mai buni, cei care doresc, pentru cei care au nevoie - vedeti http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t=476

2. (local, la nivel de universitate) bed-side teaching - examene orale, daca se poate cu profesori de la doua catedre diferite - vedeti http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t=51

3. un prieten propunea: dotarea tuturor spitalelor cu mai multe scaune - cel putin in numar egal cu numarul studentilor care sunt tinuti pe culoare sau pe paturile bolnavilor :lol:


Schema generala a legii este urmatoarea (vezi mai jos). ce ati dori sa imbunatati? certificarea practicii pentru a putea fi introdusa in cv? la un potential concurs de rezidentiat pe dosare? (vedeti discutiile legate de rezidentiat 2004 - http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t=409 ).

nu trebuie uitat ca medicina are cam 2 luni de vacanta - si practica de vara la noi are un statut cel putin discutabil; discutiile si propunerile ar trebui centrate in cazul medicinii mai mult pe practica din timpul anului decat pe practica de vara.

diverse idei care le-am mai auzit:
? integrarea studentilor in servicii de ambulanta?
? mai multe oer de simulare (manechine etc) - cu avantajale si dezavantajele ce vin de aici.
? facilitati pentru contracte de munca cu jumatate de norma pentru studenti (aproximativ)

Asteptam impresii - si sa vedem ce putem obtine, si din ceea ce se poate obtine ce se va face. deadline pentru trimis si prezentat propuneri: vineri 21noe.


LEGE

Privind practica studenţilor




Art. 1 Practica în instituţii, societăţi comerciale, bănci etc, numite, în continuare,
parteneri, constituie o parte importantă a instruirii studenţilor.
Art. 2 Practica studenţilor la parteneri poate avea loc în trei moduri: a) prin angajare; b) prin contract între universitate şi partener; c) prin reglementări ale ministerelor de resort.
Art.3 ÃŽn vederea creşterii mobilităţii studenţilor, universităţile vor crea cadrul organizatoric pentru practică în diverse centre universitare din ţară şi din străinătate, ”recurgându-se la acordul bilaterare, programe cu finanţare europeană, organizaţii naţionale şi internaţionale cu atribuţii în domeniu”.
Art. 4 Prezenta lege se referă la primele două moduri din cele care fac obiectul articolului 2.
Art.5 Partenerii au următoarele drepturi:
- să poată selecta cu prioritate viitorii angajaţi dinntre studenţii universităţii;
- să beneficieze, cu prioritate, de facilităţile oferite de universitate (folosirea bazei materiale, etc.);
- să beneficieze, în mod corespunzător, de prevederile Legii nr. 76/2002, pentru studenţii angajaţi în perioada de practică.
Art. 6 Obligaţiile universităţii sunt: stabilirea programului de practică şi a conţinutului acestuia, suportarea pagubelor produse partenerului din vina exclusivă a studentului, acordarea drepturilor salariale ale personalului de practică, numit de partener, suportarea consecinţelor accidentelor de muncă produse exclusiv din vina studenţilor.
Art. 7 Obligaţiile partenerului sunt: asigurarea unor locuri de practică corespunzătoare, desemnarea unor responsabili de practică din rândul angajaţilor proprii, efectuarea instructajului de protecţia muncii pentru toţi studenţii practicanţi, asigurarea condiţiilor de evitarea accidentelor de muncă, suportarea consecinţelor accidentelor de muncă care nu sunt produse din vina studenţilor.
Art. 8 Cuantumul orelor de practică şi repartizarea acestora pe semestre sunt prevazute în planurile de învăţământ aprobată de senatul univarsitar, la propunerea facultăţilor.
Art. 9 Partenerii şi locurile de desfăşurare a practicii sunt propuse de catedre, sunt avizate de Biroul Consiliului Facultăţii şi sunt aprobate de Biroul Senatului în limita resurselor financiare stabilite de Senatul Universitar.
Art.10 La cerere ministerelor de resort pot acorda universităţilor competenţe privind acreditarea locurilor de practică.
Art.11 Cu minimum două săptămâni înainte de începerea anului universitar, facultăţile vor înainta, spre aprobare în Biroul Senatului, contractele de practică propuse a fii incheiate cu partenerii, în condiţiile articolelor 6 şi 7.
Art.12 Contractul de practică va fi semnat de către rector şi de către directorul (managerul) general al partenerului.
Art.13 Universitatea poate remunera responsabilului de practică numit de partener, până la nivelul unui salariu de asistent cu vechimea maximă.
Art.14 La expirarea contractului partenerul va elibera o adeverinţă care să confirme efectuarea stagiului de practică de către studenţii menţionaţi în contract.
Art.15 ÃŽn perioada efectuarii practicii în producţie studenţii bursieri beneficiază de bursă de merit, de studiu sau socială, după caz.
Art.16 Pe bază de protocol de colaborare cu Universităţile, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale pot disponibiliza resurse financiare destinate practicii studenţilor.
Art.17 ÃŽn cazul în care locul de practică este în afara localităţii în care îşi are sediul universitatea, cheltuielile de cazare şi, parţial de transport, până şi de la localitate partenerului sunt suportate de universitate, în condiţiile legii.
Art.18 Prezenta lege intră în vigoare la data de ……………………..
Last edited by victor on Wed Dec 03, 2003 11:25 pm, edited 1 time in total.

chrislove
senior
senior
Posts: 119
Joined: Tue Nov 18, 2003 11:58 pm

Postby chrislove » Wed Nov 19, 2003 12:17 am

Sunt anul 6 si resimt destul de tare lipsa unor cunostinte practice mai solide.
Propun ca cel mai simplu mod de a se imbunatatii aceasta situatie, pentru cei din anii mai mici :wink: este o mai mare a seriozitate - practica -a stagiilor si examenelor de la sfarsitul lor. In stagiile (foarte putine) in care asistentul/a s-a preocupat serios de noi, am vazut si facut multe manevre medicale (bineinteles ca e obligatoriu si interesul studentului). Dar la cele mai multe stagii ne uitau in saloane 2-3 ore si asta uneori zinic :cry:
Iar un examen de stagiu care pune un important accent pe partea practica nu face decat sa motiveze si studentul si asistentul.
Asta a fost parerea mea dupa 5 ani si un pic de facultate.

User avatar
Hawkeye
senior
senior
Posts: 131
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:31 am
Contact:

Postby Hawkeye » Wed Nov 19, 2003 12:46 am

:arrow: Pt Romania, punand raul in fata, daca ar fi sa practicam, pt o perioada de timp, medicina ca generalisti, cred ca trebuie dezvoltat mai mult simtul clinic;
:arrow: La disciplinele unde exista carti, sa se renunte la ideea de curs dictat, pt ca e o pierdere de vreme, si sa se inlocuiasca cu un curs axat mai mult pe probleme practice (cazuri, probleme ECG, manechine etc) sau sa se cedeze acest timp stagiului. In SUA (rog Tapiru sau Cerbu sa ma completeze), un student petrece foarte multe ore in spital;
:arrow: Stabilirea unor sarcini precise studentilor;
:arrow: Curs de prim-ajutor obligatoriu :!: :!:
My lifestyle determines my deathstyle ! :usa

User avatar
nge
junior
junior
Posts: 27
Joined: Sun Nov 23, 2003 8:46 pm
Location: tm

Postby nge » Mon Nov 24, 2003 12:05 am

Sunt de acord ca studentii ar trebui sa vada si sa faca mai multa practica. Sunt studenta si doar pentru faptul ca m-a interesat m-am dus in garzi am asistat la o multime de manevre. Actualmente perceptia generala a unui student este ca nu este la facultate ci la scoala, la liceu, unde este luat de manuta, si i se pune inainte tot. Nu este bine.
Li se prezinta la stagii cazuri clasice, care coopereaza foarte bine.
Necazul este ca atunci cand esti pe picioarele tale pacientul nu are scris in frunte ce are, si este un om in suferinta, care nu intotdeauna poate spune foarte clar tot ce-l supara. Mai mult foarte rar vezi cazuri unde poti sa pui la indoiala ceea ce-ti relateaza un pacient pentru simplul fapt ca nu esti invatat ca regula de baza este sa ramai obiectiv si sa privesti si prin prisma indoielii. Spun asta pentru anii mai mari (care au ajuns la stagiul de psihiatrie). :!:
De asemenea mi se pare strigator la cer ca in anul patru cand vezi un om cazut la pamant sa fii mandra dupa ca ai spus sa fie chemata salvarea. Unde este posibilitatea de a ajuta chiar prin gesturi simple pe cei de langa tine. Pentru ca nu intotdeauna tratezi necunoscuti, ci cei care ti se adreseaza pot fi chiar din familie. :medic:

Olive
junior
junior
Posts: 83
Joined: Sun Jul 06, 2003 7:18 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Olive » Mon Nov 24, 2003 9:46 pm

Stiu ca Angelescu nu are o faima stralucita ca om de stiinta dar la un moment dat zicea ca avea o regula pt seriile lui care mie mi s-a parut interesanta pentru practica studentului:
efectuarea unui numar minim de manevre medicale/stagiu care sa fie reglementate exact.
ex. stagiu cardio 5 ecg-uri, stagiu gastro - 2 paracenteze, stagiu chirurgie - 4 T.R etc Am exemplificat aleator doar ca sa ilustrez ideea. Cred ca macar ar trebui normate manevrele care trebuie efectuate de student obligatoriu pana la sfarsitul facultatii si realizata evidenta lor cumva astfel incat o pregatire practica de baza sa existe pentru ORICINE, interesati si mai putin interesati, pentru ca multi ajung sa practice med (in urma rezultatelor de la rez. am totusi oarecare rezerve in privinta ultimei fraze :? )

User avatar
crisalia
senior
senior
Posts: 431
Joined: Fri Sep 26, 2003 11:55 pm
Location: asteptand extraterestri
Contact:

Postby crisalia » Wed Nov 26, 2003 10:56 pm

si mie mi se pare o idee buna........de ex eu fac chirurgie in SUB.....iar Neagu ne tot bate la cap cu manevre.........eu de unde sa le stiu............ca nimeni nu te baga in seama :oops: :what:

mihaiion2
junior
junior
Posts: 45
Joined: Tue Nov 25, 2003 8:59 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby mihaiion2 » Thu Nov 27, 2003 12:26 am

De multe ori am auzit din partea asstntului universitar - "prntru cat ma plateste UMF-ul nici nu merita sa pierd timpul cu voi". Asta cum se poate rezolva ? Studentul ce mai poate zice la faza asta ? (mai ales ca pe urma asistentul nici nu mai da pe la stagiu)

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Fri Dec 12, 2003 4:54 pm

Schema pe care incercam sa o implementam - si speram sa reusim e urmatoarea:

- impreuna cu colegiul medicilor si ministerul educatiei - sa se acorde doctorului indrumator pentru studentul aflat in practica de vara un numar de puncte (similar cu participare la congrese, lucrari publicate etc) - iar studentului un fel de diploma certificata de Colegiul Medicilor si de universitate - pe care sa o poata folosi la CV, dosare etc. asta ar asigura o motivatie sporita de ambele parti, consideram.

sa vedem ce iese din propunerea noastra... deocamdata avem sustinere din partea majoritatii organizatilor studentesti si "audienta" din partea ministerului educatiei care nu si-a definit pozitia.

Referitor la externat: se cauta in continuare surse de finantare: ministerul sanatatii ne trimite la casa de asigurari, aceasta la autonomia universitara si la mect, mect ne trimite la oricine altcineva... etc.

concret: practica in timpul procesului de invatamant depinde strict de universitate si cum isi face ea programa de studii si de evaluare/certificare academica... discutiile cu decanul sunt foarte aprinse de ani de zile pe tema asta si prea mult nu s-a obtinut inca.

User avatar
mastermind
junior
junior
Posts: 73
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:18 pm
Location: Bucuresti

Postby mastermind » Sun Dec 14, 2003 1:06 pm

Daca tot vorbim de cat de multa practica se face in unele stagii un exemplu de stagiu unde se face bine practica este ortopedie la SUB la prof.Stanculescu unde ca sa intri in examen trebuia sa faci un numar de manevre si 2 garzi!Toate acestea erau trecute pe o foaie tipizata pe care ti-o parafau si semnau cadrele didactice din clinica pe masura ce le realizai!
Insa in ceea ce priveste examenele orale eu cred ca datorita coruptiei generalizate in Romania acestea nu au cum sa fie obiective si corecte :!: "Verba volant,scripta manent!" si de aceea tot cele scrise, grila(eu pe acestea le prefer) sau subiecte sunt singurele care pot sa asigure cat de cat o obiectivitate a examenului!
Magister dixit!

User avatar
catalin
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sun Sep 28, 2003 8:24 pm
Contact:

Postby catalin » Sun Dec 14, 2003 3:49 pm

Despre ortopedie in SUB, e adevarat ca exista acea foaie cu garzi si manevre, dar parafele se obtineau pe banda rulanta- la un microcurs unde se prezenta o manevra se puneau parafe pentru inca 3-4, iar in garda iti puneau parafa dupa 10 minute numai sa scape de tine.
In rest... prea putine stagii in care chiar sa ti se arate ceva si sa apuci sa pui mana sa faci ceva: chirurgie in Caritas (daca te vad interesat), neurologie in Gr. Marinescu, cardio in Urgenta (numai daca ai bafta de asistent).
Din pacate, in sistemul actual, nu exista o verificare a muncii asistentilor, de obicei sunt prea ocupati cu atributiile medicale iar pe cele didactice le vad ca pe o pacoste, sunt nenumarate cazurile in care, chiar daca nu au nici un pacient, prefera sa lase studentii sa rezeme peretii decat sa ii ia sa le arate ceva. Si nici unul din superiorii pe scara ierarhica nu comenteaza nimic referitor la aceasta situatie.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Postby Chingachgook » Sun Dec 14, 2003 7:09 pm

mastermind wrote:Daca tot vorbim de cat de multa practica se face in unele stagii un exemplu de stagiu unde se face bine practica este ortopedie la SUB la prof.Stanculescu unde ca sa intri in examen trebuia sa faci un numar de manevre si 2 garzi!Toate acestea erau trecute pe o foaie tipizata pe care ti-o parafau si semnau cadrele didactice din clinica pe masura ce le realizai!
Insa in ceea ce priveste examenele orale eu cred ca datorita coruptiei generalizate in Romania acestea nu au cum sa fie obiective si corecte :!: "Verba volant,scripta manent!" si de aceea tot cele scrise, grila(eu pe acestea le prefer) sau subiecte sunt singurele care pot sa asigure cat de cat o obiectivitate a examenului!



Gluma serii!!!!

Eu am facut ortopedie in Sub si a fost o jale. Nu s-a uitat nici draq pe foile alea tipizate, absentele nu au contat (sa traiasca domnul dr Carstoiu) :allright:

kooksee
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
mastermind
junior
junior
Posts: 73
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:18 pm
Location: Bucuresti

Postby mastermind » Mon Dec 15, 2003 4:18 pm

Koksee imi pare rau pt tine daca asa ati facut voi,dar sa stii ca anul meu a facut foarte bine ortopedia la SUB!Si poate din cauza asta eu vreau sa fac ortopedie :!: :!: :!:
Magister dixit!

User avatar
somnorici
junior
junior
Posts: 87
Joined: Wed Oct 22, 2003 9:33 pm

Postby somnorici » Tue Dec 16, 2003 3:51 pm

si mie mi-a placut ortopedia in sub. ne-au cam inebunit ei cu instrumentele alea pe care le-am vazut de 1000 de ori dar am mai ramas cu cate ceva... si nu o cred ca o sa-mi fie vreodata teama ca o sa spun o prostie daca ma uit pe o radiografie de os si-mi dau cu parerea (chiar daca nu o sa fac ortopedie - mai mult decat sigur)...
si garzile sunt f. utile. ca nu avem noi chef e altceva. si lipsa de chef e dupa parerea mea determinata si de "sistem": stagii scurte, putin timp pt invatat (doar dupa-amize, weekend-uri), ex se bazeaza pe cunostintele teoretice nu pe cele practice... deci se considera ca "decat sa pierd timpul in garda mai bine ma duc acasa si invat". asa ca pleci acasa unde... de obicei gasesti altceva de facut decat sa inveti!!!
Inca mai sper!

User avatar
Courage
junior
junior
Posts: 79
Joined: Wed Oct 15, 2003 9:42 pm
Contact:

Postby Courage » Tue Dec 16, 2003 9:34 pm

Se pare ca toata lume a facut ortopedie in SUB.
Si e la fel - cu Dr. Carstoiu !
Baiat de gasca.

De ce s-a lipit de noi mai bine ortopedia?
E mai practica, mai tangibila, de ce nu, chiar mecanica !

Oricum, LP-uriule erau condensate si adesea interesante.
Am apreciat faptul ca nu mi-am pierut timpul prin saloane numarand gipsuri si cautand un loc cald si ascuns unde sa dorm :p

Lasand deoparte stagiul de ortopedie, chestiunile legate de practica medicala de la noi sunt ceva SF.

E sublima dar lipseste cu desavarsire !

Practica medicala?
Adica ma scol cu noaptea in kap sa ajung in coltul celalalt al Bucurestiului pt. prezenta.
Apoi timp de 4 ani fac "anamneze" la patul bolnavului de mie lehamite chiar de concept !

Intr-un sfarsit apoteotic apare si asistentul, care daca e in toane bune iti povesteste ceva teoretic si abia asteapta sa scape de tine. (reciproc)

Apoi vine faza super: Cursul, in care un individ dicteaza cu o viteza ametitoare sau mai nou are retroproiector cu proprietati somnolente !

Adesea cursurile sunt o insiruire fara nici o noima, asa ca back 2 za book !

Practica?
Ce e aia?
Gluma aceea de vara?
Dupa ce ca eu incep vacanta cand ceilalti s-au saturat, se mai doreste sa imi mai pierd si timpul prin spitale obligatoriu inca o luna.
Nu ca m-ar fi bagat cineva in seama cand am fost.

Apropos de PRACTICA
Pe bune, cum ati invatat sa faceti injectii ?

Eu am rugat o asistenta in varsta prin anul 3 si am facut teste pe un comatos :D
Vb. de curand cu unii dintre colegii mei, care nici macar acum NU au facut o injectie, nu mai zic de linii venoase & Co

Concepte de studiat:
Putin, bun, esential
Studentul la medicina e DOAR un om, are serioase limitari si frustrari - din pacate pre multi ne credem peste conditia noastra...

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Tue Dec 16, 2003 10:28 pm

Bine spus Courage!
Cea mai elocventa prezentare a practicii 'medicale' de la noi.

User avatar
manolo
elder
elder
Posts: 828
Joined: Tue Dec 16, 2003 10:06 pm
Location: pe la mare... inaltime
Contact:

O mica intrebare

Postby manolo » Fri Jan 09, 2004 8:51 pm

Eu am o mica nelamurire...

Sunt de acord cu ideea legii, in principiu. Dar pe mine m-a lovit ceva. Noi avem o carca de ore in orar de practica: stagii, lp-uri, lucrari demonstrative. Si daca la alte fac (tehnice, umaniste etc) fac astea numai in laboratoare, nu si in fabrici si uzine (ei, ce vremuri...), noi prestam (teoretic, of course) zilnic in spital, la bolnav, adica exact acolo unde ar trebui sa facem si practica dupa legea asta. Deci... sper ca s-a mai prins cineva de ce vreau sa zic. Mi se pare ca aceasta lege si efectele ei (noi de zor in practica) va da inca un motiv asistentilor, cei care si asa unii dintre ei parca ii deranjam cand mergem la stagii, repet, inca un motiv sa zica ca o sa avem unde invata (recte practica), asa ca sa nu ii mai stresam.

Nu stiu ce ziceti. M-ar interesa daca mai e cineva de acord cu aspectul asta. repet, sunt ptr lege.
Cum nu vii tu, Tepes Doamne, ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei.
Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni.


Return to “Facultatea”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests